Lilié Biskopsdotter och hennes dotter Elleonora har avklarat första julbaket. Här får du deras recept på lussebullar med pärlsocker och mandelflarn
Få mer smak i degen
Det finns så många olika recept på Lussebullar, men jag brukar använda mig utav detta grundrecept och sedan lägger jag till en extra påse saffran och smälter smöret med mjölken och sedan häller i saffran för att få mer smak i degen.Jag jäser även degen ca 30 min längre och ser till så att degen håller sig ljummen, blir degen för kall så jäser den inte.
Dekorera med pärlsocker och mandelflarn
Vi brukar inte heller dekorera med russin då ingen i familjen tycker om det, så vi dekorerar med pärlsocker och mandelflarn. Sedan tycker jag att det är enklare att äta och förvara lussebullarna om man tillagar dom i bullformar :)
Ingredienser
Receptet gäller för 35 st.
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 5 dl mjölk (röd mjölk)
- 250 g kvarg (gör degen saftigare)
- 2 pkt saffran à 0,5 g
- 1½ dl strösocker
- ½ tsk salt
- ca 17 dl vetemjöl
- 1 ägg
- Bullformar
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin eller vad ni gillar. Låt jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 225°.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.