Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-19:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Så blir du av med sand i tvättmaskinen

Sommaren närmar sig med stormsteg, vilket ofta betyder mer tid på stranden. Efter en lång och solig dag med tårna i den varma sanden har du säkert en hel del sandiga kläder och handdukar med dig hem – smutstvätt som slutligen hamnar i tvättmaskinen. Men tvättmaskinen mår inte särskilt bra av sanden, så hur gör man för att bli av med den igen? Här kommer några konkreta tips!

Varför mår tvättmaskinen dåligt av sand?

Sand är problematiskt av flera orsaker. För det första kan sanden ödelägga maskinen om den går igenom trumman och vidare ut i de bakomliggande mekaniska systemen. Det sliter också på själva trumman att ha sanden där. Och så kan sanden faktiskt förstöra dina kläder genom att fungera som en slags sandpapper när kläderna snurrar runt under tvättcykeln.

LÄS OCKSÅ: Går det hål i kläderna när du tvättar? 6 tips på hur du löser problemet

Steg 1 – undvik att sanden kommer in i tvättmaskinen till och börja med

För att undvika att sanden kommer in i tvättmaskinen till att börja med bör du undvika att lägga in fuktiga handdukar och kläder i maskinen direkt när du kommer hem från stranden. Fukten håller kvar sandkornen som ett klister och följer direkt med in i tvättmaskinen. Om du istället låter allting torka först och sedan skakar av handdukarna och kläderna ordentligt så trillar ofta den torra sanden av.

Steg 2 – så blir du av med sand som redan har kommit in i tvättmaskinen

När väl sanden har kommit i tvättmaskinen kan det vara svårt att få ut den igen. Men här kommer tre konkreta tips:

  1. Börja med att låta tvättmaskinen torka ordentlig. Ställ upp luckan och se till att ventilationen i rummet fungerar ordentligt. Därmed bör sanden i trumman också torka ordentligt. Använd sedan en lätt fuktad handduk eller hushållspapper för att torka upp så mycket sand som möjligt.
  2. Använd din dammsugare för att få bukt med resterande sandkorn. Fogmunstycket är bra för att komma åt i skarvarna i trumman medan möbelborsten är bra för att borsta loss sanden och suga upp den.
  3. För att rensa maskinen ordentligt kan du avsluta med att köra en tom tvättmaskin. Det borde skölja ut den sista sanden utan att den gör skada på tvättmaskinen.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med dålig lukt i vitvaror

Har tvättmaskinen fått en sandskada?

Reparation av vitvara

Om du lägger märke till att tvättmaskinen låter mer än normalt eller på ett annat sätt har problem med driften efter att du har tvättat strandkläderna kan det ha kommit in sand i maskineriet. För att lösa problemet behöver man ofta öppna maskinen och rensa motordelarna. Därför rekommenderar vi att du kontaktar tillverkaren och få en servicetekniker att titta på tvättmaskinen.

Fler smarta tvättråd

Underhåll

Favoriter

Stäng