Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-19:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Så hittar du dammsugaren med den bästa uppsugningsförmågan

En vanlig missuppfattning är att man kan avläsa dammsugarens uppsugningsförmåga genom att titta på motoreffekten. Motoreffekten kan enbart ge en uppfattning om dammsugarens strömförbrukning, men den säger ingenting om apparatens förmåga att göra rent. I den här artikeln får du tips hur du går tillväga för att hitta dammsugaren med bäst uppsugningsförmåga.

Glöm motoreffekten – titta på uppsugningseffekten

Motoreffekten, som mäts i watt, är uteslutande är ett mått på hur mycket energi som dammsugaren förbrukar. Du har säkert någon gång råkat ut för en listig försäljare som marknadsför en dammsugare som särskilt effektiv p.g.a. den höga motoreffekten. Men det är inte riktigt hela sanningen.

Det är inte nödvändigtvis ett direkt samband mellan motoreffekt och uppsugningsförmåga; en välkonstruerad dammsugare med en motoreffekt på 700 watt kan vara mer effektiv än en dåligt tillverkad bamse med 900 watt i motoreffekt. Det kan t.o.m. vara en nackdel att välja en dammsugare med hög motoreffekt eftersom den drar mer ström och för mer oväsen.

Dammsugning av matta

En bättre parameter: sugeffekt

När du ska välja en dammsugare ska du därför hellre titta på det som heter sugeffekt. Den mäts också i watt och är ett direkt uttryck för dammsugarens uppsugningsförmåga. Här säger det sig själv att man bör välja en modell med så många watt som möjligt i sugeffekt.

Motoreffekten är lägre än tidigare – vad betyder det?

Under de senaste åren har motoreffekten för dammsugare generellt sett blivit lägre. Bakgrunden till detta är flera orsaker. För det första har dammsugarna blivit mer effektiva på att utnyttja motoreffekten. För det andra har munstyckets utformning och andra designmässiga detaljer förbättras med tiden för att hålla motoreffekten nere.

EU har också satt upp som mål att energiförbrukningen ska gå ner med 20 % för 2020 i jämförelse med 2005. Det betyder att motoreffekten begränsas till 900 watt på nya dammsugarmodeller från och med 2017. Men kom ihåg att detta inte nödvändigtvis går ut över uppsugningsförmågan.

Tips! Om filtret är igentäppt eller dammsugarpåsen överfylld blir apparaten snabbt dålig på att fånga upp smuts och damm. Börja därför alltid med att rensa filter och byta påse om dammsugaren har blivit för slö i jakten på dammråttorna.

Om du är osäker på hur du själv väljer ut en modell med bra uppsugningsförmåga är du alltid välkommen att ringa till Trettis vitvaruexperter på 0771 - 31 30 31. Du kan också titta på våra bäst i test dammsugare i Tretti-butiken.

Och är du på jakt efter en ny dammsugare bör du kika in på vår sida under Black week eller Blackfriday!

Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng