Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop

Så får du bort fastbränd mat i kastruller och stekpannor

Råkade du glömma risgrynsgröten på plattan eller kokade pastan kanske lite väl våldsamt? Fastbränt mat i botten på en kastrull är aldrig kul, men det finns hjälp att få. Vi har samlat de bästa tipsen för att bli av med de fastbrända resterna.

Först och främst – var uppmärksam på materialet

Innan du går igång med rengöringen är det viktigt att du kontrollerar att grytans material tål behandlingen. Några material, som gjutjärn, tål inte diskmedel, medan andra material som t.ex. teflon repas lätt ifall du använder skursvampar eller stålul.

LÄS OCKSÅ: Så tar du hand om dina stekpannor på rätt sätt

Snabbmetoden – pulverdiskmedel eller diskmedeltablett

Det snabbaste sättet att få bort resterna är att försöka koka loss dem. Häll pulverdiskmedel för diskmaskinen (eller en disktablett) i grytan och fylla upp ordentligt med vatten så att den fastbrända maten är helt täckt.

Koka upp vattnet och låta koka i 5 minuter. Då borde det värsta av de fastbrända resterna ha lossnat och du kan skrubba grytan med en disksvamp eller diskborste.

Vill det inte lossna?

Pröva då istället med supermedlet bikarbonat. Blanda bikarbonat och varmt vatten i grytan och låt det stå över natten. Dagen efter borde resterna ha lossnat så att du lättare kan skrubba bort dem. Du kan också pröva med ättika och vatten istället för bikarbonat.

rengöring av stekpanna med bikarbonat

Om du har koppargrytor bör du använda grovsalt istället för bikarbonat.

LÄS OCKSÅ: Vad är skillnaden på bikarbonat och bakpulver?

Brunsåpa i nödfall

Om du fortfarande har problem kan du pröva att smörja insidan av grytan med brunsåpa och låta stå i 6 – 8 timmar. Pröva sedan igen att få bort resterna med en svamp eller borste.

Hur får man rent undersidan?

Om grytan har fått brännmärken på undersidan kan du pröva bikarbonat igen. Blanda pulvret med några teskedar vatten till en tjock, glasyraktig kräm. Smörj på så att det täcker brännmärkena, låt det verka i några minuter och skrubba sedan med en svamp.

kastrullbotten med brännmärken

Du kan också smörja undersidan med brunsåpa och låta det verka i 6-8 timmar för en lite tuffare rengöring.

Andra smarta rengöringstips

Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng