Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Så organiserar du kylskåpet för mindre matsvinn och bättre plats!

En hel hylla med burkar med oklart innehåll, grönsaker som skrumpnar ihop längst in i kylen och dubbla upplagor av vissa livsmedel på olika hyllor, båda förpackningarna redan öppnade: känns det igen? Det är lätt att tappa överblicken (och kontrollen!) över kylens innehåll. Hur organiserar man egentligen kylskåpet för att undvika matsvinn och att köpa dubbelt av något som redan finns? Hakuna matata - här är våra bästa tips till att organisera kylskåpet som ett proffs!

Spara plats med smarta förvaringskärl

Införskaffa ett gäng platta, avlånga och genomskinliga burkar till förvaring. De kan enkelt staplas på varandra för att spara plats och passar perfekt till pålägg, riven ost eller andra livsmedel vars förpackningar är allmänt otympliga.

Plastkorgar eller plastlådor kan också göra det enklare att hålla ordning, t.ex. genom att ställa alla marmeladburkar i en korg som kan dras ut i ett svep (istället för att du ska behöva flytta runt mängder av burkar för att komma åt dem som står längst bak). Ett annat knep är att ställa burkarna på en snurrbricka (t.ex. en snurrbricka för ost) så att du enkelt kan komma åt alla burkar utan att behöva ta ut dem.

Ställ flaskorna på huvudet utan att de trillar omkull

Här är ett knep om du har många flaskor där det kan vara svårt att få ut det sista innehållet, såsom ketchup, majonnäs eller senap. Ta en gammal äggkartong och ställ flaskorna på huvudet i hålen där äggen brukar vara. Genom att flaskan står på huvudet blir det lättare att tömma den helt, samtidigt som äggkartongen förhindrar att den trillar omkull (och fångar upp eventuellt spill!).

Ett outnyttjat område är ofta kylskåpets väggar. Du kan testa att införskaffa små korgar med sugproppar eller magnetfäste som du kan hänga på insidan av kylskåpet för lite extra förvaringsplats.

Ta vara på matresterna

Matrester som blivit över bör läggs direkt i matlådor av antingen glas eller plast som tål att mikras. På så sätt är det snabbt och smidigt att ta med lådan till jobbet eller slänga in den direkt i mikron. Kom dock ihåg att låta maten kallna innan du ställer in den i kylskåpet. När du ställer in varm mat direkt i kylen skapar det temperatursvingar upp och ned, vilket försämrar hållbarheten för all mat i hela kylen.

Rätt livsmedel på rätt plats

För att maten ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att tänka på var i kylen du ställer matvarorna. De flesta kylskåp är som kallast längst ned; där är det bra att förvara känsliga produkter såsom mejeriprodukter, fisk och kött. Vissa kylar har en så kallad zero-zons låda. Temperaturen i lådan ligger konstant runt noll grader, vilket passar perfekt för färsk fisk och kött.

Temperaturen är ofta som mest ojämn vid dörrfacket eftersom vi hela tiden öppnar och stänger kylskåpsdörren. Därför är det bäst att förvara mindre känsliga matvaror som flytande buljong och andra smaksättare där. Många vill gärna ställa mjölken i dörrfacket eftersom den är lätt att komma åt då. Det är inte den ideala platsen för mjölk eftersom den ojämna temperaturen kan få den att surna snabbare, men så länge du använder upp mjölken innan den hinner bli dålig så går det bra att ställa den i dörren.

Förhindra matsvinn med en frukt- och grönsakslåda

Grönsaker och sallad i plastförpackningar blir lätt mjuka eller ruttnar på grund av kondens. Ett knep kan vara att göra lufthål i plastförpackningarna och inte packa grönsakerna för tätt. Vissa saker som tomater, potatis, bananer och lök ska faktiskt inte alls läggas i kylskåpet. I den här artikeln får du tips på fler matvaror som du inte bör förvara i kylen.

Några moderna kylskåp har en särskild frukt- och grönsakslåda som håller precis rätt luftfuktighet för att förlänga hållbarheten upp till 3 gånger det normala. Det kan vara en bra investering för att minska matsvinnet om du sällan hinner äta upp dina fina grönsaker innan de blir dåliga.

Akutlådan - sånt som ska ätas snarast!

Ett bra knep är också att ha en särskild låda för matvaror som måste ätas upp inom en mycket snar framtid. Genom att ställa lådan på en synlig plats i kylen kommer du lättare ihåg att använda upp produkterna innan de blir dåliga.

Stirra dig dock inte blind på bäst-före-datumet. Med rätt förvaring kan många livsmedel hålla längre än bäst-före-datumet. För att undvika att kasta mat i onödan kan du lukta och smaka försiktigt på matvaran. Luktar och smakar det ok är det oftast helt lugnt att äta det. Om du är osäker på om den utgånga mjölken är ok kan du alltid hälla den i lite kaffe. Om mjölken är sur så skär blandningen sig direkt.

Vet du skillnaden mellan bäst-före-datum och sista förbrukningsdag? Det kan du läsa i den här artikeln.

Bygg om kylskåpets interiör efter behov

En riktigt smart kylskåpslösning är flexibel inredning. Det gör det lätt att snabbt ändra om och skapa plats efter behov, t.ex. om du behöver få plats med en tårta eller en stor salladsskål till festmiddagen.

Tråkigt men viktigt - håll kylskåpet rent

Hur trist det än är att städa kylen så är det viktigt att hålla efter kladd och spill från matförpackningar. Det är både en grogrund för bakterier och mögelsvampar, och kan göra att kylskåpet luktar illa. Känsliga matvaror kan dessutom ta smak av lukten, så var noga med att hålla kylskåpshyllorna rena och avtorkade. Ett tips är att ha plastunderlägg på hyllorna. De är mycket enklare att ta ut och rengöra än själva hyllorna.

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng