Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Så enkelt byter du glödlampa i köksfläkten

Belysningen i köksfläkten är viktig för att du ska få en bra överblick över varma plattor och kokande grytor. Vi känner väl alla igen irritationen när en glödlampa tagit slut om man måste ge sig i kast att lirka ut den för att sätta in en ny. Men det är faktiskt inte så svårt som kan verka att byta glödlampa i köksfläkten. Häng men så berättar vi hur du gör.

Ha koll på vilken glödlampa du behöver

Glödlampor finns verkligen i alla möjliga storlekar, styrkor och utformningar. När man väl står där i affären är det lätt att plötsligt känna sig väldigt osäker på vilken typ av glödlampa det var man egentligen skulle köpa. Det är dessutom viktigt att det blir rätt – vissa köksfläktar kräver specifika glödlampor eftersom skakningar från fläkten kan få vanliga glödlampor att sprängas.

Kolla alltid en extra gång i bruksanvisningen för att vara säker. Du kan också ta ett foto av dem gamla glödlampan med mobilen för att kunna jämföra med i affären. Eller så kan du helt enkelt ta med den gamla glödlampan för att visa fram i butiken.

Spartips

Om du har en äldre köksfläkt kan du med fördel byta till en mer energisnål glödlampa, trots att den gamla kanske inte är slutkörd ännu. Med energisnålare belysning kan du nämligen spara många kronor om året.

Tänk på säkerheten

Kom ihåg att alltid koppla från strömmen till fläkten för säkerhets skull. Om strömmen är på riskerar du inte bara att få en ordentlig stöt, har du ordentligt med otur kan också glödlampan sprängas. Så ta det säkra före det osäkra och dra ur kontakten.

Ett annat tips är att låta den gamla glödlampan svalna något innan du greppar den med fingrarna för att skruva loss den. Halogenglödlampor kan bli väldigt varma, så se upp så att du inte bränner fingrarna.

Så byter du glödlampa i köksfläkten

På de flesta köksfläktar sitter glödlampan gömd bakom filtren. Börja därför med att lossa filtren. Sedan är det bara att skruva loss den gamla och sätt in den nya – precis som för vanliga glödlampor.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=gnZkqTlr_j4

Använd eventuellt en bit hushållspapper så att du inte rör direkt vid glödlampan med fingrarna. Fingeravtryck och damm kan nämligen bränna fast permanent så att ljuset från lampan dämpas.

Om det helt omöjligt att byta glödlampan själv kan du alltid anlita en servicetekniker att hjälpa dig med uppgiften. Här hittar du en lista på servicepartners för olika varumärken.

LÄS OCKSÅ: Köksfläkt med intern eller extern motor - vad är skillnaden?

Hjälp och svar

Favoriter

Stäng