Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Luktar avloppet? Så rensar du avloppet utan kemikalier

När avloppet luktar illa köper många i desperation stora flaskor med kemiska medel och häller på för att komma tillrätta med problemet. Men dessa medel är ofta frätande och skadliga för miljön. Därför rekommenderar vi att du prövar en snällare metod först med en blandning av varmt vatten och hederlig rengöring för hand. Här är en guide som tar dig igenom processen steg för steg.

Ta bort smuts och fett

Dålig lukt handlar i många fall helt enkelt att det har samlats bakterier i de mat-, hår- och diskmedelsrester som klumpas samman i hålrummet under silen i diskhon. Börja därför helt enkelt med att lyfta bort silen och rengöra hålrummet.

Spola varmt vatten i avloppet

När du har fått bort de värsta resterna kan du skölja med varmt vatten. Så länge vattnet är över 90 °C dör de flesta bakterier. Men undvik att hälla kokande vatten direkt i avloppet. Det kan nämligen förstöra plaströren under disken så att de inte längre håller tätt. Låt vattnet därför svalna något efter att du har kokat upp det.

rinnande vatten i diskhon / vasken

Rengör avloppet med bikarbonat och ättika

Blandningen bikarbonat och ättika löser upp det mesta i smutsväg. Om ditt avlopp behöver lite mer rensning än bara varmt vatten kan du hälla en kopp bikarbonat direkt i avloppet och låta verka en timme. Sedan kokar du 2 koppar ättika och sköljer ned tillsammans med varmt vatten.

Tips speciellt till avloppet i duschen

Om det är avloppet i duschen som är problemet finns det ett knep att tillgå. Börja med att ta bort smuts och hälla varmt vatten i avloppet som beskrivet ovan. Sedan kan du använda en rensspiral (även kallat rensband). De kan köpas i hos de flesta bygghandlare och rensar avloppsröret ett par meter ned – perfekt om tvål eller schampo har samlats som en propp längre ner i röret.

LÄS OCKSÅ: Enkel rengöring av fogarna i badrummet

Kom ihåg att rengöra vattenlåset

Ett vattenlås är egentligen bara ett rör som är format som ett S. Tack vare sin form kommer det alltid att stå lite vatten i vattenlåset, vilket fungerar som en propp mot kloaklukt. Men om du inte använder avloppet så ofta kan vattenlåset lätt torka ut och lukt från kloaken smiter ut. Problemet är enkelt löst genom att regelbundet hälla vatten ned i avloppet.

Vattenlås

Glycerin mot dålig lukt under semestern

Okej, glycerin är ett kemiskt medel, men ibland räcker inte husmorsknepen. Om du har problem med att vattenlåsen torkar ut och börjar lukta varje gång du inte använder dem dagligen kan det hjälpa att hälla lite glycerin i avloppet när du ska åka bort. Glycerin avdunstar nämligen inte utan blir likande som en effektiv luktpropp i vattenlåset. En deciliter glycerin räcker troligtvis gott och väl för att förhindra att du kommer hem till ett stinkande avlopp efter semestern.

LÄS OCKSÅ: 8 fantastiska rengöringstips med bikarbonat

Fler rengöringstips

Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng