Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så brygger du den perfekta koppen kaffe

För många av oss är kaffe mer än bara en dryck – det är en upplevelse. Doften av nybryggt kaffe, värmen och smaken som sprider sig på tungan, en avslappnad suck av välbehag… jo, kaffe har en alldeles speciell plats i hjärtat. Så hur gör man då för att brygga riktigt gott kaffe? Häng med när vi går igenom några riktmärken på vägen till den perfekta koppen kaffe.

Annonssamarbete med Moccamaster

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=aJISF3qtMyE

Förvaring av kaffet

Malda kaffebönor förlorar lätt smak och doft. Luft, ljus, fukt och värme är det malda kaffets värsta fiender. Det vanligaste är att vi ger kaffet för mycket luft. I en öppen påse kan kaffet förstöras på mycket kort tid, ibland räcker det med en dag.

Det bästa är att låta det malda kaffet vara kvar i originalförpackningen och stoppa alltihop i en tätslutande burk. Förvara sedan burken på en sval och mörk plats som t.ex. i skafferiet.

Ska kaffet förvaras i kylen?

En rykande het diskussion som delar kaffeälskarna i två läger är om kaffet ska förvaras i kylen eller inte. Stora kaffejättar som Zoegas och Löfbergs säger att deras kaffe får längre hållbarhet om det förvaras i kylen, medan andra kaffetillverkare som Lavazza absolut avråder från förvaring i kylen.

Vårt diplomatiska råd blir därför att du får pröva dig fram till vilken förvaring (och den smak som förvaringen ger) som passar dig.

Mala bönorna själv

För att vara säker på att du får riktigt nymalda bönor kan du införskaffa en kaffekvarn och mala bönorna själv. Hur grovt du ska mala beror på vilken typ av bryggare du har.

 • Grovmalet: kaffet är ungefär lika grovt som råsocker, vilket passar bra till en presskanna.
 • Mellanmalet: ungefär lika grovt som strösocker och passar till perkolatorer och vanliga kaffebryggare
 • Finmalet: malningsgraden är lika fin som florsocker, vilket passar till espressomaskiner och mokabryggare.

Mala kaffebönor själv

Kalka av bryggaren

Om du bor i områden med hårt vatten är det viktigt att du kalkar av kaffebryggaren regelbundet eftersom kalken påverkar smaken. Här kan du läsa hur du avkalkar din kaffebryggare eller espressomaskin.

Använd alltid kallt och färskt vatten direkt från kranen. Kallt vatten innehåller mer syre som ger bättre smak på kaffet. Om vattnet är väldigt kalkrikt kan du pröva att köpa en vattenfilterkanna för att filtrera bort kalken innan du häller den i bryggaren.

Dosera rätt

En smart investering är att införskaffa ett riktigt kaffemått (ett mått per kopp). Det går också att använda en rågad matsked per kopp, men det är mer oprecist. Om du vill ha ett starkare kaffe är det bättre att ta en mörkare rostningsgrad än att ösa på med mer kaffe.

Tips! Fukta filtret innan du fyller på med kaffe – på så sätt spolar du bort eventuella bismaker från filtret samtidigt som du undviker att det suger upp vatten och kaffe under själva bryggningen.

Filtrets roll i det hela

Flera kaffespecialister rekommenderar att man köper syreblekta kaffefilter. Ett oblekt filter ger ofta ifrån sig ”träiga” smakaromer som påverkar kaffets smak. Ett vanligt blekt filter innehåller däremot ofta oönskade kemikalier – satsa istället på ett syreblekt filter som ger mycket lite bismak på kaffet samtidigt som det är rent från kemikalier.

Du kan själv testa filtrets kvalitet genom att hälla lite kokande vatten igenom och sedan smaka – har vattnet fått någon konstig bismak eller inte?

Byta kaffefilter

Vattentemperatur

Annan viktig parameter är vattnets temperatur under bryggningen. Vilken temperatur som vattnet ska ha när det träffar kaffet beror på vilken typ av bryggare du använder.

Typ av bryggare Temperatur Att tänka på
Kaffebryggare 92–96 ℃ Bryggaren ser själv till att vattnet har rätt temperatur.
Presskanna 92–96 ℃ Koka upp vattnet, låt det sedan svalna 30–60 sek innan du häller det över kaffet. Låt dra i ca 4 minuter innan du trycker ner filtret.
Perkolator ca 100 ℃ Perkolatorn kokar själv upp vattnet och låter det passera kaffefiltret flera gånger.
Mokabryggare ca 100 ℃ När kokpunkten nås pressas vattnet upp av trycket och genom filtret.
Espressomaskin 92–96 ℃ Maskinen ser själv till att vattnet har rätt temperatur.

När kaffet är färdigbryggt är temperaturen lite lägre, ofta omkring 80-85 ℃. Vilken temperatur du helst avnjuter ditt kaffe i är så klart upp till dig.

Guldbönan – indikation på kvalitet

Guldbönan är en utmärkelse som tilldelas kaffebryggare som klarat de hårda testerna på European Coffee Brewing Centre (ECBC). ECBC är ett oberoende och professionellt kaffelaboratorium som arbetat inom europeisk kaffekultur i över 40 år. De informerar och utbildar både konsumenter och yrkesverksamma samt testar kaffebryggare.

guldbönan logga

Vad innebär testet?

ECBC testar kaffebryggare inom sju olika områden:

 1. Bryggtid - bryggtiden får inte överstiga maxtiderna som är satta till de olika malningsgraderna för kaffet.
 2. Temperatur - kaffebryggaren måste hålla en konstant vattentemperatur på omkring 92-96 ℃ under hela bryggningen.
 3. Kaffekoncentrat - koncentrationen av kaffe i den färdiga koppen ska ligga på mellan 1,30 -1,55 %.
 4. Kaffearom - mängden kaffearom som frigörs vid bryggning ska ligga mellan 18-22 %
 5. Precision - upprepade tester kontrollerar att kaffebryggaren brygger likadant kaffe vid varje bryggning.
 6. Jämnhet - kaffebryggaren måste fördela vattnet jämnt över det malda kaffet och se till att kaffet och vattnet blandas ordentligt.
 7. Tekniska detaljer - ECBC kontrollerar också vissa tekniska detaljer, som t.ex. att filterhållaren inte svämmar över när det malda kaffet sväller under bryggningen.

En guldböna bland kaffebönor

Förutom de sju testområdena för bryggning testar ECBC att bryggaren ger en låg nivå av sediment och kan hålla kaffet varmt i rätt temperatur. Dessutom kontrolleras det medföljande instruktions- och reklammaterialet så att vi konsumenter ska få rätt vägledning.

Bara de kaffebryggare som fått godkänt på alla områden får äran att bära Guldbönan – symbolen för att de brygger riktigt bra kaffe.

En tillverkare som verkligen skapar högkvalitativa kaffebryggare är Moccamaster. Faktiskt har alla deras modeller belönats med Guldbönan! I Tretti-butiken hittar du ett stort utbud av kaffebryggare från Moccamaster. Du kan också välja bland våra bäst i test kaffebryggare för att vara säker på att få en riktig kvalitetsbryggare. Välkommen att ta en titt!

Mer kaffetips!

Värt att veta

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng