Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina produkter

Robotdammsugare vs vanlig dammsugare: vilka är för- och nackdelarna?

Visst skulle det vara skönt att slänga sig på soffan medan en robot tar hand om städning och dammsugning? Med en robotdammsugare är detta idag möjlig – men hur bra är egentligen robotdammsugaren? Blir det riktigt rent? Häng med när vi jämför hur robotdammsugaren står sig i jämförelse med vanliga dammsugare.

Så funkar en robotdammsugare

Skillnaden mellan en robotdammsugare och en vanlig dammsugare är framförallt hur den tar sig an städningen. En vanlig dammsugare skapar ett undertryck med hjälp av suget och munstyckets utformning. Undertrycket är så starkt att även fastkilat damm och smuts i golvspringor och vrår sugs upp.

En robotdammsugare kan inte använda sig av samma teknik för då skulle den suga sig fast i golvet och inte flytta på sig. Istället använder en robotdammsugare en sopborste som fångar upp damm och smuts i en behållare. Det sug som bildas är dock inte starkt nog för att verkligen göra rent i djupa golvspringor.

Söt men dum

Även om robotdammsugarna har blivit bättre på senare tid är de fortfarande inte särskilt smarta. Vissa modeller kör bara rakt fram tills de törnar emot någonting – då vänder de och kör åt andra hållet. Andra modeller är lite mer sofistikerade och använder sig av sensorer eller en kamera för att orientera sig.

Kvarstår dock att möbler, sladdar och mattor är robotdammsugarens värsta fiender. Om du inte plockar undan och ställer upp stolarna tappar roboten lätt bort sig och fastnar. Lite av den tid man vinner genom att ha en robotdammsugare försvinner igen i och med att du måste förbereda för dammsugningen.

Behöver lite kärlek efter jobbet

Även en robot behöver lite omvårdnad. Då och då måste du nämligen tömma dammbehållaren samt rengöra borstarna. Det är ungefär samma underhåll som för en dammsugare utan påse.

Passar bäst på hårda golv

Det robotdammsugaren är bra på är en kontinuerlig vardagsrengöring på hårda golv. Helst i rum med sparsam möblering. Här kan du spara massor av tid eftersom du inte behöver vara hemma överhuvudtaget. Robotdammsugaren städar ända tills batteriet behöver laddas – då åker den själv tillbaka till laddningsstationen. Så snart batterierna är laddade återtar roboten oförtrutet sitt rengöringsuppdrag.

Vissa modeller av robotdammsugare kan du programmera så att roboten dammsuger varje dag när du är på jobbet. En vanlig dammsugare, oavsett hur bra den rengör, klarar aldrig av städningen utan din hjälp.

Ljudnivå

Många robotdammsugare är oväntat tysta. Flera modeller har en uppmätt ljudnivå på omkring 55–60 dB(A), vilket motsvarar en normal samtalston. De flesta vanliga dammsugare är lite mer högljudda med omkring 10–20 decibel mer i ljudnivå.

Standby-läget tär på energiförbrukningen

När robotdammsugaren inte används går den in i standby-läge. Precis som för andra hushållsapparater är standby-läget en osynlig eltjuv som tär på elräkningen. Tänk därför på att verkligen stänga av dammsugaren när den inte används.

Slutsats

En robotdammsugare är en bra lösning för dig som vill spara tid och har någorlunda sparsamt möblerat därhemma. Bäst för roboten är också om du har hårda golv. Beroende på vilken modell du väljer kan du får en programmeringsbar robot med förhållandevis låg ljudnivå. Du hittar vårt utbud av robotdammsugare på tretti.se.

En vanlig dammsugare har bättre rengöringsförmåga. Nackdelen är såklart att du själv måste sköta den samt att ljudnivån i många fall är något högre än för en robotdammsugare.

För att du enkelt ska hitta de bästa dammsugarna har vi skapat en helt egen sida för våra bäst i test dammsugare inne i Tretti-shoppen. Här hittar du både vanliga dammsugare och robotdammsugare.

Fler rengöringstips

Källa: Råd och Rön

Rengöring

David från Tretti

Favoriter

Stäng