Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-19:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så får du dina vita skor vita igen

Våren innebär högsäsong för vita skor, både sneakers och tygskor. Det är en härligt vårlig känsla att kila runt med ett par skinande vita dojor på fötterna. Men vita skor har ovanan att inte förbli vita särskilt länge. Samtidigt kanske du inte heller vill tvätta skorna i tvättmaskinen för att de inte ska slitas ut i förtid. Ingen fara! Vi har samlat våra bästa tips och tricks för att få vita skor vita igen – även utan tvätt i tvättmaskinen.

Tål skorna att tvättas i tvättmaskinen?

Det är lite olika från material till material ifall dina skor klarar av en maskintvätt eller inte. De flesta sneakers med skinndetaljer blir lätt förstörda i tvättmaskinen, medan tygskor som Converse kan klara det bra.

Men generellt sett så är tvättmaskinen ganska hårdhänt mot dina skor; de tappar lätt formen och limmet i sulorna kan långsamt lösas upp efter flera tvättar. Därför har vi samlat några alternativa metoder för att bli av med fläckar och få skorna skinande vita igen.

Skydda skorna med impregnering

Det allra viktigaste är att du försöker förebygga fläckar genom att alltid impregnera skorna det första du gör efter att du har köpt dem. Impregneringssprayen är din bästa vän för att stänga ute salt, fukt och smuts så att de inte kommer åt att fläcka materialet.

smutsiga och rena vita skor

När olyckan har varit framme

Men trots impregnering händer det lätt att skorna får fläckar ändå (vita skorna är extra kinkiga). Om du har fått lera och jord på vita skor är det bra att låta det torka först. Då kan du ofta borsta av leran och få en mindre synlig fläck än om du sätter igång att gnugga in fuktig lera i textilfibrerna direkt.

Fläckarna där smutsen har suttit kan du sedan försöka få bort med någon av nedanstående metoder.

Bakpulver är starkare än man tror

Ett husmorsknep är att blanda bakpulver med lite flytande diskmedel, två eller tvättmedel och applicera direkt på de fläckade områdena. Skrubba fläcken med en borste och använd gärna en tandborste för veck och sömmar som är svåra att komma åt.

rengöra vita skor

Skölj sedan av med vatten och låt skorna lufttorka.

Håll mockaskor så torra som möjligt

Just skor med mockadetaljer är dock lite extra känsliga för vatten. Istället för att försöka tvätta bort fläckarna kan du försiktigt ”slipa” bort en fläck med ett sandpapper eller en särskild ”suede cleaner cloth”. Kom ihåg att impregnera ordentligt efteråt för att skydda det slipade området.

Du kan också fräscha upp ett par mockaskor genom att ge dem ett ångbad. Håll skorna över en kastrull med kokande vatten och borsta försiktigt mockan, alltid i samma riktning, för att rugga upp materialet. Låt dem lufttorka och glöm inte impregneringen efteråt.

Pröva tandkräm för tygskor

Ett annat knep som funkar bra på vita tygskor är att tvätta skorna med hjälp av tandkräm. Använd en vit tandkräm (en krämig variant, inte gel) och borsta in tandkrämen direkt på fläckarna med hjälp av en tandborste.

Låt tandkrämen sitta i någon minut och tvätta sedan av det igen med en fuktig trasa. För bästa resultat kan du behöva upprepa behandlingen ett par gånger.

vita skosnören

Ge skosnörena en make-over

Grådaskiga skosnören kan dra ner helhetsintrycket av skorna rejält. Ge därför också skosnörena lite extra kärlek och tvätta dem separat, gärna i tvättpåse så att de inte försvinner i tvättmaskinen.

Om du vill bleka dem lite kan du dränka dem i citronsaft och sedan låta dem ligga i solen. Det funkar också att doppa dem i ett klorhaltigt rengöringsmedel, men det är inte direkt det mest miljövänliga alternativet.

Sudda, sudda, sudda, sudda bort din sura min…

Det låter kanske märkligt, men enligt flera källor fungerar suddgummi alldeles utmärkt för att ta bort fläckar på gummisulorna. Var dock noga med att använda ett ofärgat suddgummi så att inte suddgummits egna färg lämnar spår på gummisulan.

Bleka tyg med citron

Att använda citron som blekmedel är ett trick som hängt med länge, men det gör det inte mindre effektivt för det. Blanda vatten och citronsaft i en sprayflaska och spraya ett jämnt lager på skorna. Ställ sedan ut dem i solen då ljuset kommer att hjälpa till att bleka tyget.

vatten med citron

Till särskilt tuffa fläckar kan du också pröva ett hemgjort tvätt- och blekmedel gjort på citronsaft och bikarbonat. Blanda ingredienserna till en smet och applicera direkt på fläcken. Låt det verka och skölj sedan av. Eventuellt kan du använda en borste för att verkligen gnugga in bikarbonatsmeten i textilfibrerna.

Vitt nagellack på småfläckar och skrapskador

För att dölja eventuella skavanker som prickar och skrapskador kan du använda vitt nagellack. Nagellacket gör dock att materialet blir stelt och inte andas mer, så undvik att måla hela skorna. Men för små, irriterande skrapmärken och liknande fungerar det alldeles utmärkt med lite kamouflagefärg.

Frys bort dålig lukt

Skorna som används ofta blir inte bara smutsiga, de har också en tendens att börja lukta som en gammal ost. Ett tips för att få bort dålig lukt i skorna är att lägga dem i frysen under ett dygn. Du kan också ställa ut dem utomhus så att den friska luften får göra susen.

Tvätta sneakers i diskmaskinen.

Om ingenting hjälper kanske du ändå känner dig tvungen att tvätta skorna. Men det måste inte ske i tvättmaskinen. Du kan lika gärna tvätta dem i diskmaskinen. Fördelen med det är att en diskmaskin inte tumlar runt (jag kan bara tänka mig hur porslinet skulle se ut efteråt), vilket minskar slitaget och skornas passform förstörs inte. Undvik dock att diska annan disk samtidigt.

Placera skorna så högt upp i diskmaskinen som möjligt. Lägg i diskmedel och använd ett vanligt diskprogram. När maskinen har gått klart ska skorna lufttorka, gärna stoppade med tidningspapper så att passformen skyddas.

Falle från Tretti

Falle, den ultimata vitvaruexperten. Med outtröttlig nyfikenhet och djup kunskap har Falle blivit känd som källan för allt inom vitvaror och hushåll, och delar generöst med sig av sin expertis.

Favoriter

Stäng