Det är lite av ett konstycke att välja rätt kaffemaskin. Det hela handlar egentligen om hur involverad du vill vara i själva bryggningsprocessen. Det är en enorm skillnad mellan espressomaskiner, kaffebryggare, presskannor och perkolatorer – och inte minst mellan olika typer av espressomaskiner – bara för att göra förvirringen total.
Kaffe är så mycket mer än bara den bensin som kickar igång oss om morgonen. Kaffe är njutning, smak och doft – och du behöver inte gå på café för att få den fulla kaffeupplevelsen. I den här guiden presenterar vi 8 typer av kaffebryggare och espressomaskiner för att hjälpa just dig att hitta rätt kaffemaskin.
Kaffebryggare med filter
- Den vanligaste typen av kaffebryggare
- Brygger vanligt gott svart kaffe utan krusiduller
- Passar dig som ofta brygger en hel kanna kaffe
Den klassiska kaffebryggaren består av en tratt med hållare för filtret, en vattenbehållare och en glas- eller termoskanna. Maskinen värmer vattnet och låter det dra igenom det malda kaffet. Du behöver egentligen bara byta filter, dosera rätt mängd kaffe och hälla på vatten i behållaren.
Den traditionella kaffebryggaren finns i en mängd olika prisklasser. Priset är inte alltid en indikator för kvaliteten, men oftast är de något dyrare apparaterna bättre på att hålla rätt temperatur och ge en stabil vattentillförsel under bryggningen. Den optimala temperaturen för kaffebryggning ligger på 94-96 ℃. Är temperaturen för låg får kaffets aromer inte chans att blomma ut, men är temperaturen för hög får kaffet en bitter bismak.
Några kaffebryggare är utrustade med en extra värmeplatta som håller kaffepannan varm efter bryggningen. Trots värmeplattan rekommenderar vi att du häller upp kaffet i en termos eftersom kaffet får en mindre rik och fyllig smak av att stå för länge på en värmeplatta. Dessutom sparar på du elen genom att stänga av bryggare när kaffet är färdigbryggt.
Presskanna
- Enkelt att hantera och förvara
- Kaffet är färdigt på bara några minuter
- Finns i många olika storlekar
Presskannan eller den franska pressen som den också kallas är otroligt lätt att hantera. Du fyller bara på med malet kaffe direkt i kannan, värmer vatten i vattenkokaren och häller över, låter kaffet dra ett par minuter och pressar ner filtret – färdigt att servera!
Eftersom presskannan inte behöver ha någon elförsörjning behöver den inte stå framme på köksbänken hela tiden. Du kan enkelt skölja ur kannan och plocka undan den när den inte ska användas mer.
Presskannor finns idag i massor av olika storlekar, från pyttesmå som rymmer endast en enda kopp kaffe till giganter som gör lika många kaffekoppar som en kaffebryggare. Därmed kan du enkelt välja en storlek som passar antalet kaffedrickare i ditt hushåll.
För bästa smak bör du använda ett något mer grovmalt kaffe till presskannan. Det är också viktigt att inte låta kaffet dra för länge för då kan du riskera att kaffet smakar surt.
Perkolator
- Brygger vanligt, gott, svart kaffe
- Termosfunktion som håller värmen
- Passar dig som ofta brygger en hel kanna åt gången
Det som skiljer en perkolator från en vanlig kaffebryggare är att vattnet passerar filtret flera gånger tills det når kokpunkten. Därefter bryter perkolatorn ofta strömmen automatiskt ungefär som en vattenkokare. Det här sättet att brygga ger enligt många en bättre smak åt kaffet.
En perkolator är ofta utformad för att fungera som en termos. På så sätt behålls värmen utan att man riskerar att kaffet ”bränns”, vilket lätt kan hända när kaffet står på värmeplattan för en vanlig kaffebryggare.
För den bästa smakupplevelsen rekommenderar vi att du alltid brygger en hel kanna åt gången. Brygger man mindre mängder riskerar man att vattnet kokar för snabbt och perkolatorn stänger av sig utan att vattnet har passerat tillräckligt många gånger genom filtret.
Mokabryggare
- Den klassiska kaffebryggaren i italienska hem
- Ger ett starkt kaffe som liknar espresso
- Finns i flera olika storlekar
Mokabryggaren är den klassiska bryggaren som finns i de flesta italienska hem. Originalet skapades 1933 av Alfonso Bialetti i aluminium. Idag finns dock mokabryggaren i flera olika utformningar och storlekar; de minsta rymmer 1–2 koppar och de största ca 12 koppar.
