Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-16:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Så effektiv bör din köksfläkt vara

Köksfläkten är den typ av vitvaror som ofta ger upphov till många frågor. En av de vanligaste frågorna vi får är hur effektiv köksfläkten måste vara för att skona både dig och köket från stekos. Nu ger vi dig svaret svart på vitt här på bloggen.

1. Hur stort är ditt kök?

Effektiviteten på en köksfläkt mäts i hur många kubikmeter luft i timmen som den klarar att rena. Moderna köksfläktar har ofta en kapacitet på 250-600 m3 luft/timme. En bra köksfläkt ska klara att rena all luft i ditt kök minst 10 gånger i timmen för att hålla stekos stången. Därför är det viktigt att du beräknar volymen på ditt kök för att du ska hitta en fläkt med rätt kapacitet.

Använd den enkla formeln längd x bredd x höjd för att räkna kökets volym. Multiplicera detta tal med 10 eftersom köksfläkten ska komma åt att rena all luft i rummet 10 gånger i timmen.

Exempel: Om ditt kök är 5 meter x 3 meter x 2,5 meter är kökets volym 5 x 3 x 2,5 = 37,5 m3. Om du multiplicerar det med 10 får du 375, vilket innebär att du ska leta efter en köksfläkt med en kapacitet på minst 375 m3 / timmen.

Svårt att räkna ut volymen pga. ett icke-kvadratiskt kök?

Nu är det tyvärr relativt få kök som har en så regelbunden och fyrkantig utformningen att man enkelt kan veta vad längden och bredden är. Då kan du försöka använda kvadratmetertalet istället. Antalet kvadratmeter står ofta angivet på planritningen. Sedan behöver du bara multiplicera antalet kvadratmeter med takhöjden och sedan med 10.

Exempel: Ditt kök är 20 kvadratmeter stort enligt planritningen. Du har uppmätt takhöjden till 2,5 meter. Enligt formeln behöver du alltså en köksfläkt med kapacitet på 20 x 2,5 x 10 = 500 m3 /timmen.

LÄS OCKSÅ: Köksfläkt med intern eller extern motor – vad är skillnaden?

2. Vilken typ av mat lagar du?

En bra tumregel lyder:

Ju starkare kryddor - desto högre sugförmåga på fläkten.

Om du har smak för starkt kryddad mat med mycket doft - som t.ex. indiska rätter, bacon och fisk – behövs det ofta lite mer kraft för att dofterna inte ska bli hängande. Bacon som fräser i pannan doftar ofta underbart i tillagningsögonblicket, men 3 dagar senare vill du nog gärna slippa ha doften hängande i köket.

3. Hur lång är ventilationskanalen?

Om du har en ventilationskanal från köket ut i det fria är du säkert på jakt efter en utblåsfläkt som leder ut matoset genom ett utblåshål i yttermuren eller taket. I så fall bör du tänka på att köksfläktens sugförmåga påverkas av hur lång ventilationskanalen är. Om den dessutom böjs några gånger försämras fläktens sugförmåga ofta märkbart. I så fall kan det vara nödvändigt att välja en fläkt med lite mer tryck i än vad köksvolymen egentligen kräver.

…och om jag inte har en ventilationskanal då?

Om du inte har någon ventilationskanal måste du använda en recirkulationsfläkt, även kallad kolfilterfläkt. En kolfilterfläkt drar inte ut luften ur köket utan renar den bara i kolfiltret och släpper ut luften igen i rummet. Därmed kan du hålla dig till den rekommenderade kapaciteten enligt beräkningen av kökets volym.

Undantaget till denna regel är om du väljer att köpa en köksfläkt som egentligen är byggd för utblås, men som också kan användas till recirkulation. Om du väljer att sätta in ett kolfilter i en utblåsfläkt försämras nämligen sugförmågan – speciellt ifall kolfiltret behöver rengöras.

4. Var ska du placera din köksfläkt?

Placeringen av din köksfläkt inverkar också på hur kraftig den behöver vara. Här tänker vi specifikt på om du överväger en vägghängd eller frihängande köksfläkt.

kök med köksfläkt

Frihängda fläktar

Om köksfläkten är frihängande och placerad mitt i köket, t.ex. över en köksö, behöver den ha en kraftigare sugförmåga eftersom den drar in luft från alla sidor. Här kan du se vårt utbud av frihängda köksfläktar.

Vägghängda fläktar

Om fläkten däremot sitter installerad i väggen precis ovanför spisen behöver sugförmågan inte vara lite kraftig. Tack vare placeringen blir utsuget mer effektiv och matoset följer väggen upp till fläkten. Här kan du se vårt utbud av vägghängda köksfläktar.

Fler bra tips på ett bättre inomhusklimat

Hjälp och svar

Favoriter

Stäng