Logo
0771-31 30 31 öppet i dag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Ny kemikalieskatt på vitvaror – så påverkas du

Från och med den 1 juli kommer det tas ut en ny kemikalieskatt på vitvaror och viss elektronik. Tanken bakom skatten är att minska spridning av hälso- och miljöfarliga ämnen. Men vad innebär ändring för dig som konsument. Vi reder ut vad som gäller.

Varför en kemikalieskatt?

Tanken med skatten är att man vill komma åt flamskyddsmedlen som används i vitvaror och elektronik. Flamskyddsmedel finns för att skydda mot brand, men senare forskning har visat att vissa ämnen kan ansamlas i kroppen och vara cancerframkallande eller hormonstörande. Det finns flera hundra olika sorters flamskyddsmedel och de allra farligaste är redan förbjudna. Den nya lagen är ett försök till att ytterligare minska spridningen av flamskyddsmedel.

Vilka produkter berörs?

Flamskyddsmedel används i flera olika produkter som finns i vår vardag, t.ex. vitvaror och hemelektronik. Därmed är det också dessa produkter som kommer att beskattas. Här nedan ser du en överblick:

Vitvaror Hemelektronik
Kylskåp Datorer
Frysskåp och frysboxar Surfplattor och läsplattor
Diskmaskiner Telefoner, mobiler och telefonsvarare
Tvättmaskiner CD-, MP3- och bandspelare, m.m.
Torktumlare och torkskåp DVD- och VHS-spelare
Dammsugare Radioapparater
Spisar och kokplattor TV och bildskärmar
Ugnar och mikrovågsugnar Spelkonsoler
Grillar och rostar Routrar, modem och trådlösa nätverk

Hur beräknas skatten?

Skatten beräknas efter varans vikt. För vitvaror betalar man 8 kr i skatt per kilogram av varans nettovikt. För elektronikvaror är skattesatsen 120 kr per kilogram. Det spelar alltså ingen roll hur mycket av det farliga ämnet som finns i produkten – skatten beräknas enbart på varans vikt.

Räkneexempel

  • En mikrovågsugn väger 12 kilo. Skatten för varan blir då 12 kg x 8 kr = 96 kr

  • En mobiltelefon väger 150 gram (0,15 kg). Skatten för varan blir 0,15 x 120 = 18 kr

Maxbelopp på skatten

För att en vara inte ska ha orimligt hög skatt har man satt ett maxbelopp på 320 kr. En tvättmaskin som väger omkring 71 kg skulle enligt uträkningen få 568 kr i skatt (71 kg x 8 kr = 568 kr), men tack vare maxgränsen så blir skatten bara 320 kr. Om man räknar med moms blir skattesumman omkring 400 kr som max.

När läggs skatten på varan?

En vara beskattas när den sätts ut i butik eller direkt vid försäljningen när varan beställs från ett centrallager via internet eller postorder. Därmed kommer skatten att läggas ovanpå varans grundpris när du köper den i butik eller online.

Vad innebär detta för dig som konsument?

Prognosen från Svensk Handel och Svensk Näringsliv är att priserna på vitvaror och hemelektronik kommer att gå upp något. Om du vet med dig att du inom en snar framtid kommer att behöva byta ut flera vitvaror i hemmet så kan det vara en god idé att beställa före den 1 juli. Du hittar mer information om hur mycket du kan spara på tretti.se/kemikalieskatt

Källor

Hjälp och svar

Christel från Tretti

Christel är en obotlig vardagsnjutare som älskar att lyxa till det med små, enkla knep. Hon gillar att lära sig nya saker och gräver gärna ner sig i ett ämne för att servera dig rykande färska tips på hur du kan dekorera hemmet, servera en perfekt grillad stek eller förenkla vardagslivet.

Favoriter

Stäng