Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så tvättar du enkelt kuddar och täcken

Nu när sommaren snart är på intåg tar många fram sina sommartäcken. Efter en lång förvaring vill du säkert ge täcket en rejäl uppfräschning, men det är ofta lite bökigt att tvätta och torka täcken och kuddar. Vi ger dig råd på hur du bäst går tillväga.

Tvätta täcken

Det brukar alltid kännas lite ovant att tvätta täcken eftersom de flesta av oss gör det alltför sällan. Men om man tänker på att vi faktiskt tillbringar omkring 1/3 av vår tid i sängen så känns det kanske mer motiverande att ta sig i kragen och tvätta täcket lite oftare. Och det behöver inte vara så besvärligt att tvätta täcken – låt oss förklara hur du ska göra.

Vilka täcken kan du tvätta själv?

Det vanligaste är att man har täcken i 100 % bomull, och då är det inga problem att tvätta dem själv. Om du däremot har ett ejderdunstäcke eller ett täcke som innehåller silke kan det vara en god idé att lämna in det på kemtvätt för att inte riskera att täcket förstörs i tvätten.

Innan du börjar

Innan du ger dig i kast med uppgiften så bör du vara uppmärksam på ett par ting: 1. Din tvättmaskin ska ha en kapacitet på minst 7 kilo för att täcket ska få plats. 2. Tvätta endast ett täcke åt gången. Dels för att det vanligtvis bara finns plats för ett täcke i tvättmaskinen, och dels för att flera täcken fyller för mycket för att kunna torktumlas samtidigt. 3. Kontrollera alltid tvättråden för täcket innan du startar maskinen. Den här guiden ger dig generella råd, men det kan alltid finnas undantag. 4. Var beredd på att täcket kan komma att krympa något i tvätten, upp till 10 cm efter färdig torktumling.

Använd rätt tvättmedel

Blog1

Det är viktigt att tvättmedlet inte innehåller enzymer som riskerar att förstöra täcket. Använd därför gärna tvättmedel specifikt till ull eftersom det är skonsammare än vanligt tvättmedel.

LÄS OCKSÅ: Hur doserar du ditt tvättmedel?

Temperatur och centrifugering

Täcken bär tvättas i minst 60℃ eftersom kvalstren dör först vid högre temperaturer. Välj ett program som är skonsamt mot tyget och avsluta med centrifugering med få antal varv per minut.

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Vad betyder tvättsymbolerna?

Torktumla täcken

Täcken ska endast torkas i torktumlare. Under våren och sommaren lockas man gärna att torka så mycket som möjligt av tvätten utomhus, men det är själva snurrandet i torktumlaren som är nödvändigt för att fördela fyllningen och få täcket helt torrt.

Regel nummer 1

Det är viktigt att fyllningen i täcket blir helt torr, annars riskerar du att täcket börjar mögla. Men det kan vara svårt att veta om fyllningen verkligen är helt torr. Ett tips är därför att väga täcket innan du tvättar det. Väg det igen efter avslutat torkning – om täcket är tyngre än förut bör det få en omgång till i torktumlaren.

Temperatur och tid

Täcken ska torktumlas på 80–90 ℃ och kan därför behöva köras i ca fyra timmar för att bli helt torra. Var tålmodig och låt täcket torka den tid det behöver. Ett tips är att ta ut täcket efter halva tiden och skaka det så att fyllningen fördelas jämnt.

Ett husmorstips – torka med tennisbollar!

Man kan fråga sig vad tennisbollar har med torktumling att göra. En hel del faktiskt. Tennisbollarna fördelar fyllningen och gör torkningen mer effektiv. Släng därför med två tennisbollar innan du sätter igång torktumlaren.

Avsluta med en vädring

Om du har plats kan du låta täcket hänga ut sig efter avslutad torkning. Vädringen ger en uppfriskande doft och härlig nytvättad känsla. Kom bara ihåg att täcket måste vara helt torrt innan du hänger ut det.

Så tvättar du kuddar

Som tumregel kan du följa instruktionerna för täcken när du ska tvätta kuddar. Fall dock inte för frestelsen att lägga in kudden samtidigt som täcket i tvättmaskinen. Kuddarna är visserligen mindre, men i gengäld mer kompakta och kan innehålla nästan lika så mycket fyllning som ett lätt täcke. Du kan dock tvätta två kuddar åt gången.

LÄS OCKSÅ: Välj en tvättmaskin i rätt storlek

Så torkar du kuddarna

Här kan du återigen följa instruktionerna för täcken. Liksom för tvättmaskinen går det bra att torktumla två kuddar åt gången.

Tips! Ge huvudkudden en omgång i torktumlaren då och då fastän den inte har blivit tvättad. Torktumlaren skakar om fyllningen så att kudden känns härligt fluffig igen.

Fler tvättips

Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng