Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
  • Måndag Stängt
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • Lördag12:00-17:00
  • SöndagStängt
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så använder du din köksfläkt med effektivt

Vägghängd, takintegrerad, underbyggd, utdragbar eller vajerhängd – en köksfläkt kan fås i många olika utformningar, men alla ha de en sak gemensamt. De behöver optimala förhållanden för att få bort så mycket matos som möjligt och hjälpa dig till ett bättre inomhusklimat.

En köksfläkt håller efter matos och fett på två olika sätt: antingen genom en utblåskanal där luften sugs ut utomhus och ersätts med ny luft, eller genom recirkulation, där luften renas i ett filter med aktivt kol och sedan släpps tillbaka i rummet. De två typerna av köksfläkt bör användas något olika, men det finns också goda råd som gäller för båda typerna. Vi börjar därför med dessa.

Kör inte slentrianmässigt fläkten på högsta effekt hela tiden

Det är ofta frestande att ge full gas varje gång du lagar mat för att vara säker på att få bort allt os och lukt. Men det finns en bra anledning till att dra ned lite på effekten ibland. En köksfläkt som kör på full kraft förbrukar nämligen 1,5 gånger mer energi än en fläkt som används på det lägsta steget. Kort sagt så slösar du onödigt mycket energi genom att alltid ta högsta hastigheten. Var klimatsmart och använd endast den högsta hastigheten när du lagar mat som verkligen osar kraftigt.

Takintegrerad takfläkt i kök

Håll fettfiltret skinande rent

Som namnet antyder samlar fettfiltret upp fettpartiklarna i luften. För att vara filtret ska fungera effektivt behöver det rensas ibland, helst en gång i månaden för att inte sugeffekten ska påverkas. Och du behöver inte heller kavla upp ärmarna för en handdiskning eftersom de flesta fettfilter kan diskas i diskmaskinen.

Så lätt är det

Ta ut fettfiltret från fläkten. Filtret kan ibland vara uppdelat i 2 eller 3 lager – separera då de olika lagren från varandra. Tvätta filtret i diskmaskinen på ett vanligt diskprogram. Undvik att ha porslin eller metallredskap med i samma omgång då du i värsta fall kan få missfärgningar på disken. Låt filtret torka ordentligt innan du sätter tillbaka det i fläkten.

Om filtret i din fläkt inte kan diskas i maskin räcker det ofta bra med att ställa det i blöt i en spann med varmt vatten och lite diskmedel. Borsta av med en diskborste efter en timmes blötläggning och låt filtret torka ordentligt.

Kom ihåg att använda fläkten varje gång du lagar mat

Det är ibland lätt att strunta i att använda fläkten ifall du kanske bara ska värma lite vatten eller mjölk, men faktum är att fläkten förhindrar att lukt och fett blir sittande i möbler, väggar och tak. Ta därför för vana att alltid använda fläkten för att undvika problem med fukt i väggarna och mögelsvamp.

Röra runt i kastrull, laga mat

Så utnyttjar du din köksfläkt med utblås på bästa sätt

Det finns flera fördelar med att använda din köksfläkt med utblås på rätt sätt: du förbrukar mindre ström, du får mindre matos och värmetapp under matlagningen, och dessutom blir det ofta mindre oväsen från fläkten.

Sätt igång köksfläkten i god tid

För att skapa det optimala förhållandet är det faktiskt bra att starta fläkten lite innan du drar fram kastrullerna. Genom att låta fläkten köra 5 – 10 minuter på mellannivå så skapar du ett bra undertryck lagom till när du börjar laga mat. Låt gärna också fläkten arbeta i 15 minuter efter att du är klar på spisen. På så sätt säkrar du att alla fettpartiklarna har fångats upp.

LÄS OCKSÅ: Köksfläkt med intern eller extern motor – vad är skillnaden?

Släpp gärna in lite frisk luft

Du kan gärna också öppna en dörr eller ett fönster på ca 6 meters avstånd från köksfläkten för att tillföra lite frisk luft till köket medan du lagar mat. Om du inte har något lämpligt fönster på det avståndet går det bra med ett fönster som är lite närmare, men undvik att släppa in luft precis vid fläkten eftersom den inströmmande luften stör fläktens arbete.

Så utnyttjar du din recirkulerande köksfläkt på bästa sätt

En recirkulerande köksfläkt används ofta i lägenheter där det inte finns någon förberedd utblåskanal. De renar luften på ett lite annorlunda sätt, nämligen genom att låta luften passera både genom ett fettfilter och ett filter med aktivt kol. I motsats till utblåsfläktar så måste alla dörrar och fönster vara stängda när recirkulationsfläkten är igång. Annars renar fläkten den inströmmande luften i onödan och du kommer behöva byta kolfilter oftare.

Det är också viktigt att tänka på att en recirkulerande fläkt inte tar bort fukten i luften. Du bör därför sörja för att det finns bra ventilation någon annanstans i hemmet för att förhindra att fukten sätter sig alltför mycket i väggar, tak och möbler.

Fler tips till ett bättre inomhusklimat

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng