Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Kolgrill eller gasolgrill – vad ska du välja?

En diskussion som alltid blossar upp såhär i grilltider är vad som egentligen är bäst – kolgrill eller gasolgrill? Det finns fördelar och nackdelar med båda två – häng med när vi reder ut situationen.

Seglivad myt att kol ger bättre smak

Många hävdar att kolgrill ger en bättre grillsmak, men det är seglivad myt som vägrar med att dö. Bl.a. Dagens Nyheter har gjort ett smaktest och resultatet är att de allra flesta inte känner någon som helst skillnad på gasolgrillat eller kolgrillat kött. Du behöver därför inte vara orolig för att smaken försämras om du väljer en gasolgrill. Däremot ger kolgrillen en helt annan grillupplevelse eftersom det doftar gott från kolbädden. Många förknippar kolgrillen med den rätta stämningen och tycker att gasolgrillen inte riktigt ger samma härliga grillkänsla.

Klotgrill – den gamla hederliga kolgrillen

Den vanligaste modellen av kolgrill är den traditionella klotgrillen. Den är enkel att hantera och finns i både billiga och lyxiga varianter. Den passar dessutom perfekt till direkt grillning, dvs. när du lägger köttet direkt på värmekällan.

Klotgrill

Det är ofta lite svårare att köra indirekt grillning med en klotgrill. På grund av den runda formen lägger sig kolen i mitten, vilket gör att värmen oftast täcker mer eller mindre hela gallret. Indirekt grill är nämligen när du lägger köttet vid sidan av värmekällan istället för ovanpå. Sedan använder man locket på grillen för att stänga inne röken så att köttet får en härlig röksmak. Denna typ av grillning passar bättre för större köttstycken som lätt bränns på ytan men förblir råa i mitten.

Andra modeller av kolgrillar

Andra kolgrillar med fyrkantig eller avlång form kan dock användas till indirekt grillning utan problem.

Kräver få tillbehör

Det som är skönt med en kolgrill är att du enkelt kan hitta allt som behövs för att grilla i din närbutik. Grillkol, tändvätska, tändstickor och kött - allt finns lättillgängligt för en spontan grillning mitt i veckan. Gasol är visserligen billigare än kol i längden, men det är ändå ett något knöligare projekt att köpa ny gasol och byta tub. Några tycker också att det känns obehagligt och otryggt att hantera gastuber.

kött på grillen - vänner i bakgrunden

Lång startsträcka

Minussidan med kolgrill är den långa startsträckan. Kolen eller briketterna ska först dränkas in i tändvätska som måste få tid att sugas in ordentligt. Efter att du har tänt grillen måste du vänta igen tills kolen/briketterna har börjat glöda och blivit vita i kanterna. Skillnaden mellan kol och briketter är att kol blir varmare medan briketter håller en jämnare glöd under en längre tid.

Svårare att kontrollera temperaturen

Det kan också vara svårt att helt kontrollera temperaturen på en kolgrill. Det blir lätt för varmt eftersom man ofta är hungrig och därmed lägger på köttet för tidigt.

Gasolgrill – snabb och precis

Fördelen med en gasolgrill är framförallt att den snabbt kommer upp i rätt temperatur – det tar bara några minuter. Dessutom är det lätt att kontrollera värmen, vilket innebär att du lättare kan grilla köttet precis så som du vill ha det.

LÄS OCKSÅ: Så får du perfekt grillat kött

gasolgrill

Tung bamse

Problemet med en gasolgrill är att den ofta är tung och åbäkig att flytta. Det kan t.ex. vara ett problem om du gärna vill flytta grillen för att fånga de sista solstrålarna samtidigt som du passar köttet. En annan minussida är att gasolgrillar ofta är lite dyrare.

Båda grilltyper kräver rengöring

Både kolgrill och gasolgrill kräver att man rengör dem någon gång i mellan. Det gäller dock framförallt gasolgrillen där fett och matrester ofta droppar ner. Om man inte städar undan detta ligger resterna och pyr varje gång man använder grillen. Det kan få cancerframkallande ämnen att bildas, enligt Sören Wretling på Livsmedelsverket.

LÄS OCKSÅ: Så marinerar du bäst ditt kött till grillen

Uppsummering

Så summan av kardemumman är att valet av grill kommer an på personliga preferenser. Vi ger en översikt över de olika för- och nackdelarna.

+/- Gasolgrill Kolgrill
Fördelar Blir varm snabbt, enkel temperaturkontroll Lätt att hantera, billigare
Nackdelar Tung, kräver mer rengöring, dyrare Svårare att reglera temperaturen, lång startsträcka

Favoriter

Stäng