Kaffet från en mokabryggare påminner om en espresso, men bryggs under lägre tryck. Du kan med fördel använda finmalet kaffe som passar till espresso även till moka. Dock får en moka inte samma crema som en espresso, dvs. det tunna lagret skum som lägger sig på ytan av kaffet.
För att brygga fyller du på med kaffe i filtret och kallt vatten i underdelen av bryggaren. Bryggaren skruvas ihop och ställs direkt på spisplattan. När vattnet kokar bildas ett övertryck som tvingar vattnet genom filtret och upp i den övre delen av bryggaren.
Halvautomatisk espressomaskin
- Du har full kontroll över bryggningsprocessen
- Perfekt till kaffenörden med baristadrömmar
- Mer tidskrävande för att brygga en kopp kaffe
- All rengöring sker manuellt
Med en halvautomatisk espressomaskin har du full kontroll över hela processen. Du ska själv mala och packa kaffet i filterkorgen och du bestämmer exakt mycket vatten som ska rinna igenom kaffet. Du kan också göra caffè latte eller andra mjölkbaserade kaffeblandningar. Mjölken skummas med hjälp av ånga från ett speciellt rör och kräver att du köper en specifik mjölkskumningskanna i stål som tillbehör.
Det är också en god idé att införskaffa en kaffekvarn till din halvautomatiska espressomaskin. Det färdigmalda kaffet som du kan köpa i mataffären är oftast anpassat till kaffebryggare och ger inte optimalt resultat för espressomaskiner. Generellt sett kräver den halvautomatiska espressomaskinen en del tillbehör om du verkligen vill ha ut mesta möjliga av din kaffemaskin. All rengöring sker manuellt och det är viktigt att inte slarva eftersom det påverkar kaffets smak och kvalitet.
Automatisk espressomaskin
- I grund och botten en halvautomatisk espressomaskin med inbyggd kaffekvarn
- Har dock en automatiserad bryggning i motsats till den halvautomatiska espressomaskinen
- Du ska själva skumma mjölken
- Ger en full kaffeupplevelse utan allt för mycket arbete
Den inbyggda kaffekvarnen gör det lätt att anpassa styrkan på din espresso. Ju starkare kaffe du vill ha, desto mer kaffebönor maler kvarnen till varje kopp. Du kan oftast också bestämma hur stor din espresso ska vara. Maskinen maler och pressar kaffet enligt dina inställningar och doserar automatiskt mängden vatten som ska rinna igenom efter din önskan om koppstorlek – utan att du behöver övervaka processen.
Men om du vill ha en caffè latte eller cappucino ska du själv skumma mjölken med hjälp av ångröret och en speciell mjölkskumningskanna i stål. Om du är storförbrukare av mjölkkaffe kan det betala sig att skaffa en helautomatisk espressomaskin istället. Det är en enda modell som kan brygga en caffè latte med ett enkelt knapptryck.
Helautomatisk espressomaskin
- Har ett automatiskt mjölkskumningssystem
- Erbjuder många olika inställningar och variationer av kaffedrycker
- Har ofta ett automatiskt rengöringsprogram
- Passar dig som vill ha ett stort urval och gott kaffe utan besvär
Den största skillnaden mellan en helautomatisk espressomaskin och andra espressomaskiner är det automatiska mjölkskumningssystemet. Mjölken serveras automatiskt varm och färdigskummad direkt i kaffet. Dessutom behöver du inte köpa några särskilda tillbehör. Du kan ofta välja mellan en rad olika varianter av kaffe med skummad mjölk – bara genom att trycka på en knapp!
En helautomatisk espressomaskin är ofta utrustad med ett särskilt rengöringsprogram och sensorer som talar om när det är dags att byta filter eller starta rengöringsprogrammet. Med en helautomatisk espressomaskin får du den fulla kaffeupplevelsen med minimalt arbete – perfekt till kaffeälskaren som vill undvika att lägga massa tid på bryggningen men samtidigt inte är beredd att kompromissa om smaken.
Kapselmaskiner
- Enkla att använda och rengöra
- Ett stort urval av kaffesorter
- Billigare än espressomaskiner
- Kaffekapslarna är förhållandevis dyra
Med en kapselmaskin får du en bra smakupplevelse samtidigt som det går enkelt och snabbt att brygga en kopp. Kapselmaskinen passar därför extra bra i en stressad vardag när man har snålt med tid. En annan fördel är att maskinerna oftast har ett rengöringsprogram och är relativt billiga i jämförelse med t.ex. en helautomatisk kaffemaskin. Om du helst dricker ditt kaffe med varm, skummad mjölk finns det några varianter av kapselmaskiner som också har en mjölkskumningsfunktion.
En viktig sak att överväga är dock hur mycket pengar du vill betala per kopp kaffe. Kapslarna är relativt dyra i inköp, vilket gör att priset för en kopp kapselkaffe är ofta upp till 3 gånger högre än vanligt kaffe. På lång sikt kan det bli en dyr affär beroende på hur mycket och ofta du dricker kaffe. Dessutom mister du en del av kaffeupplevelsen eftersom doften av nymalt kaffe försvinner – kaffet ligger förmalt och vakuumförpackat inne i kapslarna.
Rekommenderade tillbehör
Alla har sin egen preferens på hur de dricker sitt kaffe. Några vill ha kall mjölk, andra varm och skummad, några bara ekologiska, nymalda bönor och andra föredrar vanligt färdigmalt bryggkaffe. Med de rätta tillbehören kan du tillreda kaffet precis som du önskar det.
Kaffekvarn
Det är viktigt att kaffet är nymalt för att få en riktigt fyllig och god smak. Därför kan det vara smart att själva mala kaffet med en kaffekvarn precis innan du brygger. Du kan också experimentera med malningsgraden och på det sättet få hela baristaupplevelsen från böna till kaffe. Om du väljer en halvautomatisk espressomaskin är en kaffekvarn ett måste, men även till en vanlig kaffebryggare kan en kaffekvarn locka fram flera fina smaknyanser hos bryggkaffet.
Kaffekvarnar finns i många olika prisklasser – vilken typ som passar dig beror på vilken typ av kaffemaskin du har. För att mala bönor till en kaffebryggare eller en presskanna brukar en kaffekvarn för omkring 500 kronor ge ett bra resultat. Om du köper en halvautomatisk eller automatisk espressomaskin bör du överväga att eventuellt köpa en dyrare kvarn som kan mala kaffet riktigt fint och jämnt.
Mjölkskummare
Om du ofta har mjölk i kaffet eller gärna tar en caffè latte eller cappucino kan det vara en god idé att leta efter en kaffemaskin med en mjölkskumningsfunktion. Om du föredrar bryggkaffe men fortfarande vill ha varmskummad mjölk till, kan en mjölkskummare vara en lösning. Den fungerar ungefär som en liten vattenkokare. En helautomatisk mjölkskummarevärmer mjölken till optimala 72-74 ℃ och skummar den.
Det finns också manuella mjölkskummare. En manuell mjölkskummare – också kallad en mjölkvisp – är liten elvisp som drivs av batterier. Då måste du själv värma mjölken först innan du kan skumma den.
Till halvautomatiska och automatiska espressomaskiner behöver du en speciellt utformad mjölksskumningskanna i stål för att göra caffè latte och cappucino. Maskinerna är utrustade med ett ångrör som värmer mjölken, men för att få det rätta skummet måste mjölken kunna rotera runt i kannan.
Vattenfilterkanna
Med en vattenfilterkanna minimerar du mängden kalk som kommer in i kaffemaskinen – därmed slipper du att få kalkavlagringar som kan skapa problem i rörsystemet. Några menar dessutom att vattenfiltreringen ger vattnet och därmed också kaffe en bättre smak.
En vattenfilterkanna fungerar på så sätt att du häller på vatten direkt från kranen. Vatten filtreras genom en tratt för att komma ner i själva kannan. Sedan kan du hälla det filtrerade vattnet från kannan ner i vattenbehållaren på din kaffemaskin.
Tamper
Om du väljer en halvautomatisk kaffemaskin behöver du en tamper för att packa samman kaffet. Att kaffet är jämnt packat har inverkan på hur snabbt vattnet kan pressas genom kaffet, vilket påverkar smaken på espresson.
Det följer ofta med en tamper i plast när du köper en espressomaskin, men många föredrar ändå att köpa en egen i metall. De finns i många olika modeller, både med platt och kurvad bottenplatta (kallad konvex botten), men det viktigaste är att storleken på din tamper passar till filterkorgen för din kaffemaskin. Det vanligaste är att filterkorven är 58 mm i diameter.