När vi slänger in matvaror i frysen är det lätt att de ”försvinner”. Ibland ligger de bortglömda i flera år. Frågan är då – kan man äta dem? Hur länge håller olika matvaror i frysen egentligen? Häng med när vi går igenom hållbarhetstid för olika frysta livsmedel. Några har nog kortare hållbarhetstid än du tror…
Har du också känslan av att dina frysvaror leker kurragömma med dig? De kryper in längst in på hyllan och gör sig osynliga. Det hjälper inte heller att många matvaror blir oigenkännliga efter en tid i frysen. Tänk bara på hur en fryst påse med köttfärs kan se ut – som en brun, oidentifierbar klump. Det är lätt att både glömma vad man har i fryspåsarna och hur lång tid de egentligen har legat där.
Det är lite av en kamp att hålla styr på frysvarorna, men det betalar sig i det långa loppet.
Så får du ordning och reda i frysen
Tumregeln är att matvaror med högt fettinnehåll håller sig längre i frysen än magra matvaror. När hållbarheten är angiven som ett tidsintervall innebär det alltså en skala från de magraste matvarorna till de fetaste.
LÄS OCKSÅ: Fryst eller färskt – när är frukt och grönt bäst?
Sortera innehållet och märk påsarna
Skriv alltid på påsarna vad som ligger i och vilket datum du la in dem i frysen. Om du lägger maten i lådor kan du klistra en lapp på locket. På så sätt blir det mycket lättare att veta vad du egentligen har i frysen. Dessutom ger det en extra påminnelse om att verkligen använda matvaror som har legat lång tid i frysen.
Ett annat bra tips är att sortera innehållet i frysen så att du förvarar kött i en låda, grönsaker i en annan, osv.
Så länge håller matvarorna i frysen
Matvara | Hållbarhet |
---|---|
Frukt och grönt | 10-12 mån |
Färdiga måltider | 1-3 mån |
Mejeriprodukter | 3 mån |
Ost | 3-4 mån |
Bakverk | 2-8 mån |
Köttfärs | 4 mån |
Fågel | 3-9 mån |
Fläskkött | 3-6 mån |
Hela stycken av nötkött | 1 år |
Lamm | 1,5 år |
Magert viltkött | 1,5 år |