Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så får du bort flygrost från besticken och diskmaskinen

Har du en diskmaskin känner du garanterat igen problemet: Små rostfläckar som sätter sig på dina bestick och knivar så de ser smutsiga och inte särskilt inbjudande ut. Vi visar dig hur du förebygger att få så kallad flygrost i diskmaskinen och hur du får bort rostfläckarna från besticken när skadan redan har skett.

Vad är flygrost och var kommer det ifrån?

Flygrost är små järnpartiklar som virvlar runt i diskmaskinen när den diskar. Dessa järpartiklar kan ha kommit in i maskiner på flera sätt: 

Köksredskap av järn

Det mest sannolika är att du fått in flygrost i maskinen då du råkat diska något köksredskap som är gjort av
 järn i diskmaskinen. Det är inte många som vet det, men enligt Scandomestic är den största syndaren oftast vitlökspressare, äggdelare/skivare och olika silar. Redskap som redan är angripna av rost, avger också rost och dess järnpartiklar kan på så sätt sprida sig vidare i diskmaskinen och angripa andra köksredskap.

vitlökspressare

Rostiga eller skadade diskmaskinsdelar

Problemet kan i vissa fall också komma av vissa maskindelar. Har det gått hål på bestickkorgen (inte alla är tillverkade av enbart plast) någon av delarna som i vanliga fall är täckta av plast eller gummi kan metallen inuti vara blottlagt och orsaka flygrosten i maskinen. Korgarna kan du reparera med epoxylim eller flytande emalj - fråga i ditt lokala byggvaruhus. 

Hur blir jag av med flygrosten?

Skadan redan är skedd - dina bestick får hela tiden rostfläckar och din diskmaskin har insjuknat ordentligt med rostsjuka. Vad ska du göra? Här får du två olika metoder att bekämpa flygrosten på:

Aluminiumfolie som metod

Också i detta tillfälle har Scandomestic ett bra råd att ge. Krama ihop aluminiumfolie till två bollar - de ska tryckas ihop lite försiktigt så de inte är helt ihop pressade. Fyll din diskmaskin som du brukar och lägg bollarna i bestickkorgen.  Kör din diskmaskin på ett vanligt program som du brukar. När disken är färdig borde flygrosten ha fastnat på aluminiumfolien istället för på t.ex. dina bestick. Är det fortfarande flygrost i din diskmaskin efter detta kan du antingen upprepa proceduren eller prova nedanstående metod med citronsyra. 

Citronsyra som metod

Som rubriken antyder kan du också prova att behandla diskmaskinen med hjälp av citronsyra. Det ska helt enkelt bara diska igenom diskmaskinen med citronsyra istället för diskmaskinsmedel. Har du rostfläckar på besticken kan de köra med så bllir de fina igen. Passa också på att låta dina glas få en tur om de har kalkfläckar. De kommer att skina som i Tv-reklamerna när du är färdig.

Citronsyra

Står det instruktioner på citronsyrans förpackning så följ dem. Annars rekommenderar vi att du startar med att köra igenom maskinen med en tsk citronsyra. Om du i vanliga fall använder ett maskindiskmedel som innehåller klor ska du, efter citronsyra-disken, köra igenom ett program utan någonting. Kombinationen av klor och syra kan nämligen orsaka giftiga ångor, så det är viktigt att få ut syran i maskinen. 

Och vad med rostfläckarna på besticket?

Det var de goda råden till att få bort flygrosten från maskinen. Men vad med dina bestick?   Dem är det som tur är, ganska enkelt att få bort rosten från. 

 • Ta lite stålputs på en ren trasa och gnid in på fläckarna. Skölj av besticken noggrant efteråt.  
 • Du kan också göra som ovan men istället använda citronsyra på en fuktig trasa.
 • Som nämnt i artikeln kan du också bara låta besticken köra med i diskmaskinen när du kör igenom den med citronsyra. Och glöm inte glasen. 
 • Särskilt envisa rostfläckar kan du skrubba med lite stålull. Men skrubba försiktigt och var uppmärksam på vilken riktning du skrubbar, så du inte repar besticken.
 • Och till sist ett gammalt husmorstips: Gnid en halverad lök mot fläckarna och polera med en ren trasa efteråt. Du kan också prova med Ketchup. 

Fler spännande och fiffiga tips och trix

Hjälp och svar
Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng