Till advent har jag bakat pepparkakor tillsammans med min dotter. Det är verkligen perfekt att baka pepparkakor med dom små, roligt och enkelt! Jag har kommit på några tips när man ska baka pepparkakor, det första är att använda en bakduk för då fastnar inte pepparkakorna i bordet och man slipper stå och torka och skrubba bordet efteråt.
Sedan så har jag alltid gjort felet att jag blandat stora och små pepparkakor på plåtarna och det blir alltid så att dom små blir brända eller dom stora blir mjuka.
Därför så kan jag tipsa om nästan en självklar sak, grädda pepparkakorna med samma mönster på samma plåt, dvs dom stora pepparkakorna ska gräddas med dom stora och dom små med dom små.
Jag gjorde detta nu och jag kan nog säga att alla kakor blev helt perfekt bruna och knapriga. Sedan försöker jag alltid att rulla degen så tunt som möjligt, jag tycker inte att det är så gott med stora mjuka och tjocka pepparkakor.
Ingredienser
- 3 dl sirap
- 4½ dl strösocker
- 1 msk ingefära
- 1 tsk kanel
- 1 tsk malen Nejlika
- 350 g smör (Inte Margarin!!)
- 3 dl grädde 40% fett (30-36% fett går också bra)
- 1 kg vetemjöl
- 1 msk bikarbonat
- Och ½ kg vetemjöl till utbakning
Gör såhär
Smält Smöret. Blanda ihop sirap, socker, ingefära, kanel och nejlika. Rör i grädden.
Ha sedan i det smälta smöret. Det gör inget om smöret är varmt.
Blanda ihop 1 kg mjöl med bikarbonaten i en separat bunke. Tillsätt sedan mjölblandningen i pepparkakssmeten. Blanda ihop med träsleven.
Täck skålen eller bunken med plastfolie eller lägg över en bakduk och ställ in i kylen. Låt stå kallt minst 24 timmar innan den tas ut för att mjukna upp.
Ugnen skall vara 175-200 grader varm.
Utbakningen
Kavla ut deg och tryck ut pepparkakor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gräddas mitt i ugnen i 4-7 min beroende på tempratur och tjocklek.
Klocka första plåten och använd sedan den tiden till resten av pepparkakorna!
Kom ihåg att lägga alla små kakor på en plåt, de mellanstora på en annan och de stora med andra stora.
TIPS: Om degen inte håller ihop när du ska kavla ut den så kan det vara lite för mycket mjöl i. Ha i en liten skvätt med sirap så brukar det lösa sig! Är Degen för kladdig? Arbeta i mer mjöl.
Så här får man en perfekt glasyr
Sedan om man vill dekorera kakorna med glasyr så har jag även ett tips där. Det är många som undrar hur man får en perfekt glasyr som inte bara rinner. Många blandar nog florsocker med några droppar citronsaft eller vatten. Om ni vill ha den perfekta tjocka glasyren som inte rinner, då ska ni ta en äggvita och ca 11 matskedar florsocker och blanda ihop de till en perfekt glasyr, det blir alltid bra för mig och sedan använder jag såklart en spritser!