Ljumma sommarkvällar är som gjorda för grillning i gott sällskap. Därmed blir det också lätt en ganska ensidig köttdiet under sommarmånaderna. Som omväxling till alla steaks, hamburgare och grillkorvar kan det vara gott att grilla fisk istället. Här får du de bästa tipsen till en välgrillad fisk.
Är fisken färsk?
Färsk fisk har en smak och konsistens som verkligen kommer till sin rätta på grillen. Försök därför att köpa så färskt som möjligt, t.ex. från en fiskhandlare eller dedikerad fiskaffär. Fråga gärna din lokala fiskhandlare om råd – de har massor av kunskap om vilka fiskar som bäst håller ihop och smakar bra tillsammans med rökaromerna.
Om du väljer att köpa i en mataffär är det bra att kontrollera att fisken är fångad på ett godkänt vis och inte kommer från ett område där fiskebeståndet är utrotningshotad. Titta efter KRAV- eller MSC-märkningen för att vara säker.
Så kontrollerar du att fisken är färsk
För att veta om fisken verkligen är färsk finns det några knep. Det handlar dels om vad du ser, vad du luktar och vad du känner.
Använd ögonen…
Titta först på fiskens ögon. De ska vara klara, genomskinliga och bukta utåt. De får inte vara matta och insjunkna. Skinnet ska ha en naturlig glans och gärna vara lätt täckt av ett genomskinligt slem. Fjällen ska vara intakta och sitta ordentligt fast och fiskens gälar ska vara klarröda och utan slem.
…och näsan…
Fisken ska dofta friskt av hav och tång – den kan också ha en något söt doft. Se upp med fisk som doftar syrligt eller lite för starkt av ”fisk”.
… och fingrarna
Om du trycker med fingrarna på ryggen av fisken ska köttet snabbt komma tillbaka till utgångspositionen igen. Fiskens buk ska kännas fast. Om fisken inte är färsk försvinner inte märket från dina fingrar igen.
LÄS OCKSÅ: 5 sommarsallader utan salladsblad till grillfesten
Så helgrillar du fisk
Det är lite svårare att helgrilla fisk än att fixa grillkorv, men det är absolut inte omöjligt. Här är våra 5 bästa råd för att öka dina chanser att göra en ”fisktatisk” succé på grillen.
- Hela fiskar fastnar inte lika lätt i gallret tack vare att skinnet sitter kvar. Om du endast ska grilla en sida är det bäst att alltid göra det med skinnsidan nedåt.
- Pensla hela fisken med en smakneutral olja innan du lägger på den på gallret. Då blir det lättare att få loss den efteråt.
- Du kan också packa in fisken i aluminiumfolie för att undvika att den fastnar. Fisken blir då mer ”bakad” än grillad, men rökaromerna kommer fortfarande att ge tillräckligt med smak. I ett foliepaket kan du dessutom lägga ner kryddor eller grönsaker för extra smak.
- Använd gärna en stektermometer. Det är särskilt praktiskt när man helgrillar eftersom det kan vara svårt att veta om fisken är klar utan att skära i den. Innertemperaturen ska ligga på ca 55 °C när du tar av fisken från grillen. Vid den temperaturen är köttet färdiggrillat och fortfarande saftigt.
- De flesta fiskar smakar bra med lite citron. Dela en citron och grilla varje halva med snittytan nedåt till de är gyllene. Pressa sedan citronen över fisken innan den serveras.
LÄS OCKSÅ: Så lätt gör du rent grillen
3 fiskar som är goda att grilla
Det finns nästan inga gränser för vad du kan laga på grillen och det gäller även fisk i allra högsta grad. För nybörjare är det dock lättast att börja med fet fisk som kan tåla hög värme.
Lax för nybörjaren
Lax är lite av en favorit i svenska hem och gör sig utmärkt på grillen. Tack vare det feta köttet tål fisken att grillas direkt på högre värme. Du kan skära några skåror i skinnet för att undvika att fisken drar sig samman för mycket.
Marulk för den mer övade
Marulk är verkligen en av de fulaste fiskarna i havet, men skenet kan bedra – smaken är bedårande. Se till att marulken är rumstempererad innan du lägger den på grillen och vänd den gärna så lite som möjligt för att behålla saftigheten.
Hälleflundra till den som söker en utmaning
I motsats till lax är hälleflundra en mager fisk som är känslig för värme. Därför kan du med fördel packa in fisken i folie för att undgå den direkta värmen. Ett bra tips är att också slänga i citron, lite kryddsmör och varför inte lite förgrillad, färsk vårlök?