Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så frostar du av frysen

När frysen verkligen har fått stå länge och frosta till liknar insidan snarare ett vinterlandskap i miniatyr med isblock och snödrivor i högar. Vi är många som suckar djupt när det är dags att frosta av och gärna skjuter på arbetet av så länge som möjligt. Men att frosta av frysen behöver inte vara så besvärligt. Om du gör saker och ting i rätt ordning har du snart en frys i toppkondition.

Ett sätt att slippa frosta av frysen är att skaffa en frys med automatisk avfrostning. Du hittar Trettis utbud av frysar med NoFrost här. Annars behöver du frosta av minst 1 - 2 gånger om året.

1. Töm och stäng av frysen

Den här punkten är knappast en överraskning. Frysen måste tömmas på matvaror. Du kan försöka att ställa in så mycket som möjligt i kylen eller i en kylväska. Ett smart alternativ är att frosta av om vintern när det är minusgrader. På så sätt kan du ställa ut matvarorna utomhus utan att de fördärvas.

När du väl är igång och tömmer frysen kan du passa på att sortera bort sådan som egentligen har legat glömt i det innersta frysfacket lite för länge. Ett populärt knep för att engagera barnen är att få dem att tömma frysen och låta dem äta upp all glass som eventuellt ligger där.

LÄS OCKSÅ: Så länge håller dina matvaror i frysen

2. Skydda golvet

För att undvika översvämning är det bra att täcka golvet framför frysen med handdukar och ställa fram en långpanna som smältvattnet kan rinna ned i. Om du ska frosta av en frysbox finns det oftast en propp eller en liten pip i botten som är till för att leda bort smältvattnet. Den ska du ta ut innan du påbörjar avfrostningen.

3. Ta bort lösa isklumpar

Om frysen verkligen har frusit till ordentligt ligger det förmodligen lösa isklumpar som du kan ta bort för hand. Försök att få bort så mycket is som möjligt så går avfrostningen snabbare.

Oavfrostad frys

4. Ställ in en skål med varmt vatten i frysen

För att ytterligare skynda på processen kan du ställa in en skål eller kastrull med riktigt hett vatten i frysen och låta den stå 5 – 10 minuter. Vattnet smälter inte isen fullständigt men den lösgör isen så att du lättare kan skrapa bort den.

Använd inte elektriska apparater som t.ex. en brödrost eller hårfön till att smälta isen. För det första kan du skada frysen och för det andra är elektricitet och vatten en farlig och dålig kombination.

5. Skrapa försiktigt av isen

När isen har lossnat något kan du skrapa av den. Det är viktigt att du använder en skrapa som inte repar frysen, t.ex. en stekspade i trä. Det är frestande att hacka i isen, men undvik helst detta då du riskerar att åstadkomma bulor och märken på frysen.

6. Gör ren frysen

När frysen är avfrostad ordentligt kan du ta tillfället i akt och ge den en invändig rengöring. Använd en trasa doppad i vatten och lite diskmedel. Torka efteråt med en torr trasa och ställ tillbaka alla frysvaror. Voilà – frysen är i tipp topp igen!

Fler ”coola” tips

Rengöring
Underhåll

Favoriter

Stäng