Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Rengöringstips för en skinande ren spis

Att rengöra sin spis är väl få människors favoritsyssla, men likväl behöver den skrubbas någon gång ibland. Fastbrända matrester på spishällen och i ugnen kan vara rejält envisa och vägra släppa taget, men vi har samlat våra bästa rengöringstips som hjälper dig att få bukt med smutsen. Häng med!

Annonssamarbete med Bosch

Rengöring av ugnen

En riktig mirakelkur är att blanda en halv kopp bikarbonat med några skedar vatten till en trögflytande smet. Smeta in ugnens ytor och låt stå över natten. Nästa dag kan du torka bort bikarbonatet med en fuktad trasa eller tvättsvamp.

Rengöring av ugnen

Diska glaset i ugnsluckan

Beroende på ugnsmodell kan du ibland skruva loss glasrutan i ugnsluckan och diska separat. Om det inte går får du helt enkelt ställa dig på knä och diska rutan där den sitter. Använd helst inte fönsterputs så undviker du att rester av kemikalierna förångas när ugnen används och hamnar i maten.

Diska glaset i ugnsluckan

Diska ugnsgallret

Det flesta ugnsgaller är gjorda i rostfritt stål. Du kan därför lugnt diska det i diskmaskinen om du har plats till det. Fastbrända matrester fås bort med lite bikarbonatblandning och en rejäl skrubbomgång med stålull eller en kraftig tvättsvamp.

För tips på hur du rengör fläkten i en varmluftsugn eller avkalkar en ångugn kan du läsa vår artikel om de bästa tipsen för att göra rent ugnen.

Slipp undan städningen med en självrengörande ugn

Det finns idag flera ugnsmodeller som har en självrengöringsfunktion t.ex. från Bosch som har ett brett utbud av självrengörande ugnar. Du kan välja mellan pyrolytisk rengöring som förbränner smuts och matrester till en fin aska och katalytisk rengöring som absorberar fett och smuts med hjälp av en särskild emalj. Du kan läsa mer om pyrolytisk och katalytisk rengöring här.

Rengöring av kokplattorna

Hur lätt det är att rengöra själva spishällen beror ofta på vilken typ av kokplattor du har: glashäll, gjutjärnsplattor eller gas? Induktionshällar och glaskeramiskhällar är ofta lätta att bara torka av eftersom hällen är helt slät. Du kan använda lite diskmedel eller ett rengöringsmedel speciellt för hällar för att lösa upp fettfläckar. Torka av med en torr trasa efteråt för att ge hällen en skinande glansig look.

Rengöring av kokplattorna

Rengöringstrick med bikarbonat

Bikarbonat funkar också bra till rengöring av släta spishällar.

  • Fukta två kökshanddukar med varmt vatten och lite diskmedel.
  • Pudra sedan spishällen med bikarbonat.
  • Lägg på handdukarna och låt ligga i en kvart och torka sedan av spishällen.

Det är just kombinationen av varmt vatten, diskmedel och bikarbonat som löser upp fastbrända matrester och gör dem enkla att torka bort.

Rengöring av gjutjärnsplattor

Gjutjärnsplattor kan i princip rengöras på samma sätt som släta spishällar. Du behöver dock skrubba lite mer för att komma åt smuts som gömt sig i vinklar och skrymslen. Stålull är din bästa vän när det gäller att rengöra metallringarna runt själva plattorna. Du kan också pröva bikarbonattricket för att få loss matresterna.

Ett tips är att värma plattorna efter rengöring så att vattnet förångas. På så sätt undviker du att plattorna rostar.

Rengöring av gasspis

En gasspis är lite mer omständig att rengöra eftersom hällen både är ojämn och ofta består av olika material. Själva brännarna är ofta gjorda av järn och rengörs bäst för sig. Skruva av dem och rengör med diskmedel och varmt vatten. Se till att de är ordentligt torra innan du skruvar på dem igen.

Rengöring av gasspis

Rensa hålen för gastillförseln

Använd gärna en piprensare för att rengöra hålen till gasen. Passa på att rensa hålen när du ändå har skruvat av brännarna för rengöring.

Rengör med bikarbonatglasyr

Tricket att pudra med bikarbonat funkar inte särskilt bra för en gasspis eftersom hällen är ojämn. Istället kan du göra en rengöringsglasyr genom att blanda bikarbonat med lite väteperoxid (kallas ofta sårrengöring och kan köpas på apotek). Skrubba hällen ren med en tvättsvamp doppad i glasyren.

För fler tips och en instruerande video på hur bikarbonattricket funkar kan du läsa vår artikel om de bästa tipsen till hur du gör rent dina kokplattor.

Dags för en ny spis?

Om du är på jakt efter en ny, lättstädad spis kan du med fördel titta på dessa spisar från Bosch. Bosch har nämligen som uttalat motto att komma på bättre lösningar som förenklar vardagen.

Fler lästips för köket

Rengöring

Favoriter

Stäng