Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-16:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Lättbakat glutenfritt bröd på under 1 timme

Om du någon gång har prövat att baka glutenfritt så vet du att det är lite besvärligare än vanlig bakning. Degen behöver ofta knådas i en bakmaskin, den klistrar och faller lätt samman... Därför har vi experimenterat fram det här receptet på glutenfritt bröd som varken behöver jäsas eller knådas i bakmaskin. Läckert och lätt – helt enkelt!

Du behöver

  • 400 gram glutenfritt mjöl
  • 100 gram glutenfria havregryn
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 4 dl lättfil (0,5 % fett)

Kort om glutenfritt mjöl

Brödet fungerar med olika glutenfria mjöltyper, men jag har valt att använda en glutenfri mjölmix. Tänk på att glutenfria mjölmixer ofta innehåller vetestärkelse om än i så små mängder att de ligger under gränsvärdena. Om du vill ha naturligt glutenfritt mjöl kan du testa med t.ex. rismjöl eller majsmjöl. Fler tips finns att hämta på bl.a. bloggen Glutenfrikost.se.

Är havre glutenfritt?

Havre i sig själv är glutenfritt, men i framställningsprocessen kan havren bli ”smittad” med gluten från andra kornsorter. Det kan ske på åkern, under skörden eller under själva produktionen. Därför kan vanliga havregryn inte betraktas som glutenfria. För att vara helt säker är det bäst att du går efter de havregrynsvarianter som är märkta som glutenfria.

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 200 ℃ och sätt in bakplåten så att den värms upp samtidigt som ugnen.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke och blanda dessa ordentligt. Gör sedan en liten grop i mitten där du häller lättfilen.
  3. Vänd ned lättfilen tillsammans med de övriga ingredienserna med en slickepott eller träslev. Rör inte mer än ett par minuter så att degen bevarar sin luftighet.
  4. Ta ut bakplåten och täck med bakplåtspapper. Strö lite glutenfritt mjöl på pappret.
  5. Vänd upp degen på bakplåten och forma till ett runt, högt bröd (ca 10 cm på höjden). Gör ett kryss över brödet med och skarp kniv och strö eventuellt lite mer mjöl ovanpå – det ger brödet en touch av rustikt lantbröd.
  6. Grädda brödet i 45 minuter tills det har fått en gyllene färg. För att kolla om brödet är färdiggräddat kan du försiktigt knacka med fingret mot undersidan av brödet – om det låter ihåligt är brödet klart.

Servera med detsamma

Det här brödet är inspirerat av irländskt sodabröd som knappast är känt för sin långa hållbarhet. Njut därför av brödet genast efter gräddning eller i alla fall samma dag. Om du mot förmodan får några brödskivor över till dagen efter kan du pröva att fräscha upp dem med en sväng i brödrosten.

Sodabröd

Fler bakningstips

Till kaffet

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng