Mårten Gås eller mårtensafton firas framförallt i Skåne den 10 november, men återfinns också på andra ställen i landet. Om du vill testa att laga helstekt gås är mårtensafton det perfekta tillfället. Vi har samlat några råd på hur man bäst får en vacker, gyllenbrun och knaprig yta på gåssteken.
En riktig gåsmiddag
Om du någon gång har varit på gåsmiddag så vet du vad som vankas: svartsoppa med krås (eller en vegetarisk variant om man inte är så förtjust i den kryddiga, mustiga smaken), helstekt gås samt skånsk äppelkaka med vaniljsås till efterrätt.
Det är ju inte varje dag man helsteker en gås. Om man aldrig har gjort det förr känns det ofta både omständigt och svårt, men det är faktiskt inte så farligt. Du ska bara utrusta dig med tålamod och ordentligt med förberedelsetid. Här kommer några grundläggande tips för att lyckas med sin gåsstek.
Välj rätt gås
Det är viktigt att välja rätt storlek på gåsen. En gås är rätt stor, de flesta ligger på omkring 4 – 5 kg. En del av vikten utgörs såklart av skrovet, men tänk på att det blir en del kött. En gås på 4,5 kg brukar räcka till ca 8 – 10 personer! Om ni inte är så många som ska äta kanske det är bäst att köpa en gåsfilé istället.
Välj gärna närproducerat och svenskt kött för att vara säker på att gåsen har haft ett drägligt liv före slakt och att klimatpåverkan är minimerad.
Fyll upp ordentligt
För att köttet ska bli saftigt är det viktigt att använda ordentligt med fyllning. Det vanligaste är att använda äpplen och katrinplommon. Du behöver inte servera fyllning till steken om du inte har lust, men det är viktigt att ha fyllningen under tillagningen så att saften tränger ut i köttet.
Behåll saftigheten under ugnstekningen
Häll gärna lite vatten och fond i botten av långpannan som gåsen ska ugnstekas i. På så sätt kan du ösa under hela tillagningen så att saftigheten inte dras ur köttet samtidigt som skinnet blir gott och knaprigt.
LÄS OCKSÅ: Gör din egen buljong – det är lättare än du tror!
Hur länge ska gåsen stekas?
Det är svårt att säga en exakt tid för hur länge gåsen behöver på sig för att bli färdig. En gås på ca 4,5 kg tar ungefär 3 h i ugn. Det bästa är att ha en stektermometer som sitter i under hela stekningen. Innertemperaturen ska ligga på 80 – 85 ℃. Du kan också skära i köttet och kontrollera att köttsaften som sipprar ut är klar och inte rosa.
De sista förberedelserna
Kom ihåg att låta gåsen vila i ca 20 – 30 minuter efter att du har tagit ut den ur ugnen. Då går köttsaften in i köttet igen, vilket ytterligare bevarar saftigheten. Det tar ofta rätt lång tid att laga gås så ett bra tips är att laga gåsen dagen före gästerna kommer och sedan bara ge den en 25 – 30 till i ugnen före serveringen.
Nu är du redo att kasta dig ut. Det finns flera olika recept på helstekt gås att tillgå online, bl.a. detta från Allt om mat.
Smaklig spis!