Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-19:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så läser du av ljudnivån för att hitta tysta vitvaror

En av de vanligaste frågorna vi får är om vi kan rekommendera någon särskilt tyst modell av olika vitvaror. Det är inte alltid så enkelt att svara på eftersom ljudnivå för vitvaror är mer komplicerat än vad många tror. I den här artikeln delar vi med oss av våra fackkunskaper så att du lättare ska kunna välja den produkt som är rätt för dig.

Vad betyder dB(A)?

Ljudnivån för vitvaror mäts på decibelskalan med ett A-filter och förkortas dB(A). Decibel är en logaritmisk skala där nollpunkten startar vid gränsen för vad det mänskliga örat kan uppfatta. Varje gång nivån stiger med 10 dB blir ljudet tio gånger starkare.

10 dB är alltså 10 gånger så högt som 0 dB, medan 20 dB är 100 gånger så högt som 0 dB, osv. Allt över 85 dB kan leda till hörselskador beroende på hur nära ljudkällan du befinner dig och hur länge du blir utsatt för ljudet. Här är en lista med exempel på olika ljudnivåer:

 • Nästan total stillhet – 0 dB
 • Normal samtalston – 60 dB
 • Dammsugare – 80 dB
 • Biltuta – 110 dB
 • Jetmotor – 120 dB

A:et i dB(A) indikerar att man använder ett filter för att uppfatta ljudet på ett sätt som liknar det mänskliga öra. Våra öron har det nämligen lättare att uppfatta ljud med vissa särskilda frekvenser och upplever en ökning på decibelskalan lite annorlunda, vilket du kan läsa om i nästa stycke.

LÄS OCKSÅ: Är dina vitvaror högljudda? Så här löser du problemet

Ljud uppfattas olika

Det är alltså skillnad på hur vi upplever olika ljud. Det mänskliga örat uppfattar ljud med högre frekvenser som mer skräniga och larmande än dem på lägre frekvenser, tros att båda kan ha samma decibelnivå. På samma sätt verkar långa ljud högre och starkare än korta ljud. Genom att mäta ljudnivån med ett A-filtret försöker man ta höjd för de här egnenheterna. När ljudnivån stiger med 10 dB blir det alltså enligt den logaritmiska skalan 10 gånger starkare, men vårt mänskliga öra kommer oftast att uppfatta det som en fördubbling av ljudnivån.

Filtret kan dock inte ta höjd för var och ens personliga upplevelse. Vi är alla olika känsliga för ljud; det har du säkert själv upplevt flera gånger. Vissa klarar inte av att höra när någon knäcker fingrarna. Andra får rysningar i hela kroppen av ljudet från en nagel som skrapar mot en griffeltavla. Och några är bara totalt oemottagliga för ljudstörningar, om de så än skulle ha en rockkonsert i rummet brevid.

LÄS OCKSÅ: Därför låter nya kylskåp mer än gamla

Ljudnivån testas i laboratoriet

Ljudupplevelsen är också beroende av omgivningen. Eftersom ljudnivån för vitvaror mäts i laboratoriemiljö kan det slutgiltliga ljudupplevelsen vara helt annorlunda när produkten faktiskt står hemma hos dig. En liknelse kan vara skillnaden mellan att gå över ett trägolv i ett tomt rum jämfört med ett rum fullt med möbler.

Skärljud

Vad innebär vitvarans ljudnivå för dig som konsument?

När du först får hem en ny vitvara kan ljudet verka högre än vad du hade förväntat dig. Det kan vara mycket irriterande, särskilt om ljuden är gälla eller förstärks av akustiken i rummet. Hur stort du bor inverkar ofta på upplevelsen av ljudet. Ju trängre du bor, desto närmare ljudkällan kommer du att befinna dig. Därför upplever man ofta en tvättmaskin i en liten lägenhet som mer högljudd än tvättmaskinen i en stor villa. Här kommer en liten kort checklista med frågor som man kan reflektera över när man ska köpa en ny vitvara:

 • Var ska maskinen stå? Ju närmare maskinen står sovrummet och andra umgängesrum, desto tystare måste den vara.
 • Hur stort är ditt hem? Ju mindre ditt hem är, desto mer kommer du kunna höra maskinen överallt.
 • Har maskinen ett alarm eller pip-ljud som kan irritera dig i vardagen? Detta kan visserligen vara svårt att veta på förhand. Ett tips är att läsa recensioner som andra konsumenter har skrivit för att se om de nämner något om störande ljud.

Bäst i test garanterar tystare vitvaror

Ett tips om du är ute efter riktigt tysta vitvaror är att gå efter stämpeln "Bäst i test" eller "Bra köp". Bland alla de saker som vitvarorna testats för återfinns nämligen ljudnivån! På så sätt kan du vara säker på att en testvinnande vitvara också är en tystgående vitvara. Du hittar alla våra bäst i test vitvaror på denna sida i Tretti-butiken. På vår sida hittar du även extra tysta dammsugare.

Mer tekniska tips för vitvaror

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng