Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-19:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Mums! Recept på läckra amerikanska pannkakor med yoghurt

Det sägs att frukosten är dagens viktigaste måltid. Med det här enkla receptet på härligt tjocka pannkakor med yoghurt får du en fantastisk start på dagen. Lätt som en plätt helt enkelt!

Kuriosa om pannkakor

Vet du vilken dag det är den internationella pannkaksdagen? Det är inte så konstigt om du inte vet för i Sverige har nämligen pannkakans dag blivit överskuggad av en läckerhet – semlan. Den internationella pannkaksdagen är samma dag som fettisdagen. Historien bakom är att man i England åt pannkakor istället för semlor innan fastan började. I Frankrike heter dagen Mardi Gras (i direkt översättning fet tisdag), men där äter man varken semlor eller engelska pannkakor utan såklart franska crêpes.

Vita tisdagen

Ett ålderdomligt namn på pannkakans dag är vita tisdagen. Den kallades så eftersom pannkakorna bestod av vita råvaror (smör, vetemjöl, ägg och mjölk) som man skulle hålla sig ifrån under själva fastan. För att råvarorna inte skulle gå till spillo var man tvungen att använda upp dem innan fastan började – och då blev det pannkaka av alltihop.

Det har dock uppstått en förväxling så att vita tisdagen ibland betecknar tisdagen under stilla veckan, alltså veckan när vi firar påsk. Därför har uttrycket också fallit något i glömska. Och inte behöver man egentligen vänta på en särskild dag för att njuta av goda pannkakor.

Tjocka eller tunna, vete eller ris – pannkakor finns i många varianter

Pannkakor äts runt om i hela världen, både till morgon, middag och kväll. Några varianter är tunna som vår svenska pannkaka. Andra är tjocka som amerikanska frukostpannkakor eller ryska blini. På några ställen i världen kan du hitta pannkakor av rismjöl eller majsmjöl. Pannkakan är en riktig globetrotter som du kan laga på massor av olika sätt. Här kommer ett recept inspirerat från amerikanska dinners.

Amerikanska pannkakor med mindre fett

Receptet påminner både om amerikanska och svenska pannkakor. De har samma tjocka och saftiga konsistens som amerikanska pannkakor med utan att innehålla riktigt så mycket fett. Du ska nämligen inte använda något smör.

Egg, milk, flo

LÄS OCKSÅ: Vad är skillnaden på bakpulver och bikarbonat?

Du behöver:

 • 2 dl yoghurt
 • 1 dl mjölk
 • 3 ägg
 • 2 msk socker
 • 2 ½ dl vetemjöl
 • 3 tsk bakpulver
 • ½ tsk salt
 • Matolja till stekning

Förberedelse

Ta fram ett bakgaller som du täcker med bakplåtspapper och lägger en kökshandduk över. Så fort du har stekt klart en pannkaka lägger du den under handduken. På så sätt håller de sig varma till servering.

Låt smeten vila

Knäck äggen i en stor bunke och vispa ner socker, salt, yoghurt och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver för sig och häll sedan ner lite i taget i äggblandningen under kraftig omrörning. Täck bunken med en kökshandduk och låt smeten vila i 15–30 minuter. När det börjar småbubbla på ytan har bakpulvret kommit åt att reagera med yoghurten. Nu är det dags att börja steka.

Stek på jämn värme

Värm först upp stekpannan till medelhög värme. Det är viktigt att pannan har en jämn temperatur innan du börjar steka. En kall stekpanna är för övrigt en av de vanligaste orsakerna till att första pannkakan alltid misslyckats.

På panden

Beroende på hur stor din stekpanna är kan du steka 3–4 pannkakor åt gången. Så fort smeten börjar bubbla på ytan kan du försiktig lyfta för att se om undersidan är brun nog för att vända pannkakan. Om så är fallet, vänder du och steker pannkakan på andra sidan tills den fått en härlig gyllenbrun färg. Lägg färdiga pannkakor under handduken på bakgallret.

Osäker på pannkakans stektid?

Börja att steka en enda test-pannkaka för att se hur lång tid som behövs för att få rätt färg på den.

Servera pannkakorna med nutella, socker, sylt eller varför inte med lönnsirap och blåbär på amerikanskt vis?

Fler tips till matlagning

Favoriter

Stäng