Nu när mörkret kryper närmare kring husknuten börjar många tänka på pumpalyktor, läskiga utklädnader och bus eller godis - men när är det egentligen halloween? Vi reder ut förvirringen kring halloween, alla helgons dag och allhelgona. Dessutom får du tips på rolig halloweenmat till barnen och läskigt halloweenpyssel.
När är det halloween?
I USA firas halloween alltid den 31 oktober, men i Sverige råder det minst sagt en viss förvirring kring när firandet infaller. Några firar den 31:e precis som i USA, men eftersom det ofta ingår en hel del godissnaskande i firandet vill många hellre fira halloween under helgen som följer den 31 okt, vilket ibland kan krocka med alla helgons dag.
Allhelgona, alla helgons dag och halloween - vad är egentligen vad?
Nu gäller det att ha tungan rätt i mun för det är minst sagt lite förvirrat omkring begreppen. Alla helgons dag är en kristen helgdag som alltid firas på en lördag mellan den 31 oktober och 6 november. Det är en minnesdag då många besöker kyrkogården och tänder ljus på sina släktingars gravar.
Allhelgona däremot infaller alltid den 1 november. Det var tidigare den dagen som man firade alla helgons dag (dvs. tände ljus på familjegraven och mindes nära och kära som gått bort), men efter ett beslut i riksdagen ändrades kalendern så att helgdagen Alla helgons dag blev en rörlig dag som skulle firas på en lördag mellan den 31 oktober och 6 november, medan 1 november förvandlades till allhelgonadagen utan helgdagsstatus.
Halloween kallas ibland allhelgonaafton på svenska och kan firas både den 31 oktober eller under dagarna omkring alla helgons dag och allhelgonadagen. Dock undviker de flesta att fira på lördagen som är alla helgons dag eftersom den dagen är reserverad för att hedra de döda. Många skolor brukar hålla halloweenfirandet på fredagen som föregår alla helgons dag eftersom det passar bra med en fredag för att ordna maskerad och äta godis utan att krocka vare sig med svenska kyrkan eller tesen att man inte bör äta godis mitt i veckan.
Ursprunget till halloweenfirandet
Halloween kommer ursprungligen från den keltiska högtiden Samhain som firades på Irland. Under den helgen trodde man att de dödas själar återvände till jorden och man tände eldar för att skrämma bort häxor, onda andar och annat oknytt som härjade under samma natt.
Traditionen följde med irländska immigranter till USA och där tog firandet mer en form som vi känner igen idag med pumpor, läskiga utklädnader och bus eller godis. Det dröjde dock ganska länge innan halloween kom från USA till Sverige. Inte förrän på 90-talet började läskiga utklädnader och pumpalyktor synas i var och vartannat hem. Många ser halloween som en skojig ursäkt att lysa upp höstmörkret med fest och lyktor - speciellt för barnen.
Vilken dag går man bus eller godis?
Från USA kom också traditionen att barnen klär ut sig och går runt för att fråga grannarna “Trick or Treat”. På svenska översattes det till bus eller godis. Eftersom det inte finns någon fastslagen dag när man ska gå bus eller godis så ränner det ofta runt utklädda häxor, gastar och spöken hela veckan runtomkring 31 oktober.
Ett tips för att undvika att barnen äter godis mitt i veckan är därför att gå bus eller godis på fredagen som föregår alla helgons dag - alltså samma fredag som de flesta skolor brukar använda för att fira halloween.
Tips på läskig halloweenmat till barn
Fluffiga marängspöken, läskiga smoothies och ohyggligt dekorerade tårtor - det finns massor av mumsig mat man kan laga till halloween för barnen. Halloweenfirandet har också hjälpt till att sprida recept med pumpa, som tidigare var en något bortglömd grönsak i svenska hushåll. Vad sägs t.ex. om pumpasoppa eller pumpakaka?
En rolig halloweenmiddag för barn kan vara att servera färgad mat såsom svart pasta eller blått potatismos. Du kan enkelt färga maten genom att använda naturliga ingredienser istället för karamellfärg. Svart pasta som färgats med bläckfiskbläck finns att köpa pasta i välsorterade matbutiker och blått potatismos ordnas genom att köpa Blå Kongo-potatis. Fryst spenat har en stark grön färg som kan användas till att färga annan mat eller dryck till en giftigt grön färg. Du kan t.ex. bjuda på en vit chokladfondue där chokladen färgats grön med hjälp av lite koncentrerad spenatjuice.
På Tretti har vi tagit fram tre spännande recept på smoothies som passar extra bra till halloween. Läs våra läskiga (läskande) smoothie-recept här.
Ett enkelt och nyttigt halloweensnack är rostade pumpakärnor. Du kan smaksätta både sött och salt, t.ex. kanel och socker eller parmesan och oregano. Det är bara fantasin (och eventuella smakpreferenser) som sätter stopp. Du hittar Trettis recept på rostade pumpakärnor här.
Vill du ha ännu fler idéer? Kolla in ICAs halloweensida med massor av tips på roliga saker att baka till halloween.
Läskigt halloweenpyssel
Halloween passar också utmärkt som tema för pyssel med barnen! En klassiker är såklart att göra en pumpalykta. Vi har samlat ihop några länkar till annorlunda och roliga pumpa-mallar som du kan använda för en mer personlig touch på pumpalyktan.
En annan läskig variant på lykta är att linda orange och svart garn runt ett par diskade glasburkar med ett värmeljus i. Om du har möjlighet kan du också fästa några spindlar, fladdermöss eller liknande pynt i garnet.
Ett roligt inslag till bordsdukningen är att trä en vit engångsplasthandske över ett led-värmeljus och blåsa upp handsken med ett sugrör. Det blir en “död mans hand” som kan hålla namnetiketterna till bordsplaceringen.