Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så enkelt avkalkar du din vattenkokare eller kaffebryggare!

Eftersom kranvattnet på vissa ställen innehåller mycket kalk kan du regelbundet behöva kalka av dina hushållsapparater. Det är särskilt viktigt för vattenkokare och kaffebryggare eftersom kalken inte bara sliter på apparaterna men också påverkar smaken.

Använd ättika till avkalkning

Det lättaste sättet att avkalka på är att använda ättika. Det råder delade meningar om man bör använda vanlig matättika eller mer koncentrerad ättiksyra. Om det var längesedan du sist avkalkade kaffebryggaren eller vattenkokaren, rekommenderar vi ättiksprit (ca 12 %). I annat fall räcker det med vanlig ättika (vanligtvis 3-6 %).

OBS! Kolla bruksanvisningen

Några producenter avråder från avkalkning med ättika. Om det står i bruksanvisningen att apparaten inte tål ättika ska du såklart inte använda det. Det kan t.ex. bero på att maskinen innehåller aluminium som inte mår så bra av ättika.

Ett alternativ är att använda citronsyra. Du följer bara instruktionerna nedan men byter ut ättikan mot citronsyra istället. Vi rekommenderar dock alltid att man först och främst följer producentens hänvisningar i bruksanvisningen.

Avkalkning av en vanlig kaffebryggare

Börja med att tömma ut allt vatten och lösa kalkrester ur bryggaren. Fyll därefter på en blandning av vatten och ättika. Om du använder vanlig matättika ska blandningen vara ca 1:3 eller 1:4, alltså 1 del ättika och 3 eller 4 delar vatten, men om du använder ättiksprit bör blandningen vara ca 1:5 eller 1:6 (1 del ättiksprit blandat med 5 eller 6 delar vatten).

 1. Låt hälften av blandningen köra igenom bryggaren och pausa sedan i ca 20 minuter.
 2. Låt resten av blandningen passera genom bryggaren.
 3. Häll över blandningen i en annan tillbringare och spara den för återanvändning (mer om detta senare)
 4. Kör sedan bryggaren 1–2 gånger med rent vatten för att skölja ur eventuella rester av ättikan.

Blog1

Espressomaskiner och inbyggda kaffemaskiner

På mer avancerade kaffemaskiner kan det krävas att man tar isär delarna för att komma åt att avkalka ordentligt. Det grundläggande processen är dock densamma som för en vanlig kaffebryggare. Glöm inte att kolla bruksanvisningen innan du kör igång. Kolla särskilt ifall maskinen har ett specifikt avkalkningsprogram.

 1. Fyll på med ättiksblandning i vattenbehållaren.
 2. Använd maskinen såsom du brukar så att blandningen kommer åt att köra runt i rören.
 3. Häll sedan på rent vatten och kör maskinen ett par gånger för att skölja ur smaken av ättika.

Avkalkning av vattenkokaren

Vattenkokaren är lätt att avkalka. Fyll på med rent vatten och låt det koka upp. När vattenkokaren släcks av sig själv kan du hälla i ättika. Det kan få vattnet att börja bubbla och skumma, vilket är helt normalt. Sätt inte igång vattenkokaren direkt utan låt blandningen stå och dra i några minuter. Töm sedan ut blandningen. Eventuellt kan du skrubba insidan med en borste för att få bort alla rester av kalk. Till sist kan du koka upp en ny omgång rent vatten och hälla ut för att skölja bort eventuella spår av ättika.

Återanvändning av avkalkningsblandningen

Du behöver inte kasta avkalkningsblandningen med ättika och vatten direkt. Man kan nämligen återanvända den, t.ex. om du behöver avkalka både en kaffebryggare och en vattenkokare, och till en mängd andra saker. Blandningen kommer inte vara lika effektiv andra gången du använder den eftersom kalken och ättikan neutraliserar varandra, men pH-värdet är fortfarande tillräckligt lågt för att man ska kunna återanvända blandningen. Använd den t.ex. till att:

 • Rensa vasken från smuts och avlagringar
 • Avkalka duschmunstycket (kolla dock i bruksanvisngen om munstycket tål ättika)
 • Ta bort kalkrester på klinkers och kakel – OBS! Kom ihåg att fukta fogarna mellan kakelplattorna före avkalkningen. De tål nämligen inte ättika.

Hur ofta ska man avkalka?

Din kaffebryggare bör avkalkas regelbundet eftersom kalken sätter sig i kaffesmaken. En bra regel att hålla sig till är att avkalka efter var 40–50 bryggning. För en daglig kaffedrickare motsvarar det ungefär 2–3 veckor. Om du inte tycker att kalken gör någon skillnad för smaken räcker det med att avkalka var 2–3 månad istället.

Vattenkokaren bör kalkas av när du kan se kalkavlagringar på insidan av väggarna. Hur ofta du ska avkalka beror därför på hur mycket du använder vattenkokaren.

Fler lästips:

Underhåll

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng