Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så tar du hand om dina stekpannor på rätt sätt

Har du koll på hur du bäst tar hand om dina stekpannor så att de håller längre? Olika material som gjutjärn, teflon och keramiska pannor kräver särskild behandling för bästa och mest hållbara resultat.

Gjutjärnspannor

De tunga gjutjärnspannorna är robusta och hållbara i sig själv. Med rätt behandling kan en gjutjärnspanna hålla i många år. Därför passar de bra in i ett hållbart sätt att konsumera och laga mat. Det finns t.ex. gjutjärnspannor som är gjorda av återvunnet skrotjärn från t.ex. lastbilar och gamla järnvägsskenor.

gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor passar extra bra om du ska laga mat på mycket hög värme eller ska hålla en konstant låg temperatur. Själva pannan är behandlad med olja under framställningen för att maten ska lossna lättare. Det betyder också att de kräver en särskild behandling.

Så diskar du en gjutjärnspanna

Regel nummer 1 är att aldrig diska med diskmedel. Alla former av diskmedel förstör den oljade basen så att maten lättare bränns fast. En gjutjärnspanna ska diskas endast med varmt vatten och en ren borste. Du kan torka med hushållspapper om pannan är mycket fet så slipper du fettfläckar på diskhanddukarna.

LÄS OCKSÅ: Enkel rengöring av ugnsformar, plåtar och långpannor

Fräscha upp beläggningen i gjutjärnspannan

Om din gjutjärnspanna har blivit lite sliten och klistrig i botten finns det hjälp att få. Med den här guiden är din stekpanna snart som ny igen.

 1. Häll salt i pannan så att det täcker botten och ställ på en spisplatta med högsta värme. Det är också en bra idé att öppna fönstret medan du rengör stekpannan.
 2. Låt pannan stå på i en halv timme och rör runt i saltet var femte minut. Saltet suger upp fett och smuts från botten av pannan så det är viktigt att du rör kontinuerligt så att botten hela tiden har kontakt med nytt, rent salt.
 3. Ta av pannan från plattan och låt den svalna av. Släng saltet i soporna och diska pannan grundligt i varmt vatten. När pannan är diskad ska du inte torka av den. Ställ bara tillbaka den på plattan på plattan på medelhög värme och låt vattnet avdunsta av sig själv.
 4. Häll 1 – 2 dl matolja i pannan och låt den stå på medelhög värme i 15 minuter. Ställ sedan pannan åt sidan och låt stå och dra i oljan i 12 timmar. Värm den sedan en kvart till och låt stå ytterligare 12 timmar utan värme. Beroende på hur sliten din stekpanna är kan du värma oljan upp till 4 gånger med 12 timmars mellanrum varje gång.
 5. Häll till sist av oljan och diska pannan i varmt vatten. Avsluta med att smörja in botten med lite matolja.

Keramiska stekpannor

En keramisk stekpanna passar ofta bra till induktion eftersom de tål den snabba och kraftiga värmeutvecklingen. Den keramiska pannan står sig också gott mot skråmor och rispor, t.ex. om du behöver vispa en sås med en visp i metall. Däremot fastnar mat lättare i botten. Du måste därför alltid använda matfett (smör eller olja) när du steker i en keramisk panna.

keramisk stekpanna

Så diskar du en keramisk stekpanna

Till skillnad från gjutjärnspannan tål en keramisk stekpanna absolut att diskas med diskmedel. Det är viktigt att du diskar pannan ordentligt och gnuggar bort matrester efter varje användning. Annars kommer dessa att bränna sig mer och mer fast i botten för varje gång du ställer stekpannan på spisen.

Teflonpannor

Den stora fördelen med en teflonpanna är att maten inte fastnar så lätt. Viss mat kan du t.ex. laga helt utan att ha något matfett i pannan. Dessutom är teflonpannor lätta att rengöra. Problemet med teflon är istället att det lätt rispas och förstörs av köksverktyg i metall. Använd därför alltid stekspador och vispar i plast när du lagar mat i en teflonpanna.

teflonpanna

Tidigare pågick det en debatt ifall teflon kunde vara giftigt, men svaret är att teflonet bryts ned och förs vidare till maten först vid 350 ℃. Vid så hög temperatur är all mat i alla fall totalt oätlig, så du behöver inte oroa dig för att få teflon i maten. Men ställ inte en teflonpanna på en varm platta utan mat i, för den kommer lätt upp i mycket hög temperatur.

Så diskar du en teflonpanna

En teflonpanna diskas med diskmedel precis som den keramiska stekpannan. Tack vare sin speciella yta är det ofta mycket lätt att få matrester att släppa taget.

Fler matlagningstips

Underhåll
Rengöring

Favoriter

Stäng