Trots intensiv reklam från läskgiganter som Coca Cola och Pepsi, så går läskförsäljningen ned varje jul till förmån för vår svenska favorit julmust. Köpemust i all ära, om du verkligen vill imponera på gästerna vid julbordet så kan du bjuda på hemmagjord julmust. Här är ett recept på hur du gör egen julmust.
Ha ordentligt med tid
Att göra julmust kräver absolut inte några kockkunskaper på hög gastronomisk nivå, men däremot tar det tid. Sodastarten, det som kommer se till att musten fermenteras och bildar kolsyra, behöver ett par dagar på sig att bubbla igång och sedan ska den färdigblandade musten också få stå och dra i ett par dagar före servering. Så inget raskande i köket här, utan planera gott om tid till musteriet. Receptet på julmust kommer från tidningen Land.
Gör en egen sodastart
Det första som behövs är en sodastart som kan liknas vid en surdeg. Det är grunden till musten och det som sätter igång fermenteringen. För att förbereda en sodastart behövs ingen jäst, men däremot naturens egen dynamit - ingefära!
Ingredienser
- 5 dl vatten
- 2 msk finriven ingefära
- 1 msk råsocker
- 1,5 msk strösocker
Så gör du
Blanda ingredienserna i en stor och väl rengjord glasburk eller plastdunk.
Täck över med en ren och tunn kökshandduk och fäst med en gummisnodd. På så sätt kan sodastarten andas.
Låt blandningen stå i 4-6 dagar, men rör om ca 1-3 gånger om dagen. Blandningen får gärna så lite varmt, t.ex. ovanpå kylskåpet för att snabba på processen.
Mata sodastarten med 1 tsk riven ingefära och 1 tsk råsocker en gång om dagen. När du kan se små bubblor på ytan och hör ett pysande ljud när du rör om, då är sodastarten klar.
Precis som med surdeg kan du hålla sodastarten levande genom att fortsätta att mata den dagligen med råsocker och ingefära. På så sätt kan du göra must vid fler tillfällen om du önskar.
Vad smakar julmust egentligen?
Medan sodastarten kommer igång kan du förbereda smaksättningen. Har du förresten någonsin funderat på vilken smak julmust egentligen har? Att göra egen julmust är det perfekta tillfället att faktiskt få ett hum om vilka smaker som ingår. Här är det ett överflöd av julkryddor som ska få sätta ton på musten.
Ingredienser
- 1 dl russin
- 3 torkade fikon
- 3-4 katrinplommon
- 1 dl ingefära, finhackad
- 1 dl torkade enbär (ca 1 1/2 kryddburk) lätt krossade i mortel
- 2 pomeransskal
- 2 muskotblommor
- 3 kryddnejlikor
- 10 gröna kardemummakapslar
- 2 stjärnanis
- 4-5 kanelstänger
- 2 tsk citronsyra
- 1+2,5 l vatten
- 400 g mörkt muscovadosocker el annat liknande råsocker
Så gör du
Lägg frukt, kryddor och citronsyra i en kastrull och koka upp med 1 liter vatten. Låt sjuda i 20 min.
Tillsätt sockret och låt det smälta i det varma vattnet. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt ytterligare 2,5 liter vatten.
Täck över kastrullen med plast eller tätslutande lock och låt stå och dra i ca 12 timmar. Sila av.
Låt musten vila
När smaksättningen är silad och klar blandar du i 2 dl sodastart. Låt alltsammans stå övertäckt med en silduk i rumstemperatur i ca 3-5 dagar. På dag 3 kan du smaka av musten. Ju längre musten står, desto mindre söt blir den eftersom jäsningsprocessen äter upp sockret. Det ska höras ett litet pysande ljud när du rör om - då är julmusten klar.
Häll upp julmusten på rengjorda flaskor och låt den stå ytterligare 1-2 dagar i rumstemperatur för att kolsyras naturligt. Musten ställs sedan i kylskåpet för att fermenteringen ska avstanna. Hållbarheten i kylen är ca 1 månad.
När tiden kniper...
Nu ska jag dock erkänna att det inte alltid är helt lätt att hitta tid mellan pepparkaksbak, julpyssel och julklappsjakt till att göra egen julmust. Så för dig som har ont om tid kommer här två snabbvarianter på egen julmust.
Snabbvariant på julmust (utan alkohol)
En lösning för att göra egen julmust är att investera i en kolsyremaskin och köpa läskkoncerntrat med julmustsmak. Det hittar du lättast på nätet. Sedan är det bara att blanda vatten och rätt mängd läskkoncentrat och köra i kolsyremaskinen så är julmusten klar på några sekunder.
Snabbvariant 2 på julmust (med alkohol)
En annan variant på julmust för vuxna är att blanda lättöl och Coca Cola. Inte världens mest sofistikerade recept kanske, men enkelt och supersnabbt. God jul!