Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så lätt gör du rent grillen!

Nu börjar grillsäsongen på allvar. Är du grillklar eller står grillen orörd sedan sista sommaren? Så är det på tiden att du gör i ordning grillen så den är ren och fin och redo att förhöja sommarens smaker. Vi har samlat de bästa råden om hur du enklast och effektivt gör grillen ren.  Häng med!

Vilket material är grillgallret?

Det absolut bästa du kan göra är att alltid ha en grillborste redo vid grillen. Beroende av vilket material din grill - eller rättare sagt, grillgallret har, ska du välja en borste som passar till respektive material. Är den gjord av gjutjärn är det t.ex. viktigt att använda en mässingsborste så du inte riskerar att borsta av emaljen. 

Låt värmen från grillen göra jobbet

grill

Detta är nog det lättaste och snabbaste sättet att få rent grillgallret. Bara grilla all den mat du vill och när grillmaten är färdig sätter du dig bara ner och njuter maten och eventuellt sällskap, utan att ägna grillen en tanke. Nästa gång du ska grilla startar du bra grillen en stund innan och låter den väl uppvärmda grillen bränna bort matrester och marinad tills de förkolnar. Härefter är det bara att borsta bort de förkolnade resterna - lätt som en plätt! 

Den mer grundliga rengöringen

Om du, liksom jag, inte är världsmästare i att komma ihåg att använda borsten efter avslutad grillning och du känner att det behövs mer arbete än tipset ovanför, kan du ta olika medel i användning. Några lite mer överraskande än andra...

Brunsåpa

Smeta in gallret i brunsåpa och sätt in det i ugnen på 100 grader. Låt det stå en stund och diska sedan rent det för hand med en diskborste.

Coca Cola

Visst låter det knasigt men Coca Cola kan användas till rengöring på många olika sätt. Här rekommenderar vi att du häller över Coca Colan i en sprayflaska och sprayer på grillgallret. Låt det verka en stund och torka sedan av ditt grillgaller. Eventuellt kan du låta gallret ligga i Colan över natten och det är väldigt envisa matrester på. 

Lägg gallret i gräset

Direkt efter avslutad grillning lägger du ner grillgallret i gräset och låter det ligga där till nästa morgon. Tvätta sedan av det medan det fortfarande är fuktigt - naturens egna rengöringsmedel.  

grillmat

Diskmaskinen

Om ditt galler är gjort av rostfritt stål kan det med en tur i diskmaskinen. Men är det gjort av gjutjärn ska du hålla den långt borta från diskmaskinen. 

Bikarbonat och vatten

Vi har tidigare skrivit om bikarbonat och vatten som ett fantastiskt rengöringsmedel. Det går också utmärkt att använda till grillgallret. Bikarbonat - 8 fantastiska rengöringstips och vardagshacks

Aluminiumfolie

Du kan också knyckla ihop vanligt aluminiumfolie och rengöra grillgallret med. Det blir lite varmare än att använda en borste så vi rekommenderar att du tar på dig en grillhandske om grillen är varm. 

Varmt vatten till grillgaller i gjutjärn

Gjutjärn är ett mycket poröst material och det kräver större försiktighet än t.ex. rostfritt material. Använder du några av ovanstående metoder kommer gjutjärnet vara väldigt mottagligt för rost. Vi rekommenderar därför att du bara använder vanligt vatten och en diskborste till ett galler i gjutjärn. Och så klart värme och borste. Du kan med fördel också olja in gallret efter en ordentlig rengöring. 

Fler tips till en lättare vardag? 

Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng