Logo
0771-31 30 31 öppet i dag kl. 12-17
 • Måndag 8:30-21
 • Tisdag8:30-21
 • Onsdag8:30-21
 • Torsdag8:30-21
 • Fredag8:30-16
 • Lördag12-17
 • Söndag12-17
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop

Lyxig knäck med smör och olika nötsorter

Knäck är ju så otroligt gott, men det kan vara väldigt komplicerat att laga. Det är inte ofta smeten blir perfekt, det känns som att antingen blir den för lös eller för hård och tiden den ska koka beror på en massa olika faktorer. Vad man använder för kastrull, vad man har för spis, om man rör mycket eller lite, om man lägger i mandeln och ströbrödet för tidigt mm. Många vet nog att man ska göra ett kulprov för att se om knäcken är klar, det är nog mitt bästa tips.

knakk3

Man måste ha lite fingertoppskänsla

Jag brukar alltid ställa klockan på 10 minuter (det står 15 min i dom flesta recept) och sedan gör jag ett kulprov flera gånger tills jag känner att det är bra, man måste ha lite finger-toppskänsla, men det är som med allt annat, ju mer man testar desto mer lär man sig.

knakk

Blanda i en massa olika nötsorter 

När knäcken har kokat klart så lägger jag alltid i en smörklick och istället för ströbröd så mixar jag olika nötter tills det blir som mjöl och så blandar jag i en massa olika nötsorter i olika storlekar.Det är alltid gott med traditionella mandlar i men jag tycker även att det är roligt att experimentera och prova nya saker.

Recept

 • 2 dl vispgrädde 
 • 2 dl ljus sirap
 • 2 dl strösocker 
 • 2 msk smör 
 • 0,5 dl jordnötter 
 • 0,5 dl skalade mandlar
 • 0,5 dl cashewnötter 
 • 0,5 dl pistagenötter  

Gör såhär

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 10-15 min. 

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula, kulan ska vara fast till hård

knakk2

Hacka hälften av nötterna grovt och mixa den andra hälften till mjöl. Häll nötterna och smöret i knäcken och fördela snabbt i knäckformar eller minicupcakes formar som jag brukar göra. 

Låt stelna och förvara i kyl. 

Sugen på flera sötsaker?

Recept
Till kaffet

Lilié Biskopsdotter

Jag heter Lilie Biskopsdotter och bor i ett stort hus ute på landet med min man och vår 2 åriga dotter. Jag älskar djur och vi har tre kaniner och två katter här hemma. Jag är även utbildad musikproducent och sångerska och på fritiden älskar jag att pyssla och inreda vårt hem.

Favoriter

Stäng