Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning
Tips & Trix

Så kokar du perfekta ägg - och andra smarta ägghacks

När det kommer till att koka ägg finns nästan lika många metoder som det finns människor. Alla har sina egna tips och tricks för att få äggen precis som man vill ha dem. Och alla menar att ens eget sätt är det bästa. Diskussionen kan hetta till på frågan om äggen ska kokas med lock eller utan lock, läggas i kallt eller kokande vatten och exakt hur många minuter de ska koka. Vi hävdar dock att den här metoden är ett idiotsäkert sätt att få löskokta ägg perfekta – varje gång! Du bestämmer själv om du vill ta råden med en nypa salt eller inte.

Så kokar du perfekt löskokta ägg

Till att börja med vill jag precisera att med perfekt löskokt menar jag en fast vita men rinnig gula – så att inga missförstånd uppstår. Tricket för att åstadkomma detta är att få vitan att koagulera innan värmen når fram till gulan.

Metoden som vi föreslår för att få perfekta ägg är att koka dem i vattenångan istället för att lägga dem direkt i vattnet. Det minskar risken för att äggen spricker och temperaturen hålls mer konstant.

Gör så här:

 • Häll upp vatten i en kastrull så att vattenytan når upp ca 1 ¼ cm från kastrullens botten.

 • Låt vattnet koka upp med lock på.

 • När vattnet kokar lägger du försiktigt i de kylskåpskalla äggen. Lägg bara i så många ägg att alla får plats i ett lager. I och med att vattnet inte omsluter äggen är det vattenångan som ser till att koka äggen.

 • Lägg på locket och låt vattenångan sköta jobbet i 6 ½ minut. Tiden är anpassad för ägg i storleken L eller XL. Om du har mindre ägg kan du behöva förkorta tiden något.

 • När tiden är ute sköljer du äggen i kallt vatten i ca 30 sekunder. Plocka upp äggen och servera direkt.

Gör det lätt för dig med en äggkokare

Principen att koka ägg med vattenånga är i grund och botten hur en elektrisk äggkokare fungerar. De flesta äggkokare har också en timer som automatiskt stänger av äggkokaren när tiden är ute. Så slipper du hålla uppsikt på äggklockan.

Föredrar du hårdkokta ägg?

Tycker du bättre om hårdkokta ägg med smulig gula eller kanske en fast vita men krämig gula som börjat stelna? För att få ägget precis som man vill gäller det bara att ha stenkoll på tiden. Mitt Kök föreslår följande koktider för att få äggen precis som du vill ha dem.

Färska ägg är svårare att skala

Visste du att färska ägg är svårare att skala än ägg som är någon vecka gamla? Det är hinnan på insidan av skalet som klibbar fast i vitan och gör det svårt att få loss äggskalet utan att riva med halva innanmätet.

Du kan testa hur gammalt ett ägg är genom att lägga det i ett glas vatten. Färska ägg lägger sig ned, medan veckogamla ägg ofta står upp på botten. Riktigt gamla ägg flyter ofta upp till ytan.

Testa äggets färskhet med vattentricket

Ägg håller längre än du tror

När det kommer till ägg bör du inte stirra dig blind på bäst-före-datumet. Bäst-före-datumet är nämligen satt till max 28 dagar efter värpdagen enligt EU-regler. Ägg som förvaras i kylskåpet håller ofta minst 2 månader, ibland ännu längre.

Förvara gärna äggen med den spetsiga sidan ned. Det finns nämligen en luftblåsa under den trubbiga ändan av skalet. När luftblåsan hamnar överst förhindrar den att äggulan kommer i kontakt med skalet, vilket förbättrar hållbarheten.

Du kan också förvara ägg utanför kylen, men då gäller det att passa på lite så att de inte blir dåliga. Testa vattentricket här ovan innan du knäcker i äggen i pannkakssmeten. Du kan nästan alltid känna på lukten om ett ägg har blivit gammalt (uttrycket ”ett ruttet ägg” har helt säkert en historisk bakgrund), men om ägget redan har knäckts ned i smeten kan det vara för sent att rädda pannkakan.

Gör pocherade ägg i mikrovågsugnen – och andra smarta ägghacks

Om nu inte löskokta ägg är din grej kanske du föredrar stekta eller pocherade ägg? Tasty har gjort en video med 5 smarta ägghacks, t.ex. hur du enkelt pocherar ett ägg i micron eller kokar hårdkokta ägg i kaffebryggaren.

Embedded content: https://www.facebook.com/buzzfeedtasty/videos/1960453314207308/

Fler smarta tips

Favoriter

Stäng