Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så enkelt gör du rent kaffemaskinen

En ren kaffemaskin är inte bara en fråga om hygien, det är också viktigt för att behålla den goda kaffesmaken. Här kommer några snabba ”att-tänka-på-tips” för rengöring av kaffebryggaren, presskannan, espressomaskinen eller kaffekvarnen.

Rengöring av kaffebryggaren

För en helt vanlig kaffebryggare är det viktigt att du håller både filtret och själva kannan rena. Som minimum bör du skölja båda delarna efter varje användning.

Ännu bättre är att göra det till en god vana att diska ur med lite diskmedel efter varje gång, men om du inte orkar det, räcker det med att diska ur kannan och filtret någon gång ibland.

Rengöring av presskannan

Om du använder en presskanna eller någon annan form av manuell bryggningsmetod är det viktigt att alltid skölja ur ordentligt. För en presskanna är det vanligt att kaffet fastnar i filtret och inte sköljs bort av enbart rinnande vatten. Ta därför isär delarna så mycket som möjligt och ge dem en kort omgång med diskborsten. Det är också viktigt att diska själva glaskannan och toppen av locket då och då för att avlagringar med kaffe ska försvinna.

LÄS OCKSÅ: Så brygger du den helt perfekta koppen kaffe

Rengöring av espressomaskinen

Eftersom espressomaskiner kommer i så många olika former och storlekar är vårt bästa tips att alltid läsa bruksanvisningen.

rengör kaffemaskinen espressomaskinen

Några espressomaskiner har automatiska rengöringsprogram eller avtagningsbara delar som gör det lättare att hålla rent. Vissa delar kan t.o.m. diskas i diskmaskinen. En del som många glömmer när det kommer till rengöringen är mjölkskummaren. För att undvika bakterietillväxt är det viktigt att skölja och diska mjölkskummaren efter varje användning.

Kaffekvarnen

Om du själv maler ditt kaffe är det viktigt att inte glömma att rengöra kaffekvarnen. Vi har tre tricks när det kommer till rengöring av kvarnen. Du behöver inte följa alla tre varje gång, men någon gång då och då kan det löna sig kvarnen en rejäl omgång.

Rengör kaffekvarnen

  1. Använd dammsugarens minsta munstycke för att fånga upp små, glömda kafferester
  2. Ta isär alla delarna och rensa insidan med en pensel eller en torr trasa
  3. Köp rengöringstabletter för rengöring av malningsmekanismen. Du kan ofta hitta den i en specialkaffebutik eller på nätet. Mala tabletterna först och sedan en omgång kaffe. Det tar bort alla rester av tabletterna i malningssystemet. Använd dock inte den omgången kaffe till bryggning utan släng ut den och mal en ny i så fall.

Tips! Om du normalt använder dyra kvalitetsbönor är det faktiskt ingen bra idé att köpa billiga kaffebönor bara för att ha att rensa med. Detta eftersom smaken av de billigare bönorna sitter kvar och färgar av sig på de finare kvalitetsbönorna.

Se till att hålla utrustningen fri från kalk

En annan viktig sak är att hålla kaffemaskinen fri från kalk. Det enklaste och billigaste sättet att avkalka är att använda ättika. Några tillverkare rekommenderar dock att deras maskiner inte avkalkas med ättika. Då kan du pröva med citronsyra istället. Om du är osäker på om du kan använda ättika eller inte bör du läsa maskinens bruksanvisning.

LÄS OCKSÅ: Så enkelt avkalkar du din vattenkokare eller kaffebryggare

Så avkalkar du kaffebryggaren

Blanda hälften vatten, hälften ättika i vattenbehållaren till kaffebryggare och låta maskinen brygga hälften. Därefter stänger du av maskinen och låter den stå och dra. Efter en halvtimme kör du igenom resten av ättiksvattnet. Brygg sedan ett par omgångar rent vatten för att rensa bort resterna av ättika i systemet.

Lite mer komplicerat att avkalka espressomaskiner

Även espressomaskiner bör avkalkas då och då, men det är ofta lite mer komplicerat. Igen är det en bra idé att kika i maskinens bruksanvisning eller kanske fråga en barista till råds? Om du ofta kokar vatten i vattenkokare till presskannan behöver den också avkalkas. Återigen är det en enkel och billig lösning att använda ättika.

Använd så mjukt vatten som möjligt

Ju hårdare vatten, desto mer kalk innehåller det. Kalken kan sätta sig på smaken. Om du verkligen värdesätter en ren kaffesmak kan det vara en idé att skaffa sig en filterkanna för att filtrera vattnet till kaffet. När du avkalkar är det också bra att försöka använda så mjukt vatten som möjligt.

Om du bor i ett område med mycket hårt vatten (information om vattnets hårdhet hittar du på din kommuns hemsida) kan det vara en idé att använda t.ex. kondensvatten från torktumlaren istället för vatten från kranen. Detta innehåller nämligen ingen kalk.

LÄS OCKSÅ: Återanvänd vatten från din kondenstorktumlare

Fler kaffetips

Rengöring

Favoriter

Stäng