Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • FredagStängt
 • LördagStängt
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Aktiviteter & Gör det själv

Gör ditt eget påskpynt till påskriset – så färgar du ägg med naturliga färgämnen

Under påsktider äter vi ägg så att det står härliga till. Men äggen är inte bara till för att ätas – de både användas till roliga påsklekar och bli till vackert pynt i påskriset. Här får du tips på hur du enkelt färgar ägg med naturliga färgämnen – perfekt både till pynt och till en färgglad påskfrukost

Så blåser du ägg

Ta fram äggen kvällen före och låt dem bli ordentligt rumstempererade innan du blåser ut dem. Det är nämligen enklare att få ut vitan och gulan när äggen inte är iskalla, så att du slipper att ta i så att du blir blå. Välj gärna ägg med tjockt skal för att minska risken att de går sönder. Oftast har mindre ägg något tjockare skal än stora eftersom de har värpts av en yngre höna.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=vfuomjmZjSQ

Gör så här

 • Använd en nål eller häftstift för att göra hål i botten och toppen av ägget. Gör gärna ett av hålen lite större så att äggmassan få plats att komma sig.

 • Håll för hålen och skaka ägget för att få innanmätet att släppa taget om skalet.

 • Blås i det mindre hålet – så kommer äggmassan ut genom det andra.

Det är viktigt att du får ut all äggmassa, annars kommer ditt påskpynt med stor säkerhet att lukta riktigt illa. Du kan skölja ur ägget med vatten för att vara säker på att det är helt rent inuti.

Tips! Använd utblåsta äggmassan till en omelett, kaka eller något annat mumsigt.

Färga ägg i vattenbad med naturliga färgämnen

Det lättaste sättet att måla ägg på är att ge dem ett färgbad. Om du inte vill köpa färgmedel kan du bara gå fram till kylskåpet och se vad du har för naturliga färgämnen hemma. Saker som rödbeta, gurkmeja, blåbär, kaffe och liknande livsmedel fungerar utmärkt som färgsättare.

Färga ägg i vattenbad med naturliga färgämnen

Om du vill färga ägg som ska serveras hårdkokta till påskbordet kan du bara koka äggen direkt med färgsättningen, men om det är urblåsta ägg till pynt som ska färgas är det bättre att ge dem ett kallt färgbad.

Färg Exempel på färgsättare
Blå/blålila Blåbär, rödkål
Gul Gurkmeja, gul lök
Rosa Rödbeta, hallon
Bruna Svart te, kaffe

Gör så här

 • Preparera färgen genom att koka upp färgsättare med vatten och låt det sjuda några minuter.

 • Sila sedan av eventuella bitar och häll färgen över ägget som ska färgas så att det täcks helt. Häll därefter på 1 – 2 tsk vitvinsvinäger.

 • Eftersom ägget är urblåst (och fyllt med luft) kommer det säkert att flyta upp i början så du kan använda ett glas för att hålla ägget under ytan.

 • Låt stå i kylen i några timmar eller över natten. Ju längre ägget ligger i färgbadet, desto mörkare blir färgen.

För att färgen ska fästa lättare är det bäst att välja vita ägg och möjligtvis tvätta av skalet med diskmedel eller ättika. Om du vill kan du vira gummisnoddar runt ägget för att göra snygga mönster i färgen. Du kan också använda blad och blommor för att göra fina avtryck. Lägg ägget i en nylonstrumpa så att bladen och blommorna hålls tryckta mot äggskalet under färgningen.

Fäst snöre i ägget för att hänga upp det i påskriset.

När äggen har badat färdigt kan du fiska upp dem och hänga upp på tork. Ett lätt sätt att fästa en upphängningsanordning på ägget är att knuta fast en avbruten bit av en tandpetare eller tändsticka i lite sytråd. Sedan petar du bara in tandpetaren i ett av hålen och drar försiktigt i sytråden. Tandpetare kommer då att lägga sig vågrätt så att ägget hänger i sytråden.

När äggen har torkat är det bara att pynta påskriset efter eget tycke och smak.

Handmåla påskäggen

Du behöver inte nödvändigtvis färga äggen i ett färgbad. Det går också utmärkt att måla dem för hand med tuschpennor eller vattenfärg. Om du är lite fingerfärdig kan du klistra på bokmärken, glitterpaljetter eller liknande för att göra fina mönster.

Handmåla påskäggen

Tips! Sätt ägget på en grillpinne med hjälp av ett gummiband som stopp under ägget. Så är det mycket lättare att måla utan att lämna fingeravtryck i färgen.

Fler pyntförslag

Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränser. Här i videon kan du få mer tips och inspiration. Om du nu är trött på ägg kanske du föredrar att göra en blomstrande ljusslinga av muffinsformar eller varför inte vika påskharar av servetter till påskdukningen?

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=O_nDKiF2fSA

Favoriter

Stäng