Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • FredagStängt
 • LördagStängt
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så blir du av med dålig lukt i vitvaror

Ibland händer det att man öppnar diskmaskinen eller kylskåpet om möts av sur, unken lukt. Oftast handlar om matrester som har fastnat, men ibland kan det faktiskt vara vitvaran själv som luktar. Vi ger några goda råd för att få bukt med obehagliga lukter från vitvaror.

Kylskåp

Nummer ett när kylskåpet doftar illa är att kolla om matvarorna förvaras lufttätt eller om något livsmedel har gått över sista-förbrukningsdag. Du behöver också kolla så att inga rester av mat runnit ut ur förpackningarna och att kylskåpet är torrt – fukt är nämligen en grogrund för mögel.

Ett vanligt ställe där det ofta ansamlas smuts är i avrinningsrännan längst bak. Smutsen kan dessutom hindra vattnet från att rinna av och stänga in all fukt i kylskåpet.

Ett överfyllt kylskåp kan också ge upphov till otrevliga lukter eftersom luften inte kommer åt att cirkulera ordentligt.

Rengöring av kylskåp illaluktande

Pröva ättika…

Om du redan har prövat att rensa ut gamla matvaror och städa hela kylen utan resultat kan du pröva att ställa in en skål ättika i några timmar. Ättika funkar ofta utmärkt som rengöringsmedel och du slipper använda starka rengöringsmedel på ställen där man ska förvara mat.

…eller filmjölk

Ett annat husmorstips är att testa filmjölk. Töm hela kylskåpet och tvätta ur det med en trasa och lite diskmedel. Därefter använder du lite hushållspapper för att smöra ett tunt ett lager med filmjölk på insidan av kylen. Ställ in matvarorna utan att de nuddar filmjölken och låt det hela stå över natten. Nästa dag tömmer kylen igen och tar bort filmjölken med en trasa.

Frysen

Liksom för kylen är det första du bör göra att kolla så inga matrester eller annat spill ligger och skräpar i frysen. Om det har varit strömavbrott kan det ju vara så enkelt att några matvaror har blivit fördärvade. Pröva också att frosta av frysen för att få bort lukten.

Om inget av det hjälper kan du pröva filmjölkstricket. Det är samma princip, men se till att frysen är avstängd under natten annars fryser filmjölken fast på insidan. Var noga med att få bort all filmjölk och torka av frysutrymmet ordentligt innan du slår på strömmen igen.

Tvättmaskinen

Om det är tvättmaskinen som är boven i dramat kan det finnas flera orsaker bakom den dåliga lukten. Först och främst krävs en grundlig rengöring.

Använd gärna ett rengöringsmedel med desinfektionsverkan för att verkligen ta kål på lukten. Om det sitter smuts och fett i trumman eller i vattenlåset kan du ta bort det med lite grönsåpa. Efter rengöring bör du köra en tom omgång på hög temperatur för att skölja ut rester av rengöringsmedel och ta död på bakterier.

Lukten kan också bero på att maskinen inte har blivit avkalkad. För mycket kalk gör nämligen att smuts lättare hänger sig fast i maskinen. Om du först avkalkar med citronsyra och sedan kör en grundlig rengöring borde lukten försvinna. Hur ofta du behöver avkalka tvättmaskinen beror på hur hårt vattnet är där du bor.

Kalka av

LÄS OCKSÅ: Du har väl inte glömt att avkalka din diskmaskin och tvättmaskin?

Det kan också vara installationen av din tvättmaskin som orsakar den dåliga lukten. Ifall vattenlåset inte är korrekt installerat kan det orsaka dålig lukt. Om du misstänker att det är installationen av tvättmaskinen som ligger bakom problemet är det bäst att kontakta en specialist.

Torktumlare

Om det luktar illa omkring din torktumlare är det ofta faktiskt inte tumlarens fel. Dålig ventilation i det rum som tumlaren står i är en av de vanligaste orsakerna till den unkna doften. Dålig ventilation medför nämligen att fukten inte leds ut från rummet utan istället sätter sig i väggarna.

Om du konsekvent tvättar i låga temperaturer (40-60 grader) kan tvätten ibland får en lite sur och unken doft eftersom bakterierna inte dör utan ansamlas i tvättmaskinen. När du sedan torktumlar kläderna sprider sig lukten till torktumlaren. Förhindra detta genom att då och då köra en tvättomgång på riktigt hög värme. Handdukar och sängkläder kan t.ex. tvättas i 90 grader någon gång ibland så att du verkligen får bort alla bakterier.

Kalk i torktumlaren

Det sitter ofta kalkavlagringar även i torktumlaren. Det lättaste sättet att undgå detta är att låta torktumlaren stå öppen i några timmar efter användning. På så sätt kan restfukten förångas. Om du ändå upplever att torktumlaren blir ordentligt förkalkad så kan du doppa några gamla handdukar i ättika och låta dem torka i tumlaren. På så sätt tränger ättikan ut i tumlaren och tar bort kalkavlagringarna.

Diskmaskinen

Den klassiska orsaken till en illaluktande diskmaskin är att den inte har blivit ordentligt rengjord på lång tid. Här är vår rengöringsguide som beskriver steg för steg hur du enkelt städar ur diskmaskinen:

 1. Rensa filtret som är placerat i botten av diskmaskinen
 2. Tvätta av tätningslisterna vid sidan av luckan med varmt vatten och lite diskmedel
 3. Kalka av diskmaskinen med avkalkningsmedel eller citronsyra som hälls i hållaren för disktabletter.
 4. Kör ett diskprogram på ca 60 ℃ utan något porslin i maskinen.
 5. Rensa filtret igen och kör ännu ett diskprogram på ca 60 ℃, eventuellt innehållande lite rengöringsmedel specifikt till diskmaskiner.
 6. Rengör filtret en sista gång och torka av tätningslisterna igen.

Om diskmaskinen fortfarande luktar illa kan det vara något problem med vattentillförseln eller liknande. Då är det bäst att ringa in en auktoriserad servicetekniker som får kolla om maskinen är korrekt installerad. Här är en lista på servicepartners för olika vitvarutillverkare.

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen på hur du gör rent dina kokplattor

Rengöring

Favoriter

Stäng