Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Så gör du rent diskmaskinen utan kemikalier

Många frågar sig om man verkligen behöver rengöra diskmaskinen? Man kan tro att det varma vattnet och diskmedlet borde räcka för att hålla diskmaskinen så väl som disken ren. Men det är myt! Även diskmaskinen behöver rengöras lite då och då, särskilt vissa delar av diskmaskinen, för att säkra att disken fortsatt blir ordentligt ren och att diskmaskinen håller längre.

Hur ofta behöver man rengöra diskmaskinen?

Även om diskmaskinen behöver rengöras då och då behöver du inte ta fram städgrejerna i panik. En diskmaskin behöver bara rengöras ca 4 gånger per år, så en bra tumregel är att tänka “en rengöring per årstid” för att enklare komma ihåg.

Opvaskemaskine

En vanlig myt är också att man måste skölja av tallrikarna ordentligt innan de sätts in i diskmaskinen, annars blir disken inte ren. Men det är faktiskt en gammal sanning som numera inte riktigt stämmer.

Du behöver vanligtvis inte skölja tallrikarna eftersom moderna diskmaskiner “läser av” graden av smuts och anpassar temperatur, vattenmängd och disktid efter behov. Om tallrikarna är avsköljda kan diskmaskinen bli förvirrad och tro att tallrikarna är renare än vad de faktiskt är. Däremot är det viktigt att skrapa av lösa matrester eftersom dessa ofta sätter sig i filtret och korkar igen.

I den här artikeln kan du läsa mer om varför du inte behöver skölja av disken innan du ställer in den i diskmaskinen.

Fram med tandpetaren

En viktig del att rengöra i diskmaskinen är spolarmarna. De sitter under den översta korgen och sprider hett vatten under själva diskningen. De har små hål som lätt kan klegga igen, så peta försiktigt med en tandpetare för att rengöra hålen. Det hjälper diskmaskinen att hålla ett bra vattentryck så att disken blir ordentligt ren.

Rengör diskmaskinens filter

En annan viktig del att rengöra är filtret. Här samlas gamla matrester och fettavlagringar, så det är viktigt att tömma filtret regelbundet för att vattnet i diskmaskinen ska kunna rinna ut utan problem.

Att tömma filtret är enkelt - bara att plocka ut, tömma, skölja av och sätt tillbaka på sin plats igen. Enkelt men otroligt viktigt!

Filter

Få bukt med lukt och kalkavlagringar med ättika

Diskmaskiner har den dåliga vanan att lukta lite unket efter en tid. Det kan du dock råda bot på utan speciella rengöringsmedel eller andra kemikalier. Allt som behövs är vanlig hushållsättika som kan köpas i mataffären.

Häll 2 dl ättika i botten av maskinen och kör ett program. Ättikan är superb för att lösa upp kalkavlagringar och fett. Den har dock en ganska frän doft, så för att få bort ättikadoften kan du därefter hälla 2 msk citronsyra i botten av maskinen och köra en tom maskin igen. Citronsyra kan också köpas i mataffären och ger en fräsch citrondoft till diskmaskinen och hela köket.

Du kan också använda bikarbonat för att ta bort ättikadoften. Bikarbonat ger ingen behaglig doft som citronsyra, men den har den fördelen att den tar bort fläckar från gamla matrester och hårt vatten.

Avsluta med en tandborste

Sist men inte minst är det bra att rengöra gummikanten som sitter runt luckan på diskmaskinen. Gummilisten ser till att maskinen håller tätt, så håll gummit i god form genom att rengöra runt om luckan men en gammal tandborste eller en fuktad trasa.

Opvas

Källor

Favoriter

Stäng