Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-19:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så får du kläderna att hålla sig snygga längre

Har det också hänt dig att den mysiga ulltröjan har töjts ut till oigenkännlighet eller att de svarta favoritbyxorna snarare är gråa när du plockar ut dem ur garderoben? Att förvara och ta hand om sina kläder gör inte bara att de håller sig snygga längre, det gör också att du inte behöver köpa nytt eller tvätta lika ofta, vilket miljön tackar dig för. Här är våra bästa tips på hur du bäst tar hand om dina kläder så att de håller sig snygga längre.

Annonssamarbete med LG

Välj rätt typ av galge

Att vissa plagg som t.ex. klänningar, kavajer och skjortor mår bäst av att hänga visste du säkert redan, men hänger du kläderna på rätt typ av galge? En kavaj väger ofta en del och behöver en bredare galge som passar till plaggets axelform. Undvik att använda de tunna metallgalgarna som kommer med från kemtvätten och satsa på en bredare variant med rundad passform i trä eller plast. Kjolar och kostymbyxor mår också bäst av att hängas på anpassade galgar.

Olika typer av galgar

Klipp inte bort snörena som ofta finns insydda i kläderna – de finns där för att hjälpa plagget att hänga rätt på galgen. Och hjälp kragen att hålla formen genom att alltid knäppa den översta knappen på skjortorna. På så sätt riskerar du inte heller att skjortan glider av galgen.

Förvara t-shirts, jeans och stickat vikt i garderoben

Andra plagg ska överhuvudtaget inte hängas då de riskerar att töjas ut. Alla stickade koftor och tröjor bör alltid förvaras vikta. Samma sak gäller för t-shirts och jeans. De mår bäst av att vikas och förvaras liggande.

Undvik att tvätta så långt som möjligt

Det absolut bästa rådet för att få kläderna att hålla är att undvika att tvätta så länge som det bara går. Vädra istället kläderna efter varje användning så blir de fräscha igen. Vissa material som ull, siden och kashmir verkar ofta självrengörande bara genom att vädras i friska luften.

Kläder som lufttorkar i solen

Om plagget har fått en fläck kan du pröva att ta bort fläcken direkt istället för att tvätta hela plagget. Du kan pröva fläckborttagningsmedel som galltvål eller någon fläcklösande produkt. Se vår guide för att få bort fettfläckar här.

Om plagget inte har några fläckar men luktar svett kan ett ångbad göra susen. Du kan pröva att hänga in klädesplagget i badrummet när du tar en varm dusch. De flesta har dock så stora badrum att det är svårt att få upp tillräckligt med vattenånga i hela badrummet. Då kan ett effektivt verktyg vara ett torkskåp med ångfunktion.

Stylern gör att du snabbt kan fräscha upp klädesplagg hängandes på en galge – perfekt för känsliga sidenblusar, kappor eller kavajer som annars måste skickas på kemtvätt. Ångan tar bort lukt och bakterier, samt slätar ut veck och skrynklor. Det finns också en inbyggd byxpress om du vill få fina pressveck utan att själv behöva stryka. Dessutom går det mycket snabbare än att vädra kläderna.

Vänd kläderna ut och in när du tvättar

Om du måste tvätta kläderna är det bra att vända ut och in på byxor, t-shirts och annat så håller sig färgen i kläderna bättre. För känsliga material som ull och siden är det bra att använda ett anpassat tvättmedel som är mer skonsamt mot dessa material. Använd gärna också tvättmaskinens specifika ull- och sidenprogram eller handtvättsprogrammet. Generellt sett är det bra att tvätta på så låg temperatur som möjligt. Det gillar både kläderna och miljön.

Fler tips till garderoben

Underhåll

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng