Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-19:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Så kan ljusterapi hjälpa dig genom vintermörkret

De flesta känner nog igen känslan av trötthet och nedstämdhet som smyger sig på när dygnets ljusa timmar blir allt färre. Men nyare forskning tyder på att ljusterapi kan hjälpa mot vinterdepression. Idag finns det ett stort utbud av produkter som gör att du kan pröva ljusterapi där hemma.

Vad är vinterdepression egentligen?

Först och främst ska vi klargöra att vinterdepression skiljer sig från vad vi vanligen benämner som depression. Det är faktiskt inte bara ett talesätt, utan en vinterdepression uppstår pga. av en överproduktion av hormonet melatonin som är en slags sömnmedel för hjärnan.

Den kemiska förklaringen

Produktionen av melatonin stoppas när vi träffas av solljus, men under vinterhalvåret är den ljusa delen av dygnet ofta så kort att man helt enkelt inte hinner ta del av den. Vi går upp och går till arbete, skola och dagis i mörker, tillbringar hela dagen inomhus och går hem när mörkret redan har fallit.

Vinterskog med solljus

Bristen på solljus kan leda till en överproduktion av melatonin, vilket i sin tur rubbar andra viktiga funktioner i kroppen. Man tappar lättare humöret, aptiten och sockersuget ökar och tröttheten lägger sig som en sordin på allt socialt liv…

Så fungerar en ljusterapilampa

Till skillnad från en vanlig lampa försöker en ljusterapilampa att imitera dagsljus. Ljusterapilampor har en hög luminans, vilket är ett mått som indikerar ljustäthet för en yta. Ljuset är starkare än vanlig artificiellt ljus samtidigt som det är mjukt och går att justera i intensitet.

Sollys vinter

Det smarta med ljusterapilampor är att det oftast räcker med en kort stunds ”solande” för att känna av effekten. För några modeller räcker det med ca 20–30 minuters användning om dagen.

Ljusterapins 3 positiva effekter

Ljusterapi hjälper mot vinterdepression på tre punkter:

  1. Ljusterapi avbryter produktionen av melatonin
  2. Ljusterapin stabiliserar dygnsrytmen
  3. Ljusterapi ger en känsla av mer energi och minskar trötthet

Naturligt solljus är fortfarande bäst

För att stabilisera dygnsrytmen bör du undvika att använda en ljusterapilampa om kvällen eftersom du då kan få svårt att somna. Sedan ska det också sägas att naturligt solljus fortfarande är det mest verkningsbara medlet mot vinterdepression, så försök att gå ut och få lite riktigt dagsljus i den mån du hinner.

Om du upplever allvarliga besvär och svår depression ska du såklart alltid kontakta sjukvården. Sjukvården kan ibland skriva ut ljusterapi i särskilda ljusrum på recept.

Fler vintertips

Källor:

Hälsa & Sundhet

Favoriter

Stäng