Knäck är ju så otroligt gott, men det kan vara väldigt komplicerat att laga. Det är inte ofta smeten blir perfekt, det känns som att antingen blir den för lös eller för hård och tiden den ska koka beror på en massa olika faktorer. Vad man använder för kastrull, vad man har för spis, om man rör mycket eller lite, om man lägger i mandeln och ströbrödet för tidigt mm. Många vet nog att man ska göra ett kulprov för att se om knäcken är klar, det är nog mitt bästa tips.
Man måste ha lite fingertoppskänsla
Jag brukar alltid ställa klockan på 10 minuter (det står 15 min i dom flesta recept) och sedan gör jag ett kulprov flera gånger tills jag känner att det är bra, man måste ha lite finger-toppskänsla, men det är som med allt annat, ju mer man testar desto mer lär man sig.
Blanda i en massa olika nötsorter
När knäcken har kokat klart så lägger jag alltid i en smörklick och istället för ströbröd så mixar jag olika nötter tills det blir som mjöl och så blandar jag i en massa olika nötsorter i olika storlekar.Det är alltid gott med traditionella mandlar i men jag tycker även att det är roligt att experimentera och prova nya saker.
Recept
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 2 msk smör
- 0,5 dl jordnötter
- 0,5 dl skalade mandlar
- 0,5 dl cashewnötter
- 0,5 dl pistagenötter
Gör såhär
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 10-15 min.
Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula, kulan ska vara fast till hård
Hacka hälften av nötterna grovt och mixa den andra hälften till mjöl. Häll nötterna och smöret i knäcken och fördela snabbt i knäckformar eller minicupcakes formar som jag brukar göra.
Låt stelna och förvara i kyl.