Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så blir du av med dålig lukt i dammsugaren

En dammsugare är ju till för att göra hemmet rent och fräsch, men ibland kan det kännas som att dammsugningen ger precis motsatt effekt – i alla fall om dammsugaren luktar illa och efterlämnar sura doftspår efter sig under dammsugningen. Så hur blir man av med dålig lukt i dammsugaren? Häng med så ger vi svaret.

Problem med påsen eller filtret

För att dammsugaren ska fungera effektiv är en rymlig påse och rensat filter A och O.

Kom ihåg att byta påse

En av de vanligaste orsakerna till dålig lukt, men också en av de enklaste att åtgärda, är att byta ut en dammsugarpåse som börjar bli lite väl överfylld. Att komma ihåg att byta påsar med jämna mellanrum brukar oftast räcka för att doften ska försvinna.

Håll filtret rent

En annan vanlig orsak är ett igentäppt filter. Genom att kontinuerligt rensa filtret minskar du risken för att damm och smuts fastnar och börjar lukta. Ibland måste man dock byta filter helt för att komma tillrätta med lukten.

Vissa tillverkare lägger ett reservfilter i påsen med dammsugarpåsar så du kanske t.o.m. har ett nytt filter hemma utan att veta om det.

Ett smart tricks är att köpa ett kolfilter till dammsugaren. Kolfilter används som bekant i köksfläktar just för att ta bort luktpartiklar. Funktionen blir densamma på en dammsugare och filtret brukar hålla några år.

Bedöva lukten med något trevligare

Om det är helt omöjligt att få bort lukten kan du försöka trumfa den med något mer väldoftande. Du kan t.ex. dammsuga upp några torkade blommor i starten av varje dammsugning. Det finns också doftkulor eller doftpinnar att köpa som är till för att göra dammsugningen till en lite mer behaglig upplevelse – men var uppmärksam på att en del av dessa produkter kan lukta rätt så syntetiskt.

Så förebygger du dålig lukt i dammsugaren

Det allra bästa är såklart att förhindra att den dåliga lukten uppstår. Det gör du först och främst genom att byta påse och rensa filtret med jämna mellanrum. Du bör också undgå att dammsuga våta eller fuktiga golv eftersom fukten kan sätt sig som en permanent dålig lukt i dammsugaren.

Är doften omöjlig att få bort?

Ibland kan man behöva ta hjälp av en specialist. Om du har prövat allt för att få bort lukten, men ingenting hjälper kan det vara dags att kalla in en servicetekniker. Här har du en lista över servicepartners till olika varumärken.

Fler dammsugartips

Kom ihåg att en robotdammsugare kan vara ett utmärkt komplement till en vanlig dammsugare. DÅ slipper du plocka fram den vanliga lika ofta eftersom att roboten håller golven fria från damm och annat smuts som samlas allt eftersom.

Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng