Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop

Den 1 augusti höjs kemikalieskatten – vad innebär det för dig som konsument?

Den 1 augusti höjs kemikalieskatten med hela 40 % på vitvaror och 30 % på övriga elektronikvaror. Men vad innebär det faktiskt för dig som konsument? Och vad är egentligen kemikalieskatten? Vi reder ut frågetecknen – häng med!

Dags att friska upp minnet

1 juli 2017 började lag (2016:1067) om skatt på kemikalier i viss elektronik, i folkmun kallad kemikalieskatten, att gälla i Sverige. Syftet bakom kemikalieskatten var att minska förekomsten av farliga flamskyddsmedel, vilket ofta förekommer i elektronikvaror som vitvaror och datorer.

Skatten baseras på en varas vikt och gäller dessa typer av varor:

Vitvaror Hemelektronik
Kylskåp Datorer
Frysskåp och frysboxar Surfplattor och läsplattor
Diskmaskiner Telefoner, mobiler och telefonsvarare
Tvättmaskiner CD-, MP3- och bandspelare, m.m.
Torktumlare och torkskåp DVD- och VHS-spelare
Dammsugare Radioapparater
Spisar och kokplattor TV och bildskärmar
Ugnar och mikrovågsugnar Spelkonsoler
Grillar och rostar Routrar, modem och trådlösa nätverk

Vem ska betala skatten?

Den som yrkesmässigt tillverkar, tar emot eller importerar vitvaran i Sverige ska betala kemikalieskatt, men för att kompensera den ökade utgiften läggs ofta värdet motsvarande skatten på slutpriset för konsumenten. Det betyder att det är svenska konsumenter som i slutändan kan komma att betala notan.

HUI Research, ett handelsforskningsinstitut som ägs av Svensk Handel, genomförde en undersökning av effekterna av kemikalieskatten i september 2018. De konstaterade att ”kemikalieskatten medfört en prisökning på svenska varor relativt utländska med drygt sex procentenheter” (fotnot 1).

Vad händer nu?

Det lagförslag som nu har gått igenom ger en 40 % ökning av skatten för vitvaror som kylar, diskmaskiner och tvättmaskiner. För andra elektronikvaror såsom skärmar, projektorer, datorer höjs skatten med 30 %.

Skattenivåer Kemikalieskatt enligt aktuell utformning Kemikalieskatt efter 1 augusti 2019
Vitvaror 8 kr / kg 11 kr / kg
Övriga elektronikvaror 120 kr / kg 160 kr / kg
Maxskatt per produkt 320 kr 440 kr

Räkneexempel

  • En mikrovågsugn väger 12 kilo. Skatten för varan blir då 12 kg x 11 kr = 132 kr
  • En mobiltelefon väger 150 gram (0,15 kg). Skatten för varan blir 0,15 x 120 = 24 kr

Beräkna räkna ekonomi

Maxbelopp sätter ett tak

Eftersom skatten beräknas via vikt så blir det dyrare ju tyngre en vara är. Som en säkring mot att skatten, och därmed eventuellt slutpriset för konsumenterna, inte stiger utan kontroll har lagstiftaren satt ett maxbelopp. Det kommer i de flesta fall att gälla vitvaror, som ju normalt sett är rejält tunga. T.ex. skulle en tvättmaskin som väger omkring 71 kg egentligen få 781 kr i skatt (71 kg x 11 kr = 781 kr), men tack vare maxgränsen så stannar skatten på 440 kr.

Möjlighet för avdrag – men svårt att genomföra i praktiken

En tillverkare eller importör som kan bevisa att en vara innehåller mindre hälsofarliga kemikalier kan göra ett avdrag på 50 eller 90 procent av skatten. I praktiken är det dock inte särskilt lätt för en vitvaruförhandlare att göra avdrag eftersom det behövs laboratorieanalyser för att bedöma mängden av farliga kemikalier för en viss vara.

Eftersom de flesta stora tillverkare av vitvaror som t.ex. Bosch och Miele, inte är baserade i Sverige är det inte särskilt troligt att de kommer lägga extra pengar på att låta undersöka sina produkter. Och för den enskilda vitvaruförhandlaren blir det en administrativ och kostsam mardröm att skicka in sina importerade vitvaror till analys för att eventuellt kunna göra avdrag efteråt.

Vad betyder skattehöjningen för dig som konsument?

I promemorian som regeringen tog fram inför lagförslaget om skattehöjning kan man läsa att ”i enlighet med Finansdepartementets beräkningskonventioner antas fullt prisgenomslag vid en skattehöjning. Det innebär att när skatten på kemikalier i viss elektronik höjs i kombination med en höjning av taket, kommer priset för konsumenter att öka.” (fotnot 2)

Risken är alltså att priserna för vitvaror och andra elektronikvaror fortsatt kommer att vara högre eller faktiskt stiga hos svenska vitvaruförhandlare. Om du redan nu vet att du kommer behöver byta ut dina vitvaror därhemma kan det vara smart att beställa före den 1 augusti.

Källor

Fotnot 1 - s. 21, Utvärdering av Kemikalieskatten, HUI

Fotnot 2 - s. 35, Höjd energiskatt och koldioxidskatt på bränslen vid viss användning samt höjd skatt på kemikalier i viss elektronik, Fi2019/00431/S2, Regeringen.se

Hjälp och svar
Värt att veta

Favoriter

Stäng