Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Trender & Design

Moderna vitvaror i retro-förpackning

Retro-stilen fortsätter med att vara ett återkommande tema inom mode och design, men också vitvaruproducenterna levererar produkter som är inspirerade av 50-talets former. När de till och med utrustar modellerna med hypermoderna funktioner så finns det inte grund att tvivla.

Årtiondet som vägrar gå ut ur mode

Retro-trenden är särskilt präglat av ett bestämt årtionde, nämligen 1950-talet. I populärkulturens värld så kopplas 50-talet ofta med små, amerikanska diners med servitriser på rullskridskor och Don Draper-reklammän som njuter av en whisky på kontoret, medan de ser ut över New Yorks skyline. Allt detta avspeglas också i retro-trenden: Från tuggummikitsch och pastellfärger till avrundade kanter, detaljer i stål, djupa röda nyanser och dämpade mockatoner.

Gorenje-volkswagen-kyl frys

Avrundade former med detaljer i stål

Idén om att vitvaror ska vara neutrala och gömmas undan i integrerade kökslösningar vänds helt på huvudet när vi snackar om retrodesign. Det 50-tals inspirerade kylskåp som ofta kännetecknas av avrundade former, pastellfärger och handtag i stål ska inte längre gömmas undan. Istället så ska det fungera som ett blickfång i hemmet. Gorenjes helt säregna Volkswagen-modell som blev presenterat på årets IFA-mässa är ett bra exempel. Producenten har nämligen designat ett kylskåp med frysbox på ett sätt som fullständigt återspeglar minibussen från de glada hippiedagarna. Och även om själva designen är retro så har Gorenje naturligvis fyllt kylskåpet med toppmodern teknologi.

Dämpat och stilfyllt eller tuggummipastell?

Det är inte bara formen som avslöjar retrodesignen – även färgerna leder tankarna mot 50-talet. Färgerna kan delas upp i två huvudtrender: De dämpade, dammiga färgerna och de starka, livliga. De dämpade färgerna går ifrån beige och elfenben till helt mörk brun, och även den djupa röda är populär.

LÄS OCKSÅ: Karoline Pettersson testar moderna mikrovågsugn i retrostil

Är du modig så kan du ta en titt på de livliga färgerna i tuggummirosa eller metallisk grön, röd och blå.

spis-gorenje

Retrostilen sprider sig till andra vitvaror

Det är inte bara moderna kylskåp och kyl-frysskåp som kan fås i retrodesign. Även spisar, fläktar, gasspisar och nu även micros är nu med på vågen. Det fokuseras på klassiska knappar och ur, något som står i stark motsättning till de digitala lösningar som pryder de flesta vitvarorna på marknaden i dag.

rustik retrostil gorenje

Rustik retrostil

Det är inte bara i moderna kök som du hittar retrostilen. Det rustiska landsköket kan också återskapas med topmoderna vitvaror med en rustik retroprägel. Så som man typiskt föreställer sig att ett franskt eller ett italienskt landskök ser ut.Retrostilen är därmed en av de mer allsidiga, då du vid att ge vitvarorna en central plats i hemmet kan skapa precis den stil som du önskar – om det så är bohemisk, storstadschic, klassisk eller modern med en twist. Här hittar du alla våra retroprodukter ifrån Gorenje

Favoriter

Stäng