Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Så steker du den perfekta steken

Att steka kött är en hel vetenskap. Visst, det går att bara slänga köttet i stekpannan och steka efter magkänsla, men om du vill vara säker på att få köttet perfekt krävs det lite mer finess än så. Här är 7 goda råd för att laga den perfekta steken.

1. Välj kött av bra kvalitet

Först och främst, den färdiga maträtten blir aldrig bättre än kvaliteten på livsmedlet. Gå till en riktig slaktare och be att få hjälp att välja ut en bit som passar din smak. Din slaktare kan säkert också komma med direkta tips på hur du bör tillaga just den köttbit som du har köpt så passa på att få ta del av expertkunskapen.

2. Låt köttet bli rumstempererat

Det är viktigt att du inte lägger köttet kylskåpskallt direkt i den varma stekpannan. Då bränns lätt ytan medan kärnan fortfarande är kall.

Hur lång tid i förväg du ska ta ut köttet från kylen beror på ur tjockt det är. Om köttet redan är skivat i skivor om ca 2 centimeters tjocklek så räcker det med att ta ut dem 30 minuter före stekningen. Om köttbiten är tjockare än 2 ½ - 3 cm så bör du låt det ligga minst en timme i rumstemperatur innan det kommer i den varma stekpannan.

3. Salta och peppra ordentligt

När du har köpt kött av bra kvalitet behöver du ofta inte använda en herrans massa kryddor för att lyfta (eller dölja) smaken. Det räcker för det mesta med salt och peppar. I gengäld ska du inte fega med salt- och pepparkvarnen. Salta och peppra så att du faktiskt kan se kryddorna på ytan av köttet.

4. Välj rätt stekpanna

När man ska steka köttbitar är det bäst att ta fram gjutjärnspannan eller en tjockbottnad stekpanna för att få tillräckligt hög värme under tillagningen. Den höga värmen ger en vacker yta på köttet – och vi äter ju nästan lika mycket med ögonen som med munnen.

köttbit stek i stekpanna

Om du ska steka flera köttbitar bör du undvika att trycka inte flera skivor i stekpannan än det verkligen finns plats för. Gör en eller två åt gången och låt de färdigstekta vila under tiden. De mår de nämligen bara bra av – mer om det under punkt 7.

5. Stek gärna i både smör och olja

Hetta upp pannan ordentligt och lägg i både smör och olja. Smör stänger porerna på köttbiten och förhindrar att köttsaften rinner ut, medan oljan ger en vacker yta och förhindrar att smöret bränns vid. Stek på hög med jämn värme - se upp så att temperaturen inte blir för hög och ytan på köttet bränns samtidigt som insidan fortfarande är alldeles för rå.

6. Stek inte för länge

Du kan gärna vända på steken flera gånger för att säkra temperaturen hålls jämn. Hur länge du egentligen ska steka beror helt på hur tjock köttbiten är – och hur välstekt du vill ha den. Här är en liten guide som utgångspunkt:

Till 2 cm tjocka stekar

Rare: 1 ½ minut per sida

Medium: 2 minuter per sida

Välstekt: 4 minuter per sida

Till 3 ½ cm tjocka stekar

Rare: 2 ½ minut per sida

Medium: 3 - 4 minuter per sida

Välstekt: 5 minuter per sida

Rå köttbit stek

Hur vet man när steken är färdigstekt?

För att helt precist veta när köttet är färdigstekt är det bästa att använda en stektermometer. Det finns en mängd olika knep hur man kan känna på konsistensen på köttet för att veta om det är färdigt utan att skära i det, men det allra säkraste är termometern.

Här är en ungefärlig guide över vilka temperaturen som ger vilken stekningsgrad.

Temperaturer steka köttbit steak

7. Låt köttet vila och skär på rätt sätt

När köttet är färdigstekt så låt det vila innan du skär upp det, gärna 5 – 10 minuter så att köttsaften går tillbaka in i fibrerna och smaken sätter sig ordentligt. När du sedan skär upp köttet så försök att skära på tvärs av ådrorna i köttet. Då både smakar och ser det bättre ut – win win helt enkelt.

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/AmC9SmCBUj4

Fler matlagningsknep

Favoriter

Stäng