Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Så får du perfekt grillat kött

Äntligen – vårens ljusa kvällar lockar oss ut i trädgården och grillsäsongen står inför dörren. Men det som verkar vara en mysig stund kan lätt förvandlas till en mardröm med brända kolbitar istället för saftiga biffar till middag. Hur gör man egentligen för att grilla den perfekta steken?

Det vanligaste felet

Många grillar alldeles för länge av rädsla att köttet inte ska vara tillräckligt genomstekt. Resultatet blir istället en torr och tråkig skosula. Ett annat vanligt fel är att man har för bråttom – grillning kräver tid och tålamod.

Tips! Börja grilla innan du har hunnit bli riktigt hungrig så att inte tålamodet försvinner i takt med att magen kurrar allt högre.

Direkt grillning – det gamla vanliga sättet

Det finns två typiska tekniker när man grillar: direkt grillning och indirekt grillning. Direkt grillning är när man lägger köttet precis ovanför värmekällan. Det ger en krispig grillyta med vackra ränder. Tekniken passar bäst för kött som tar max 25 minuter att grilla. Ska du grilla större köttbitar bör du hellre välja indirekt grillning.

Direkt grillning på klotgrill

Indirekt grillning alias barbeque

Indirekt grillning, eller barbeque som den också kallas, är när man lägger köttet vid sidan av värmekällan. Köttet får smak av röken genom att man använder lock på grillen. Den här typen av grillteknik ger en lägre temperatur och långsammare tillagning, vilket passar större köttstycken. Vid direkt grillning bränns de lätt på ytan samtidigt som de förblir råa i mitten.

Indirekt grillning med gasol

En gasolgrill går snabbt att få upp i rätt temperatur och utformningen av de flesta modeller gör att de oftast är bättre anpassade till indirekt grillning. Det är också lättare att reglera värmen med en gasolgrill.

gasolgrill

Snabb koll för rätt temperatur

Det svåraste av allt är att låta grillen bli tillräckligt varm – det tar nämligen lite tid. Om du har en kolgrill ska kolen/briketterna har fått vita kanter innan du börjar grilla. En tricks för att se om grillen har bra temperatur är att du kan hålla handen ca 15 cm ovanför gallret i 5 sekunder utan att bränna dig.

Innertemperaturen avgör

Man kan vända på köttbiten hur många gånger som helst. Det som betyder något är innertemperaturen. En smart investering kan därför vara att skaffa sig en köttermometer. Olika delar av nöt och fläsk kräver specifika innertemperaturer. För entusiaster finns det tabeller med exakta temperaturer att tillgå, men för de flesta av oss kan det kännas krångligt och omständligt att mäta exakt innertemperatur. Men det finns ett enkelt knep för att kolla stekningsgrad.

Tips – kolla om köttet är klart utan att skära i det

Fingertestet är ett sätt att kolla köttets konsistens och därmed tillagningsgrad.

 • För samman tummen och pekfingret.
 • Tryck sedan försiktigt med andra handens pekfinger mot hudupphöjningen som bildas vid tummens bas. Motståndet ska vara relativt mjukt.
 • Sedan trycker du försiktigt på köttet. Om det är ungefär samma motstånd som vid basen av din tumme är stekningsgraden troligtvis omkring medium till medium rare.
 • Vill du ha ett mer genomstekt kött kan du sätta ringfingerspetsen mot tummen istället. Motståndet vid tummens bas blir då hårdare. Om köttet bjuder på liknande motstånd är det troligt att tillagningsgraden ligger närmare well done.

Här under ser du en instruktionsfilm på engelska för hur du gör fingertestet.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=O8YQX-QgbXc

Sist men inte minst – det är alltid bättre att ta av köttet för tidigt än för sent. Det finns nämligen ett bra fuskknep. Man kan alltid köra några sekunder i mikron om man tycker att köttet är lite väl rått. Röksmaken från grillen sitter kvar ändå.

Före servering

 • Låt köttet vila 10–15 min efter grillning så att köttsafterna går tillbaka in i köttet.
 • För att hålla värmen kan du vira in köttet i bakplåtspapper och en handduk. Använd inte aluminiumfolie eftersom köttet fortsätter att tillagas inuti folien.
 • Eventuellt kan du eftergrilla 30 sekunder på varje sida för en fräsch grillyta till serveringen.

Fler lästips

Favoriter

Stäng