Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Aktiviteter & Gör det själv
Tips & Trix

Så kan växterna vattna sig själva medan du är på semester

Många reser gärna bort en vecka eller två under semestern för att verkligen komma bort och koppla av. Men vad gör man med krukväxterna därhemma? Här får du några enkla tips på hur växterna kan vattna sig själva medan du njuter av semestern.

Förberedelse är A och O

Det viktigaste är att du förbereder växterna på att klara sig själva. Vattna regelbundet några dagar i förväg så att jorden verkligen är mättad. Men dränk inte plantorna genom att ge dem en hel hink med vatten på en och samma gång precis innan du låser dörren om dig inför semestern. Då kommer jorden inte hinna ta upp vattnet och risken är istället att rötterna ruttnar när vattnet blir stående.

Se också till att växterna inte står på ett allt för varmt och soligt ställe. Flytta in dem från fönsterkarmen och ställ dit några andra saker istället ifall du oroar dig för inbrottstjuvar. Med en uppslagen bok eller tidning kan du också skapa en illusion om att någon är hemma.

Bevattning växter

När växterna är förberedda på lite egentid så är det dags att arrangera ett självbevattningssystem. Det går i många fall att ordna med saker som du redan har hemma.

Petflaskan – en klassiker

Du har säkert redan hört talas om petflaskemetoden, dvs. att man fyller en petflaska och ställer den upp och ned i krukan. Gör ett hål i jorden så att flasköppningen kommer ned en bit. Jorden kommer att ta upp vattnet lite i taget så du behöver inte oroa dig för en översvämning.

Petflaskan passar dock inte så bra till små krukväxter där det kan vara svårt att få ordentligt med plats till att gräva ned petflaskan något. Dessutom avråder vi från att du ställer petflaskan i direkt solljus eftersom den kan utgöra en brandrisk. Den transparenta plasten kan fokusera ljus på samma sätt som ett förstoringsglas och riskera att tända eld på torra växtdelar. Ett tips är att trä en strumpa över flaskan eller måla den för att minska brandrisken.

Bevattningssnören

Om du har många små krukväxter där en petflaska inte får plats kan du pröva med bevattningssnören istället. De finns att köpa i blomsterbutiker men det funkar också med garn eller avklippta remsor av nylonstrumpor.

Bevattning växt bevattningssnören

Lägg trådarna i blöt några dagar före så att de suger vatten ordentligt. Ställ sedan en vattenbehållare (en hink, flaska, karaff eller liknande) vid sidan av krukväxten och låt ena änden av snöret hänga ned i vattnet. Den andra änden gräver du ned ca 4 cm i jorden i krukan. En vattenbehållare kan användas till flera krukor samtidigt så det passar särskilt bra till små krukväxter. Ställ gärna krukväxterna något högre än vattenbehållaren då vattennivån inte får överstiga jordnivån i krukorna för att sugeffekten ska funka.

Bevattningssnören tar inte så mycket plats och funkar smidigt till många växter samtidigt. Enda kruxet är att metoden bara funkar på växter som suger vatten, dvs. vanligtvis dricker mycket vatten. På växter med tjocka blad funkar metoden tyvärr inte särskilt bra.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=SIQR0roxAtQ

Bevattningsduk

En annan metod är istället att låta växterna vattna sig själva underifrån med en bevattningsduk. Det finns såklart att köpa i blomsteraffärer, men du kan också använda vanliga wettextrasor.

Ta en ugnsplåt med något högre kanter och lägg i ett par wettextrasor. Fyll sedan på med vatten och ställ växterna i sina innerkrukor på wettextrasorna. Tänk på att hålen i innerkrukan måste komma i kontakt med själva wettexen för att jorden ska kunna ta upp vattnet.

Hoppas du hittar en metod som funkar för dig och trevlig semester!

Favoriter

Stäng