Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • FredagStängt
 • LördagStängt
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Rengöringsguide: 7 steg till en ren diskmaskin

De flesta av oss tänker allt för sällan på att göra rent diskmaskinen – och det är dumt eftersom en ren diskmaskin löper mindre risk att få problem med driften. Här är en guide med 7 steg för att hålla diskmaskinen i god kondition och invändigt ren och fin.

Du behöver

 • Ättika
 • Gummihandskar
 • En gammal tandborste/diskborste
 • Ett par gamla disktrasor
 • Diskmedel
 • Tandpetare eller något liknande, spetsigt föremål
 • Klorhaltigt rengöringsmedel
 • Lite bra musik i lurarna så går arbetet lättare

Steg 1. Fyll upp botten av diskmaskinen med vatten

Fyll diskmaskinens botten med vatten och tillsätt 2-4 dl ättika. På så sätt kan botten avkalkas medan du gör rent i resten av maskinen. Om du inte har någon ättika hemma kan du pröva med citronsaft eller rengöringsmedel som är anpassat till diskmaskiner.

LÄS OCKSÅ: Undvik glaspest från diskmaskinen

Steg 2. Montera ner tallriksställ och bestickkorg

Ta ut korgarna för bestick och porslin för att komma åt att rensa bort matrester som fastnat bakom. Använd tandpetaren för att peta bort matresterna som sitter fast.

Mindre delar såsom en liten bestikskorg kan du lägga i blöt i botten av maskinen. De delar som är för stora för att läggas i blöt kan du torka av med en disktrasa som doppats i ättika- och vattenblandningen.

Steg 3. Ta bort smuts och matrester från spolarmarna

Steg 3. Ta bort smuts och matrester från spolarmarna

Rensa hålen på spolarmarna så att vattnet kan springa fritt under diskningen. Använd gärna tandpetaren att peta bort rester som sitter fast i små utrymmen. Om du använder ett spetigt föremål i metall ska du akta så att du inte skadar spolarmarna.

Om hålen är mycket små kan det funka att rengöra med en bit ståltråd. Stick försiktigt in tråden i hålen så att smutsen lossnar och följer med ut när du drar ut ståltråden.

Steg 4. Torka av luckans kanter och omkring packningarna

Steg 4. Torka av luckans kanter och omkring packningarna

Kanterna på luckan är ett ställe där det klassiskt sett ansamlas mycket damm och smuts. Doppa en disktrasa i ättika- och vattenblandningen i botten av maskinen och torka rent. Alternativ kan du använda en rengöringsspray.

Om smutsen sitter hårt fast kan det funka att skrubba med en diskborste eller gammal tandborste. Glöm inte underkanten av luckan – där samlas också massa smuts.

LÄS OCKSÅ: Är det verkligen en bra idé att diska vinglas i diskmaskinen?

Steg 5. Ta bort mögel

Steg 5. Ta bort mögel

Om du har problem med mögel eller mjöldagg (en vit, svampliknande beläggning) rekommenderar vi att du tvättar hela diskmaskinen invändigt med ett klorhaltigt rengöringsmedel. Kloret hämmar tillväxten av mögel. Du ska dock vara lite försiktig när du använder starka klorhaltiga rengöringsmedel eftersom det kan bildas gifta klorgaser under användningen.

För att minska risken för mögel bör du låta diskmaskinen stå öppen efter användning så att den får lov att torka ur ordentligt.

LÄS OCKSÅ: Är porslinet vått när du öppnar diskmaskinen?

Steg 6. Rensa filter, vattenlås och andra löstagbara delar

När bestickskorgar och tallriksställ har rengjorts är det dags att ta itu med filtret, vattenlås och andra löstagbara delar. Särskilt filtret är viktigt att få rent eftersom det påverkar maskinens förmåga att diska ordentligt. Rengör delarna med lite diskmedel och varmt vatten.

Steg 7. Sätt tillbaka alla delar (bestickskorg, filter, etc.)

När du har satt tillbaka alla rengjorda delar kan du köra diskmaskinen med ättikablandningen i botten. Välj helst ett program med hög temperatur för att ta död på alla bakterier. Efteråt är din diskmaskin klar att återuppta sin dagliga tjänst med förnyad kraft.

Fler disktips

Rengöring

Favoriter

Stäng