Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
  • Måndag Stängt
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • Lördag12:00-17:00
  • SöndagStängt
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix
Matlagning

Så tar du vara på årets skörd av frukt, bär, grönsaker, svamp, m.m.

Sommaren och den tidiga hösten brukar ge rikligt med skörd från både trädgården och skogen, men tyvärr håller godsakerna inte så länge. För att öka hållbarheten är frysen ett bra alternativ, men det är inte det enda. Häng med när vi tipsar om passande konserveringsmetoder för att ta vara på årets skörd.

Konservering med socker

Att använda socker som konserveringsmedel passar bäst till sommarsöta frukter och bär. En klassiker är att koka sylt, marmelad och gelé. Använd då gärna syltsocker som innehåller pektin, vilket får massan att tjockna. Ofta innehåller syltsocker också lite konserveringsmedel som hjälper till att hålla giriga mögelsvampar borta.

En annan variant är att lägga in i sockerlag. Socker och vatten kokas samman till sockerlag och sedan är det dags att ha i frukten som får sjuda med en kortare stund. Därefter hälls både frukt och sockerlag på burk och får svalna innan de försluts så att vakuum bildas under locket.

Så desinficerar du burkarna på rätt sätt

För att sylt, marmelad och inlagd frukt ska hålla utanför kylen är det viktigt att burkarna är ordentligt steriliserade. Diska glasburkarna ordentligt och torka dem sedan i ugnen på ca 125 °C i 15 minuter. Det är viktigt att burkarna är helt torra eftersom även några droppar vatten kan utgöra en grogrund för mögel.

Gummipackningar och lock kokas i någon minut för att steriliseras. Sedan gäller det att fylla upp ända till kanten så att vakuum uppstår mellan locket och innehållet. På så sätt får eventuella bakterier inget syre.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=FDEMRSdkIX8

Torkning

Att konservera genom torkning fungerar för många olika livsmedel, men särskilt bra för frukt, svamp och bär. Det går att torka i rumstemperatur; det viktigaste är att skära i tunna skivor eller strimlor så att vattnet enklare kan gå ur maten.

torkad frukt och svamp

För att korta torktiden går det också att torka i ugn på låg temperatur eller använda en elektrisk svamp- och frukttork. Om du torkar i ugnen får du inte ha för hög temperatur, max 50 °C och gärna låta ugnsluckan glipa något så att fukten kommer ut.

En elektrisk tork är designad för att torka maten på bästa sätt, så där behöver du i princip bara lägga i det du vill torka och ställa in temperatur och tid på timern. Du hittar Trettis utbud av svamp- och frukttorkar här.

elektrisk frukt- och svamptork

Torkad mat ska förvaras torrt och lufttätt för att hålla sig. Det bästa är en behållare av bra kvalitet, t.ex. en Tupperware plastlåda.

Mjölksyrning

Mjölksyrning är en konserveringsmetod som går ut på att skapa mjölksyrebakterier som jäser och förhindrar att bakterier växer till. Dessutom är mjölksyrebakterierna en riktig dunderkur för magen och kan hjälpa en orolig tarm att få ordning på sin bakterieflora.

Mjölksyrning passar perfekt till hårda grönsaker som morot, lök och kål. Det krävs en del tålmodighet och noggrannhet för att syra ordentligt, men om processen sköts på rätt sätt håller sig grönsakerna ofta i flera månader.

Så syrar du grönsaker

Mjölksyrning görs genom att driva ut vattnet ur grönsakerna med salt och handlar alltså inte om att lägga in grönsakerna i mjölk. Grönsakerna rivs eller hackas i småbitar och stampas med salt och kryddor tills saften tränger ut. Den blöta grönsaksmassan packas tät i steriliserade glasburkar nästan ända upp till kanten. Sedan hälls kokt, saltat vatten på tills allting i burken är täckt av vatten. För att vara säker på att mjöksyrningen kommer igång som den ska kan man tillsätta några teskedar vassle från avrunnen yoghurt. Du kan läsa hur man gör det här.

fermentera syra pickla grönsaker

I början ska burkarna stå några dagar i rumstemperatur utan lock för att jäsningen ska komma igång. Det brukar pysa och bubbla från burkarna, och det kan också svämma över lite så tänk på att ha en tallrik under så att det inte blir kladdigt på golvet. Fyll också på med vatten då och då så att grönsakerna alltid är täckta.

Efter ca två dagar är det dags att sätta på locket och stuva undan burkarna för förvaring på en sval plats. Efter ytterligare en vecka flyttas burkarna för långtidsförvaring i kylskåpet.

Infrysning

Att frysa in är såklart en enkel och bra metod för att förbättra hållbarheten, speciellt för kött, fisk, bladkryddor och tåliga grönsaker som spenat och grönkål. Även bär håller sig fint i frysen, men det kan vara bra att styckfrysa dem på en bricka först och sedan lägga samman i en påse. På så sätt klibbar de inte samman och du kan lättare tina mindre mängder åt gången.

LÄS OCKSÅ: Så länge håller dina matvaror i frysen

En riktigt smart apparat är vakuumförpackaren. Genom vakuumförpackning skyddas maten från frysskador och håller sig längre i frysen. Om du fiskar mycket eller jagar själv är en vakuumförpackare och frysbox nästan obligatoriska för att bevara hållbarheten för all mat.

Du hittar såklart båda dessa hos Tretti. Kolla in utbudet av frysboxar här eller hitta dina nya favoritvakuumförpackare här.

Fler tips för att ta vara på maten

Favoriter

Stäng