Inga ägg hemma? Är du kanske glutenallergier? Eller vill du bara njuta av hembakat sötebröd utan dåligt samvete för allt socker? Det finns massor av skäl till att man behöver ersätta en ingrediens. Vi ger dig snabba tips på hur du enkelt ersätter de vanligaste bakingredienser – utan att det går ut över smaken!
Istället för vetemjöl
Vetemjöl är en något svårare ingrediens att ersätta eftersom valet av ersättningsprodukt beror på vilken typ av kaka du ska baka. Du kan byta ut något av mjölet mot mandelmjöl eller annat slags mjöl (t.ex. majs-, ris- eller fullkornsmjöl). Var uppmärksam på att andra mjölsorter kan uppföra sig annorlunda, så du blir troligtvis tvungen att justera mjölmängden något.
Om du ska baka chokladkaka, brownies eller liknande kan du med fördel använda svarta bönor istället för mjöl. De kan vara lite knepiga att hitta i matbutiken, men det är inte omöjligt. Du använder samma mängd bönor som det står vetemjöl i receptet.
Istället för smör
Smör kan enkelt bytas ut mot kokosfett eller olja (100 g smör motsvarar ca 85 g olja). Du kan också mosa en avokado eller en banan. Båda dessa har en smörliknande konsistens men ger något mer smak än smör. Därför blir resultatet ännu lite sötare utan att för den skull vara fetare. Oavsett vilket du väljer ska smöret ersättas med lika delar banan eller avokado.
Istället för socker
Bakverk ska ju vara söta, men det finns andra sätt att åstadkomma det utan att smälla i en massa socker i smeten. Du kan t.ex. använda honung, äppeljuicekoncentrat eller sirap istället. För alla tre gäller det att 1 del socker byts mot ¾ del ersättningsingrediens, t.ex. 100 g socker ersätts med 75 g honung. Om du väljer äppeljuice eller sirap ska du tänka på att minska mängden vätska som anges i recept med ca 3 msk.
Istället för olja
Som alternativ till olja kan du använda olika mejeriprodukter. Ett smart val är grekisk yoghurt eftersom den har samma effekt på degen som olja samtidigt som smaken inte ändras. Du kan naturligtvis också använda andra yoghurtsorter, majonnäs eller crème fraiche. Oavsett ersättningsprodukt ska du ersätta 1 del olja mot 1 och ½ del ersättningsprodukt (t.ex. ersätter du 50 g olja med 75 g yoghurt).
Istället för mjölk
Vanlig mjölk kan lätt bytas ut mot andra mjölksorter såsom soja-, kokos-, mandel- eller rismjölk. Ibland kan man hitta mandelmjölk med vaniljsmak och på så sätt få lite extra sötma på kakan. Oavsett mjölksort ersätter du bara med 1 till 1, dvs. lika mycket ersättningsprodukt som det står mjölk i receptet.
Istället för ägg
När du ska byta ut ägg är det viktigt att veta om det används som bindemedel eller för jäsning. Tumregeln är att lätta kakor har ägg som jäsningsmedel, medan tunga kakor använder ägg som bindemedel.
Ägg som bindemedel
Det finns flera sätt att få ihop degen utan att använda ägg. Du kan t.ex. använda chiafrön, äppel- eller potatismos, maizena, bakpulver eller tofu. Pröva t.ex.
- 2 msk äppel- eller potatismos istället för 1 ägg
- 1 msk chiafrön och 2 dl vatten istället för 1 ägg
- ½ dl silkestofu istället för 1 ägg
Ägg som jäsningsmedel
Om du behöver ägg för att jäsa degen kan du med fördel använda olika typer av frukt eller juice. Pröva t.ex.
- ½ dl äppeljuice istället för 1 ägg
- ½ dl katrinplommonmos istället för 1 ägg
- 1 mosad banan istället för 1 ägg