Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så enkelt kalkar du av strykjärnet i expressfart

Det är lätt att glömma bort att även strykjärnet behöver kalkas av då och då. Tills en dag man står med ett strykjärn där ångan knappt kan ta sig ut ur springorna pga. alla kalkrester. Men ingen fara – med den här metoden går det snabbt och lätt att kalka av strykjärnet med ingredienser som de flesta redan har hemma.

Ättika – den hemliga ingrediensen

Ättika är en fantastisk rengöringsprodukt som både är miljövänlig och billig. Det låga pH-värdet gör att den ofta klarar att lösa upp hårda kalkrester alldeles utmärkt.

Häll en matsked ättika i strykjärnets vattenbehållare och fyll på med vatten. Sätt igång ångfunktionen och låt strykjärnet stå och ånga tills vattentanken är tom. Du kan också stryka en gammal handduk tills vattentanken är tom, men ättikan lämnar en ganska skarp lukt så stryk inte något plagg som du är rädd om.

När tanken är tom är det bra att fylla på med rent vatten och ånga igenom tanken ett par gånger för att få bort resterna av ättikan.

Få bort brända fläckar på strykjärnets undersida

Bruna brännfläckar på undersidan av strykjärnet är inte bara fult, det kan faktiskt också missfärga andra plagg när du stryker. Den goda nyheten är att du enkelt kan ta bort fläckarna med en mix av ättika och bikarbonat eller bakpulver.

strykjärn med brännfläckar brända fläckar bruna fläckar

Se till att strykjärnet är svalt och att sladden inte är inkopplad. Blanda lika delar ättika och vatten och fukta en trasa i vätskan. Strö sedan lite bakpulver eller bikarbonat på ytan och gnugga bort fläckarna med trasan. För att komma åt att rengöra i hålen kan du använda en bomullstops som du doppar i ättikvattnet.

Om du har riktigt tuffa fläckar kan du pröva att göra en smet av ättika och bikarbonat/bakpulver och kleta på undersidan. Låt sedan järnet stå i fem minuter och torka av ytan med en fuktad trasa.

För att undvika vattenfläckar på undersidan kan du avsluta med att hetta upp järnet så att det torkar ordentligt.

Avkalkningsfunktion på strykjärnet

Det är dock viktigt att poängtera att inte alla strykjärn bör avkalkas och rengöras med ättika. Moderna strykjärn innehåller ibland elektriska komponenter som kan ta skada av ättikan.

Strykjärn man som stryker kläder

Om du har ett modernare strykjärn har det ofta en inbyggd avkalkningsfunktion. Använd då den istället och läs manualen om hur du går tillväga. Ofta är det en ganska enkel process och handlar bara om att du ska trycka på en särskild knapp med du håller strykjärnet vågrätt över diskhon och låter ångan köra.

Rengöring

Favoriter

Stäng