Den här tårtan är lätt att göra och samtidigt fantastiskt god. Den kan också göras glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ett glutenfritt mjöl av eget val. Bottnarna är marängliknande, vilket ger en härligt, luftig känsla. Enkelt – och supergott helt enkelt!
Ingredienser
Bottnar
- 150 gram socker
- 3 ägg
- 50 gram potatismjöl
- 60 gram vanligt mjöl (eller glutenfritt mjöl)
- 1 tsk bakpulver
Hallongrädde
- 3 – 5 dl vispgrädde (efter smak)
- 1 – 2 tsk vaniljsocker (efter smak)
- 1 handfull färska hallon (spara några till garnering)
- 1 – 2 msk hallonmarmelad
Så gör du
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en skål för sig och blanda sedan samman med de vispade äggen och sockret. Kakan blir luftigare om du inte vispar ned de torra ingredienserna för hårt, utan vänder ned dem försiktigt i äggsmeten.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form med ca 26 cm i diameter. Du kan också baka kakan i en långpanna om du hellre vill. Ställ in mitt i ugnen på 160 °C i ca 35 minuter.
Låt kakan svalna ordentligt när den kommer ut ur ugnen och skär den sedan i 2 eller 3 bottnar.
Fyll med härlig hallongrädde
När man blandar grädde med socker är det viktigt att vispa grädden först för att undvika att grädden skär sig. Vispa därför upp grädden först och tillsätt sedan lite vaniljsocker och vispa försiktigt igen.
För en frisk hallonsmak kan du tillsätta hallonmarmelad och färska hallon som är mosade med en gaffel. Hur mycket grädde du behöver beror på hur tjock lager du vill ha på din tårta.
Lägg ihop tårtan med ett lager av hallongrädde mellan varje botten. Pynta till sist med lite färska hallon och kanske lite riven, vit choklad.
Bon appétit!